Regeringen fortsætter tvangshjemsendelser

HJEMSENDELSER: Trods uenighed om eksistensen af en aftale med Irak, fortsætter regeringen med at tvangshjemsende de afviste irakere.
Lars Beck

Den seneste tids hjemsendelser af afviste irakiske asylansøgere har været genstand for heftig politisk debat i Danmark. Nu rejses der imidlertid også en kritik fra irakisk side.

Det er landets premierminister Nuri al-Maliki, der i et brev til Ritzau sår tvivl om, hvorvidt Danmark overhovedet har en hjemsendelsesaftale med Irak. Dermed skal integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) ikke kun håndtere den massive kritik af sagen, der kommer fra Danmark.

Nu er hun også nødt til at forholde sig til de udtalelser, der kommer fra Irak:

"Vi gør alt, hvad vi kan, for at forhindre, at de bliver tvangshjemsendt til Irak. Og vi nægter at acceptere, at vi som irakiske myndigheder har givet nogen ret til at tvangshjemsende irakere. Vi skal gå videre med sagen, sammen med de danske myndigheder for at stoppe tvangshjemsendelserne," skriver han ifølge politiken.dk.

Denne påstand er integrationsministeren dog afvisende over for:

"Aftalen er gyldig, og arbejdet fortsættes, som det hele tiden har været meningen. Jeg stoler helt på, at de irakiske myndigheder holder de aftaler, de indgår," skriver hun ifølge politiken.dk.

Socialdemokraterne melder nu ud, at det er vigtigt at få afdækket sagen, så der ikke længere er tvivl:

"Det er ved at være pinligt for regeringen, og de må se at få hele den her sag afklaret. Er der en aftale eller, har vi ikke en aftale?" siger udlændinge- og integrationsordfører Henrik Dam Kristensen til politiken.dk.

Hos Venstre er man dog ikke tvivl om, at der findes en gældende aftale:

"Så sent som i onsdags bekræftede den irakiske udenrigsminister, at der selvfølgelig stadig var en aftale. Jeg ved ikke, hvor mange gange, vi skal have en bekræftelse," siger udenrigsordfører Karsten Lauritzen til politiken.dk.

Svensk dom glæder ministeren
Det er ikke kun i Danmark, at der er ballade omkring afviste irakiske asylansøgere. Menneskerettighedsdomstolen har netop afsagt dom i en sag fra Sverige omkring tvangshjemsendelse af en iraker.

FN har i sagen anbefalet, at manden ikke skulle tvangshjemsendes, men på trods af dette har domstolen valgt at anerkende tvangshjemsendelsen. En dom som vækker glæde hos integrationsministeren:

"UNHCR (FN's højkommissariat for flygtninge) er en af mange kilder til flygtningenævnets afgørelser. UNHCR svækker i mine øjne sin troværdighed for hver gang de leger lovgiver i Danmark. Det er Folketinget og ikke UNHCR, der er lovgiver i Danmark," skriver hun ifølge berlingske.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birthe Rønn Hornbech

Fhv. minister (V), fhv. MF, fhv. vicepolitimester
cand.jur. (Københavns Uni. 1971)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00