Debat

Vi skal øge kendskabet til de gode resultater

DEBAT: Når danskerne tror, at udviklingsarbejdet ikke virker, er de tilbøjelige til at mene, at der bliver brugt for mange penge på bistand. Derfor skal vi blive bedre til at kommunikere resultaterne, skriver handels- og udviklingsminister Mogens Jensen.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mogens Jensen (S)
Handels- og udviklingsminister

Danskerne er et solidarisk og generøst folkefærd. Det bekræftede Danmarksindsamlingen 2014, hvor generøsiteten blev vekslet til 87,4 millioner kroner til fattige kvinder og familier, hvor mor mangler.

Og der er tradition for stor opbakning til Danmarks globale engagement og til den danske udviklingsbistand.

Men efter nogle hårde år med krisestemning er det vigtigt, at alle gode kræfter samarbejder om at fastholde og øge danskernes opbakning og kendskab til udviklingsbistanden.

Fakta

Fra 25. februar og en måned frem handler Udviklingsdebatten om, hvordan vi sikrer danskernes opbakning til udviklingsbistanden.

Mød denne måneds debatpanel her.

Udviklingsdebatten på Altinget | Udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til kafr@altinget.

Krisesnak og korruptionssager påvirker
Der er fortsat stor opbakning til udviklingssamarbejdet, viser den seneste undersøgelse af danskernes holdning og kendskab til vores indsats i udviklingslandene. Tæt på to tredjedele af danskerne erklærer sig som tilhængere af at give udviklingsbistand. Det er utroligt positivt.

Men de seneste års målinger har vist en vigende opbakning. Danskerne tror i lidt mindre grad på, at udviklingsbistanden hjælper, og de er blevet mere tilbøjelige til at synes, at der bliver brugt for mange penge på udviklingsbistand.

vi må nok også være ærlige og sige, at vi ikke har været dygtige nok til at fortælle danskerne, at udviklingsbistanden nytter.

Mogens Jensen (S)
Handels- og udviklingsminister

Tendensen udspringer af mange forskellige forhold - heriblandt den økonomiske og finansielle krise og et medfølgende mådehold, der naturligt nok påvirker danskernes bistandsvilje. Men vi må nok også være ærlige og sige, at vi ikke har været dygtige nok til at fortælle danskerne, at udviklingsbistanden nytter.

Vi har ikke i tilstrækkelig grad fået vist resultaterne af udviklingssamarbejdet. For der er klare resultater. De sidste 20 år er der blevet 700 millioner færre mennesker i verden, der lever i ekstrem fattigdom. Målet om helt at udrydde absolut fattigdom er inden for rækkevidde, hvis vi vil det.

Vi skal komme tvivlen i møde
Jeg vil gerne komme danskernes tvivl om nytten af udviklingssamarbejdet i møde. For selvfølgelig er der eksempler på indsatser, som enten ikke har nået deres mål, eller som slet og ret har slået fejl. Og pengene kan havne i de forkerte lommer, selv om vi har effektive kontrolsystemer og gør alt, hvad vi kan, for at bekæmpe korruption.

Det er en risiko, vi skal være klar til at løbe. Men jeg vil ikke lade den overskygge, at udviklingssamarbejdet i langt de fleste tilfælde gør en forskel.

Desværre husker de fleste først og fremmest de negative historier og overskrifter. De husker dem især, fordi de ikke kender så meget til baggrunden for udviklingssamarbejdet og måske har en forventning om, at alle projekter og programmer skal lykkes 100 procent, for at det er en god udviklingshistorie.

Problemet er også, at danskerne i årtier har hørt og set historien om nød og elendighed. Når håbløshedsfortællingen kører i hak, så tror man selvfølgelig heller ikke på, at tingene flytter sig i den rigtige retning.

Undersøgelserne bekræfter, at befolkningen har et langt mere negativt billede af situationen i udviklingslandene, end der er dækning for.

Øget kendskab er nøglen
Derfor skal vi blive bedre til at kommunikere resultaterne og øge kendskabet til udviklingssamarbejdet i befolkningen.

Jeg vil selv tage rundt i landet og gå i dialog med danskerne på gaden, i virksomheder og på skoler. Jeg vil også se på, hvordan Danidas egen kommunikation kan være med til at skabe mere viden om de resultater og positive forandringer, vi er med til at skabe i udviklingslandene.

Men jeg vil også opfordre de folkelige organisationer til at opprioritere indsatsen. Jeg oplever et kreativt overskud, når det handler om indsamlinger og fundraising-aktiviteter. Det må kunne overføres til den langsigtede oplysningsindsats om bistandens resultater og udviklingslandenes udfordringer.

Sammen kan vi helt sikkert medvirke til at vende tendensen til vigende opbakning.

Dokumentation
Fakta fra Epinions 2013-rapport:
  • Der er fortsat stor opbakning til udviklingsbistanden blandt danskerne. 65 pct. erklærer sig som tilhængere af at give udviklingsbistand. 22 pct. er hverken tilhængere eller modstandere, og 12 pct. er modstandere.
  • 35 pct. af danskerne mener, at der bliver brugt for mange penge på udviklingsbistand, 22 pct. mener, at der bliver brugt for få, og 34 pct. mener, at der bliver brugt passende. Siden 2010-11 har der været en stigende tendens til, at danskerne synes, at der bliver brugt for mange penge på udviklingsbistand.  
  • Der er et fald i andelen af danskere, der mener, at udviklingsbistanden hjælper: 46 pct. mener i 2013, at udviklingsbistanden i høj eller i nogen grad hjælper. I 2012 var det 50 pct.
  • Tre ud af fire danskere synes ikke, de ved ret meget om udviklingsbistand og forholdene i udviklingslandene (selvoplevet viden). Dette billede bekræftes af undersøgelsens faktuelle videnspørgsmål, hvor respondenterne sjældent svarer rigtigt og ofte meget forkert. Det gælder både i forhold til, hvordan bistanden ydes, og i forhold til situationen i udviklingslandene, hvor de fleste tror, at forholdene er langt værre, end de faktisk er.    

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00