Vestagers nye problemknuser: ”Der bliver nogle magtkampe – så vi skal hurtigt ud af starthullerne”

INTERVIEW: Som både digital næstformand og konkurrenceboss får Margrethe Vestager ”en kæmpeportefølje, vi ikke før har set en dansk kommissær have,” siger Kim Jørgensen. Danmarks topdiplomat i Bruxelles går til EU-Kommissionen for at blive ny kabinetschef for Vestager.

EU-ambassadør Kim Jørgensen sammen med Mette Frederiksen (S), da hun i begyndelsen af juli deltog i sit første EU-topmøde som statsminister. 
EU-ambassadør Kim Jørgensen sammen med Mette Frederiksen (S), da hun i begyndelsen af juli deltog i sit første EU-topmøde som statsminister. Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: ”Man bliver nødt til at kunne grine lidt af hinanden en gang imellem.”

Sådan siger Kim Jørgensen, da vi møder ham midt i september – lige i vadestedet mellem ledelsen af Danmarks EU-repræsentation og et nyt job som problemknuser nummer 1 for Margrethe Vestager i Kommissionen.

Måske er det ikke ligefrem en konstatering, de fleste havde ventet at høre fra denne diskrete fynbo på 57 år. Gennem en lille menneskealder som karrierediplomat har Jørgensen med de uindfattede briller og det upåklagelige jakkesæt gjort det til en kunstart at gå i et med tapetet lige omme bag den regeringsleder eller minister, han skulle guide gennem de europæiske krinkelkroge.

Men man skal ikke tage fejl af folk som Kim Jørgensen. Årenes diplomatiske kampe i korridorerne har formet en robust politisk aktør. Jørgensen er ikke nogen forsigtigper. Han ved, at det ikke er den nemmeste vej, han har valgt ved (efter sigende efter en del overvejelser) at sige ja til at blive kabinetschef for Vestager frem til 2024.

Jeg kan ikke forestille mig andet, end at Margrethe Vestager vil forsætte den stil, som hun har lagt for dagen. Det er klart, der er nogle, der kan føle sig stødt på manchetterne, men jeg er ret sikker på, at det er den rigtige tilgang.

Kim Jørgensen
EU-ambassadør, kommende kabinetschef i EU-Kommissionen

”Hvis man skal være så seriøs og hårdtarbejdende, som det kræves her, så er der altså behov for noget humor,” siger han.

En ’monsteropgave’ venter Vestager
Evnen til at smile er ikke uden betydning. Ud over Kim Jørgensens åbenlyse faglige kompetencer efter årtier som chef i Udenrigsministeriet og snart fem år som Danmarks EU-ambassadør, ja så er det faktisk også netop humoren, som Margrethe Vestager har fremhævet ved udnævnelsen af sin nye højre hånd.

”Han har humor, og han er en holdspiller,” siger hun om manden, der i disse dage arbejder febrilsk på at samle et nyt kabinet af nære rådgivere og forberede Vestager til Europa-Parlamentets høringer af det nye kommissærhold.

Høringerne af Ursula von der Leyens kommissærer begynder i næste uge, og de kulminerer med høringer af Kommissionens nye næstformænd som Margrethe Vestager tirsdag 8. oktober. En høring, der ifølge Kim Jørgensen bliver ”ganske lang og krævende” for Kommissionens danske topfigur.

For ud over at fortsætte i det magtfulde job som EU’s konkurrencekommissær, så skal Vestager også være ledende næstformand med særligt ansvar for Europas digitale omstilling. En sand ”monsteropgave”, siger Kim Jørgensen:

”Samlet set er det en kæmpeportefølje, som jeg i virkeligheden mener, at vi ikke før har set en dansk kommissær have.”

Den digitale omstilling rører ved alt
”Det fortsatte arbejde som konkurrencekommissær vil være lige så vigtigt, som det hele tiden har været. Så er der den anden, store og nye opgave: den digitale transformation. EU skal have fundet holdning til for eksempel kunstig intelligens, og der skal opstilles nogle nye spilleregler for hele den digitale omstilling. Det bliver enormt vanskeligt, fordi det vedrører hele Kommissionens arbejde,” siger Jørgensen.

