Regeringen vil droppe udviklingshjælp til Syrien, Yemen og Libyen

MELLEMØSTEN: Dansk bistand til demokrati og udvikling skal udfases i Yemen, Syrien og Libyen, fremgår det af nyt regeringsudspil for Det Arabiske Initiativ. Helt uforståeligt at droppe især Syrien, mener R.

Udenrigsministeriet er klar med første udkast til den nye strategi for Det Arabiske Initiativ, der blandt andet vil sætte mere fokus på at hjælpe unge arbejdsløse i Mellemøsten og Nordafrika med at få et job.
Udenrigsministeriet er klar med første udkast til den nye strategi for Det Arabiske Initiativ, der blandt andet vil sætte mere fokus på at hjælpe unge arbejdsløse i Mellemøsten og Nordafrika med at få et job.Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Kasper Frandsen

Det er vigtigt at holde gang i initiativer og grupper i Syrien, så man ikke starter helt forfra, når freden kommer.

Martin Lidegaard (R)
Udenrigsordfører
Fakta
Det Arabiske Initativ (DAI) er Danmarks samarbejdsprogram med Mellemøsten og Nordafrika (MENA-regionen). 

Formålet er at understøtte reform- og demokratiseringsprocesser i regionen samt at styrke dialogen med den arabiske verden gennem dansk-arabiske partnerskaber.  

DAI blev vedtaget i 2003 af den daværende VK-regering og har sidenhen dannet grundlag for dansk udenrigspolitik i MENA-regionen. I 2013 udarbejdede man en ny strategisk ramme for DAI, der udløber i 2016 og indeholder fire temaer: menneskerettigheder og god regeringsførelse, ligestilling, videnssamfund og økonomisk vækst og jobskabelse. 

Fokuslande: 
Jordan, Marokko, Yemen, Egypten, Libyen, Syrien og Tunesien. 

2015-Evalueringen: 

I 2015 slog en evaluering fast, at DAI har vist sig som et effektivt og fleksibelt instrument i MENA-regionen, der kan tilpasse sig den dynamiske politiske kontekst. 

Evalueringen anbefaler dog, at DAI støtter et styrket samarbejde mellem danske myndigheder og myndigheder i regionen for at komplementere civilsamfundsindsatserne. Yderligere anbefales det, at Danmark finder et passende ambitionsniveau i forhold til, hvordan man med få midler bedst kan støtte reformer i området. 

Nyt udspil:
Udenrigsministeriet fremlagde 22. august sit første udkast til en ny strategi for Det Arabiske Initiativ i perioden 2017-2021. I alt er en milliard kroner om året afsat til indsatserne.

Der lægges op til fremover kun at have fire fokuslande: Jordan, Marokko, Egypten og Tunesien. Dermed udfases projekterne og samarbejderne i Syrien, Libyen og Yemen. 

Sådan vil man bruge pengene årligt:

Tema 1: Governance
- Menneskerettigheder: 35 mio. kr.
- Køn og ligestilling: 25 mio. kr.
- Frie medier: 25 mio. kr. 
- Strategisk reserve: 9,5 mio. kr.
- Evaluering og studier: 0,5 mio. kr. 

Tema 2: Økonomiske muligheder
- Arbejdsmarked og social dialog: 15 mio. kr. 
- Unge og job: 35 mio. kr.  
- Entreprenørskab : 20 mio. kr.
- Strategisk reserve: 9,5 mio. kr. 
Evaluering og studier: 0,5 mio. kr.

Derudover kommer støtte til Dansk-Egyptisk Dialoginstitut, kommunikation og andre rådgivnings- og evalueringsfunktioner.

Står det til regeringen, skal dansk demokrati- og udviklingsarbejde i de mest skrøbelige stater i Mellemøsten og Nordafrika indstilles.

Således står de borgerkrigshærgede lande Yemen, Libyen og Syrien til at ryge ud af listen over såkaldte fokuslande under Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram – bedst kendt som Det Arabiske Initiativ.

Det fremgår af første udkast til Danmarks nye udviklingspolitiske strategi for Mellemøsten og Nordafrika, som Udenrigsministeriet netop har offentliggjort.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00