EU vil beskatte giganter som Facebook for milliarder

SKAT: EU-Kommissionen har netop offentliggjort planer om at beskatte techgiganter som Google og Facebook. Over 100 firmaer vil blive ramt af den nye skat på tre procent af omsætningen.

Pierre Moscovici,
kommissær for økonomiske og finansielle anliggender samt beskatning
og told, fremlagde i dag EU-Kommissionens forslag til beskatning af ”den
digitale økonomi”.
Pierre Moscovici, kommissær for økonomiske og finansielle anliggender samt beskatning og told, fremlagde i dag EU-Kommissionens forslag til beskatning af ”den digitale økonomi”.Foto: Virginia Mayo/AP/Ritzau Scanpix
Kristoffer Kvalvik

Google, Facebook og Twitter skal punge ud, hvis EU-Kommissionen får sin vilje.

Det var budskabet, da Pierre Moscovici fremlagde Kommissionens forslag til beskatning af ”den digitale økonomi” onsdag.

Han er kommissær for økonomiske og finansielle anliggender samt beskatning og told. Og ifølge ham skal der gøres noget ved de digitale virksomheder, der i gennemsnit betaler 9,5 procent i skat, imens traditionelle selskaber betaler 23,2 procent.

”Borgerne forventer, at vi gør noget. De regner med, at vi beskatter den digitale økonomi på en ordentlig måde. Det er et spørgsmål om retfærdighed,” sagde han til pressemødet i Bruxelles.

Forslaget er meget dårligt, både for EU, Danmark, dansk erhvervsliv og den danske stat.

Kent Damsgaard
Direktør, Dansk Industri

Kommissionen foreslår en midlertidig løsning, inden der bliver forhandlet en permanent skatteaftale på plads.

Læs mere om forslaget her (engelsk).

Ikke nok fremskridt til en international aftale
Der har tidligere været diskussioner om en international aftale i for eksempel OECD, men det var ikke en mulighed, der løste det akutte problem, siger Pierre Moscovici.

”Tallene taler for sig selv. Vi kan alle se, at fremskridtet er trægt, når det drejer sig om en verdensomspændende aftale. Så EU har taget teten og opfordrer resten af verden til at følge med.”

Og det er så det, EU gør med den midlertidige aftale. Den betyder, at digitale selskaber skal betale tre procent af deres omsætning i skat.

Den skat skal vel at mærke falde i det land, hvor værdien er blevet skabt, og ikke i landet, hvor firmaet er indregistreret. Helt konkret betyder det, at for eksempel Google skal betale skat i Danmark af de penge, der bliver genereret på reklameindtægter i Danmark.

DI: Det kan skade Danmark
Kent Damsgaard, direktør i Dansk Industri (DI), er ikke videre begejstret for EU-Kommissionens forslag.

”Forslaget er meget dårligt, både for EU, Danmark, dansk erhvervsliv og den danske stat,” siger direktøren og fortsætter:

”Det konkrete instrument med en omsætningsskat er en meget dårlig vej at gå. Man opfinder en ny måde at beskatte selskaber på.”

Kent Damsgaard så hellere, at man arbejdede for bedre skattevilkår i OECD. Det vil ifølge ham betyde, at systemet bliver mere ensartet og robust, da reglerne vil gælde for både EU, USA og de øvrige OECD-lande.

Og samtidig advarer han mod, at Danmark kan blive ramt hårdt af manglende skatteindtægter i Kommissionens forslag.

”Alle de virksomheder, der eksporterer, har overskud i Danmark, men deres produkter bliver solgt uden for Danmark. Og hvis man vil beskatte der, hvor salget ligger, så er der ikke noget til Danmark.”

På trods af den store skepsis, når det kommer til det konkrete forslag, er Kent Damsgaard og DI ikke i tvivl om udfordringerne med international beskatning af digitale selskaber.

”Grundlæggende er vi enige i, at vi hele tiden skal sikre et robust skattesystem. Også i lyset af den digitale og globale udvikling.”

