Et år op ad bakke for Eva Kjer

ANALYSE: Eva Kjer Hansens første år som fødevareminister har været fri for store skandaler – men har til gengæld heller ikke budt på noget gennembrud for ministeren.
Eva Kjer Hansen (V) har klaret sig igennem sit første år uden store fødevareskandaler, men må fortsat kæmpe for at blive set.
Eva Kjer Hansen (V) har klaret sig igennem sit første år uden store fødevareskandaler, men må fortsat kæmpe for at blive set.Foto: www.fvm.dk
Niels Th. Dahl

Det var på forhånd noget af en uriaspost, der ventede Eva Kjer Hansen (V) for præcis et år siden, da hun blev fyret som socialminister.

Eva Kjer Hansen skulle i stedet være fødevareminister.

Mange i det politiske miljø gjorde sig dengang vittige på den nye ministers bekostning og bemærkede, at Fogh nu havde givet hende den ultimative straf for, at hun som socialminister havde udtalt sig positivt om ulighed i samfundet. Nu kunne hun så passende blive pakket ind i tunge og kedelige sager om fiskekvoter og landbrugsstøtte.

Og da Familie- og Forbrugerministeriet oven i købet blev nedlagt efter valget få måneder senere og det skandaleplagede fødevarekontrolområde blev ført over til Eva Kjer Hansens ministerium, syntes den nye ministers vej brolagt med mange og farlige faldgruber.

Som den allervigtigste bedrift er det dog lykkedes Eva Kjer Hansen at holde de store fødevareskandaler fra livet.

Niels Th. Dahl
Redaktør af Altinget | Fødevarer

Så galt er det trods alt ikke gået i Eva Kjer Hansens første år som fødevareminister.

Således kan det sat på spidsen efter det første år konkluderes, at hun indtil videre har formået at holde en lav profil både for sig selv og sit ministerium. Men til gengæld har Eva Kjer Hansen ikke fået de store politiske mærkesager igennem eller fået hverken et folkeligt eller mediemæssigt gennembrud.

Ingen store skandaler 
Som den allervigtigste bedrift er det dog lykkedes Eva Kjer Hansen at holde de store fødevareskandaler fra livet, der sled så hårdt på samtlige de tre konservative forbrugerministre og til sidst kostede ministeriet livet.

Der er indtil videre ikke fundet store lagre med gammelt kød eller konstateret store svigt i Fødevarestyrelsens kontrol under Eva Kjer Hansens ministertid - tværtimod drejer de fleste historier om fødevarekontrollen i dag om, at de handlende beklager sig over, at kontrollen er blevet for skrap.

Eva Kjer Hansen har ganske vist i den sag været hjulpet af to ting: For det første har det store fødevareforlig fra foråret 2007, hvor samtlige Folketingets partier tog medansvar for fødevarekontrollen og gav en markant økonomisk indsprøjtning til området, taget luften ud af meget af oppositionens kritik, der holdt de tidligere ministre under konstant beskydning.

For det andet har det været godt for fødevarekontrolområdet at komme "hjem" til Fødevareministeriet fra det ufrivillige eksil i Familie- og Forbrugerministeriet - og i det større Fødevareministerium har Eva Kjer Hansen mulighed for ikke kun at være minister for fødevarekontrollen.

Holder sager på afstand
Men samtidig har fødevareministeren også i højere grad end forbrugerministrene mestret den kunst at holde de ubehagelige sager på afstand. Hvor ethvert problem med de danske fødevarer øjeblikkeligt eksploderede i ansigtet på de konservative ministre, er det - i hvert fald ikke foreløbig - sket for Eva Kjer Hansen.

Da der således i denne sommer blev konstateret et større udbrud af salmonellainfektioner i Danmark, forsøgte oppositionen med et stormløb mod ministeren, der imidlertid agerede lynhurtigt og fremlagde en større salmonellahandlingsplan.  Den var ganske vist for en stor dels vedkommende genbrug og blev af de øvrige partier forlangt strammet - men ikke desto mindre lagde den hurtigt sagen død i medierne.

Ligesådan er de enkeltsager, der har været om dyretransporter og manglende dyrevelfærd, også på forunderlig vis gået uden om Eva Kjer Hansen og er i stedet blevet siddende i Justitsministeriet, som de da egentlig også hører under.

Fik intet bredt forlig
Dyrevelfærdsområdet er imidlertid fortsat et risikoområde for regeringen - ikke mindst, fordi Eva Kjer Hansen på veterinærområdet ikke har leveret det brede forlig, mange havde håbet på.

Det lykkedes kun at få De Radikale med i forliget sammen med VKO-partierne, mens både S, SF og Enhedslisten nu kan fastholde deres kritik af veterinærkontrollen, som kan være arnested for større skandaler i fremtiden.

Selv om venstrefløjen ikke er uden skyld i forhandlingernes sammenbrud, skyldes det dog også, at Eva Kjer Hansen til slut ikke havde nogen ekstra penge at tilbyde Folketingets partier ud over de midler, Dansk Folkeparti havde vristet ud af Finansministeriet under finanslovsforhandlingerne. I sidste ende havde Eva Kjer Hansen således ikke tyngde nok internt i regeringen til at forlange flere penge fra finansminister Lars Løkke Rasmussen (V). 

Tværtimod skal Fødevareministeriet efter regeringens planer spare ikke mindre end 250 mio. kr. over de næste fire år og sige farvel til mere end hver tiende ansatte.

Samtidig forlyder det dog også, at Eva Kjer Hansen under politiske forhandlinger undertiden kan være en anelse usmidig eller endog rethaverisk at forhandle med. Offentligheden og pressen får da også under de hyppige samråd i Folketingets Fødevareudvalg en gang imellem en lille forsmag på ministerens temperament, når hun kan blive synligt irriteret over at skulle besvare et spørgsmål adskillige gange, eller når udvalgsmedlemmerne ikke har forstået faktuelle forhold.

Intet folkeligt gennembrud
Det første år har heller ikke just givet Eva Kjer Hansen et synligt og folkeligt gennembrud. Selv om hun arbejder ihærdigt og flittigt og ofte rejser landet tyndt for at besøge landbrugs- og fiskeriarrangementer og hyppigt lancerer nye sundheds- og kosttiltag, giver det alligevel ikke rigtig den store pressedækning og sætter hende ikke forrest i den borgerlige regerings geledder.

I en meningsmåling i Morgenavisen Jyllands-Posten i denne uge om ministrenes popularitet fik Eva Kjer Hansen således kun karakteren 5 ud af 10 og havnede som nummer 12 ud af de 19 ministre, og næsten hver tredje dansker mente ikke, de kendte hende godt nok til at kunne sige deres mening.

Vigtige EU-forhandlinger
Nu er det imidlertid langtfra sikkert, at regeringen ønsker sig en meget synlig og bemærket fødevareminister - og der er intet, der tyder på, at regeringstoppen skulle være decideret utilfreds med Eva Kjer Hansens håndtering af sit ministerium, som alle er enige om sker med både flid og entusiasme.

Tilmed kan det være en stor fordel for den danske regering med Eva Kjer Hansen på posten i forhold til de øvrige EU-lande, når forhandlingerne om en revision af EU's landbrugsstøtte tager fart i det kommende halvår. Danmark ønsker så meget liberalisering af støtten som muligt - og her har Eva Kjer med sin skarpe liberale profil allerede gjort Danmark bemærket som et af de mest reformivrige lande.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00