”Den digitale omstilling kommer også til at være afgørende for den måde, vi laver grøn omstilling på – og hvordan vi sørger for sundhed i fremtiden. Så det bliver en monsterstor opgave, hvor Vestager jo har det koordinerende ansvar,” siger han:

”Der skal også findes den rigtige balance mellem industripolitik, konkurrencepolitik og forbrugerhensyn. Og så er der EU’s rolle globalt i forhold til Kina, USA, Rusland, Tyrkiet og alle mulige andre. Det gælder om at fokusere på det, der er de helt store områder og problemer. Og migration vil fortsæt være et stort emne, også for den her Kommission.”

Trump og andre vil stadig blive stødt på manchetterne
Der skal nok være dem, der ikke ligefrem heppede på Vestager som en ledende figur i Bruxelles de næste fem år.

Efter at den danske kommissær har åbnet efterforskninger og uddelt milliardbøder til nogle af verdens største virksomheder – ikke mindst amerikanske techselskaber som Google, Apple og Facebook – har for eksempel USA’s præsident, Donald Trump, udnævnt hende til at være en amerikanerhadende "Tax Lady".

Men Margrethe Vestagers kommende kabinetschef er ikke i tvivl om fortsættelsen af den linje.

”Jeg kan ikke forestille mig andet, end at Margrethe Vestager vil forsætte den stil, som hun har lagt for dagen. Det er klart, der er nogle, der kan føle sig stødt på manchetterne, men jeg er ret sikker på, at det er den rigtige tilgang. Det er vel også det, der gør, at hun har fået den magt og den status og rolle, som hun har,” siger Kim Jørgensen.

Han ligner en mand, der er lige dele utålmodig efter at tage kampen op – og professionelt bekymret over de opgaver, der tårner sig op. Ikke nemt at afvikle rollen som chef for den danske EU-ambassade, samtidig med at han skal samle det hold på 20-25 personer, der skal udgøre Vestagers nye kabinet.

Der kommer magtkampe i den nye EU-Kommission
Formelt starter det nye job ikke før 1. november. Men virkeligheden er en anden.

”I samme øjeblik det blev offentliggjort, at jeg skal være kabinetschef, så startede arbejdet også. Vi er i færd med at finde den helt rigtige skæringsdato. Det bliver nok i virkeligheden meget snart, for det giver ikke nogen mening at forsøge at udfylde to job samtidig,” siger han.

Kim Jørgensen er og bliver diplomat helt ind til benet, så man skal ikke vente de store armbevægelser fra ham midt i offentlighedens søgelys.

Også det nye job kommer til at foregå i kulissen – men det bliver kulissen til en af verdens største politiske scener. Og han ved, at der skal kæmpes om indflydelsen i den nye EU-Kommission lige fra de første dage af dens levetid.

”Som i alle andre nye sammensætninger, så skal man jo først til at finde den egentlige rolle i dagligdagen. Jeg tror, at det første år bliver helt utrolig vigtigt for, hvordan den her Kommission kommer til at virke. Derfor gælder det om at komme hurtigt i gang og få sikret maksimal indflydelse på hele den måde, den nye Kommission kommer til at virke på,” siger Jørgensen:

”Der bliver givetvis nogle magtkampe, så der må Margrethe Vestager og vi i hendes kabinet komme hurtigt ud af starthullerne for at få sikret det bedst mulige udgangspunkt.”

Dokumentation

Blå Bog - KIM JØRGENSEN

Født 1962 i Odense. Gift, tre børn

1989: Kandidatgrad i historie, Kbh. Universitet

1990: Ansat i Udenrigsministeriet

1998: Souschef, Europapolitisk Kontor

1999: Ambassaderåd, Berlin

2001: Kontorchef, Europapolitisk Kontor

2005: Kontorchef, Sikkerhedspolitisk Kontor

2006: Danmarks ambassadør i Tyrkiet

2007: Centerchef for Europa

2012: Centerchef for Europa og Nordamerika

2013: Direktør for Udenrigspolitik

2015: Danmarks EU-ambassadør

2019: Kabinetschef for EU-kommissær Vestager.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Jørgensen

Generaldirektør, Den Europæiske Investeringsbank i Bruxelles, fhv. kabinetchef, EU-Kommissionen (Margrethe Vestager)
cand.mag. (Københavns Uni. 1989)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00