Blandet politisk modtagelse
DI er ikke ene om at ønske et bedre skattesystem. Det ønske har medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet Jeppe Kofod også.

Og han er, modsat DI, tilfreds med Kommissionens udspil.

”Det her er rigtig vigtige og gode forslag, for vi skal have stoppet det store, sorte hul, der udvikler sig dag for dag med firmaer, der betaler ingen eller lidt skat.”

At Danmark skulle miste skatteindtægter ved at omlægge systemet, så man betaler skat i landet, hvor profitten skabes i stedet for der, hvor firmaet er indregistreret, er ikke noget, han er bekymret for.

”Det kan være, at den danske statskasse går glip af nogle Novo Nordisk-indtægter, men til gengæld begynder Apple at betale skat i Danmark,” siger Jeppe Kofod.

De digitale selskaber, som ikke før har betalt skat i Danmark, vil altså udfylde et hul, hvis der skulle gå eksisterende skattekroner tabt, siger han.

"Lur mig, hvor mange Apple-produkter der findes i Danmark, og hvor lidt skat der bliver betalt af dem."

Venstre: Ikke til gavn for Danmark
Hos Venstre er man ikke helt enig i den analyse.

Medlem af Europa-Parlamentet Morten Løkkegaard (V) bruger også eksemplet med Novo Nordisk, som eksporterer i stor stil.

De vil kunne risikere at skulle betale skat i udlandet, og det er ikke holdbart, siger han.

”Den her løsning vil føre til, at man anerkender en omsætningsskat. Vi har ingen gavn i Danmark af at beskatte omsætning. Hvis man gik bort fra det eksisterende princip til det, der foreslås, ville Novo Nordisk skulle betale skat i USA,” siger Morten Løkkegaard.

 

EU-Kommissionens forslag går nu videre til EU’s medlemslande, der skal forhandle en endelig løsning på plads.

Forslaget står til at møde skepsis fra en række lande, herunder Danmark. Og det kan få en svær fremtid, i og med at netop skatteområdet er et af de få områder, hvor der kræves enstemmighed blandt medlemslandene for at vedtage politik.

Dokumentation

EU-Kommissionens forslag
Forslaget kommer, fordi Kommissionen ser et problem med den nuværende beskatning af digitale selskaber.

I EU betaler digitale selskaber i gennemsnit 9,5 procent i skat. Traditionelle selskaber betaler i gennemsnit 23,2 procent.

Den gennemsnitlige årlige indtægt for digitale firmaer stiger hvert år med 14 procent. For traditionelle selskaber er tallet tre procent.

Forslaget består af to overordnede dele: En midlertidig løsning og en langsigtet løsning.

Den midlertidige løsning
En skat på tre procent indføres på digitale selskaber med en global indtægt på 750 millioner euro og en EU-indtægt på 50 millioner euro.

Der er tre hovedtyper af tjenester, som beskattes med tre procent. Det er tjenestetyper, hvor hovedværdien er skabt gennem brugerdeltagelse:

  • Internetreklamer
  • Salg af brugerdata
  • Digitale platforme, hvor brugere kan interagere.

Den fælles, langsigtede løsning
Under de foreslåede nye regler skal virksomheder betale skat i hver medlemsstat, hvor de har en betydelig digital tilstedeværelse, og hvor en af følgende tærskler er opnået:

  • Indtægter i landet overstiger syv millioner euro
  • Antallet af brugere overstiger 100.000
  • Antallet af online virksomhedskontrakter overstiger 3.000

Hvis en af de tre tærskler opnås, skal virksomheden betale skat af tre typer profit:

  • Profit fra brugerdata (f.eks. reklamer)
  • Profit af tjenester, hvor brugere mødes (f.eks. deleøkonomiske platforme)
  • Andre digitale tjenester (f.eks. streamingtjenester)

For at Kommissionens forslag skal blive til virkelighed, skal statslederne fra EU-medlemslandene nå til enighed om forslaget.

Kilde: EU-Kommissionen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Kent Damsgaard

Adm. direktør, Forsikring & Pension
cand.oecon. (SDU 2002)

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

0:000:00