Debat

Borgmester: Buurtzorg-modellen kan forbedre hjemmesygeplejen til ældre

DEBAT: Selvorganiserende teams skal gennem Buurtzorg-modellen levere integreret hjemmepleje og hjemmesygepleje i Ikast-Brande, skriver borgmester Ib Boye Lauritsen (V) i Altingets ældrestafet.

Vi kan sagtens nå til at sende mere end 30 forskellige personer ud til en borger i løbet af en måned, skriver Ikast-Brandes borgmester.
Vi kan sagtens nå til at sende mere end 30 forskellige personer ud til en borger i løbet af en måned, skriver Ikast-Brandes borgmester.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ib Boye Lauritsen (V)
Borgmester, Ikast-Brande Kommune

Vi står over for kæmpe udfordringer på ældreområdet.

Flere af os bliver ældre. Vi lever længere. Vi bliver sendt hjem fra hospitalet for at blive passet i eget hjem, hvor vi bliver boende længst muligt. Samtidig oplever kommuner i hele landet nu mangel på sundhedspersonale, især sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter.

I mange år er den kommunale hjemmepleje og hjemmesygepleje gået i retning af noget, som, vi har ment, var effektivisering. I to årtier har vi haft en fritvalgsordning for hjemmepleje, og tanken var, at det ville give bedre kvalitet, når borgere selv kunne vælge deres leverandør. Økonomien er blevet styret ud fra minutter og et skarpt øje på timelønnen.

Projektet gennemføres ikke som et spareprojekt, men som et udviklingsprojekt.

Ib Boye Lauritsen (V)
Borgmester, Ikast-Brande Kommune

Færrest muligt forskellige ind og ud ad døren hos de ældre og syge bør have meget høj prioritet, især hos døende og demente. Alligevel må jeg bekende, at vi i vores kommune sagtens kan nå til at sende 30 forskellige personer eller flere til en borger i løbet af en måned. 

Et stort flertal af byrådsmedlemmerne i Ikast-Brande Kommune nåede i 2019 frem til, at det er på tide, at vi prøvede noget nyt. Fra april i år igangsætter vi et pilotprojekt, hvor der skal leveres integreret hjemmepleje og hjemmesygepleje i selvorganiserende teams. 

Bruger ikke mellemledere
Spirene til pilotprojektet opstod i 2016, da byrådet sammen med ledende embedsmænd var på studietur til Holland.

Vi besøgte nonprofitorganisationen Buurtzorg, som med stor succes i Holland og i mere end 20 andre lande leverer integreret pleje og sygepleje til ældre i eget hjem. Den enkelte borgers behov sættes i centrum. De arbejder tværfagligt i teams på højst 12 medarbejdere uden brug af mellemledere.

Tilgangen er baseret på tillid til det autoriserede sundhedspersonales faglighed – og deres forpligtelse til selv at skaffe yderligere viden og hjælp, hvis der er noget, som de ikke ved.

Buurtzorg startede i Holland i 2006 med blot fire medarbejdere. Nu har de i Holland 15.000 medarbejdere, som arbejder i selvorganiserende teams i direkte kontakt med borgere. De understøttes administrativt af blot 50 personer og dertil cirka 20 coaches og to direktører.

Nu er der en del forskel på systemerne i Holland og Danmark, både når det gælder finansiering og lovgivning, så vi har i Ikast-Brande Kommune også forholdt os til, at Buurtzorg-modellen med succes er taget i brug i Sverige, hvor forholdene ligger tættere på de danske.

Gennemføres ikke som et spareprojekt
Med det pilotprojekt, som nu går i gang, giver vi en ekstern leverandør mulighed for at prøve kræfter med Buurtzorg-modellen i et mindre geografisk område.

Man kan spørge, om ikke vi skulle have prøvet det selv i den kommunale organisation. Vi havde muligheden, efter at vi kom inspirerede hjem fra Holland i 2016, og det skete ikke.

Nu er et flertal i byrådet nået til, at det nok bedst kan afprøves i en selvstændig organisation. Projektet gennemføres ikke som et spareprojekt, men som et udviklingsprojekt. Byrådet har afsat yderligere midler i forsøgsperioden.

Selvom pilotprojektet som udgangspunkt kun omfatter, hvad der svarer til tre fuldtidsstillinger inden for hjemmesygeplejen, har det givet anledning til meget markante reaktioner. Lokalt stemte socialdemokraterne imod, og både Dansk Sygeplejeråd og det lokale ældreråd har været på banen med bekymring.

Vi har også fået stor opmærksomhed fra de lokale og landsdækkende medier. Der er også mange, som har udtrykt begejstring for, at vi har mod på at afprøve en ny tilgang.

Jeg havde oprindeligt forestillet mig, at vi kunne lave pilotprojektet uden den store opmærksomhed. Men når modstandere sender åbne kritikbreve, vil det selvsagt blive meget synligt i pressen.

Har lyttet til bekymringer
Jeg har selvfølgelig lyttet til de bekymringer, der er udtrykt, men det har også gjort indtryk på mig, når en lokal læge siger, at det vil være ret godt, hvis han fremover kun bliver kontaktet om en borger af én sygeplejerske fremfor fire forskellige, og når jeg fra erfarne hjemmesygeplejersker får at vide, at de ikke ser nogen grund til bekymring og faktisk drømmer om at arbejde på den her måde.

Pilotprojektet varer i to og et halvt år, og det vil blive evalueret undervejs. Vi arbejder på at få en solid evidensbaseret måling på plads, så erfaringer og viden bliver konkret og brugbar for andre interesserede.

Jo mere, jeg har sat mig ind i Buurtzorg-modellen, jo mere sikker er jeg blevet på, at den kan hjælpe os med at etablere en bedre offentligt finansieret hjemmepleje og hjemmesygepleje til de ældre og syge, som har brug for hjælp.

Måske det slet ikke er så svært, som vi har gået og troet.

-----

Ikast-Brandes borgmester, Ib Boye Lauritsen, har valgt at give stafetten videre til Ældre Sagens seniorkonsulent, Per Tostenæs.

Dokumentation

Ældrestafet: Kan vi disrupte os til bedre ældrevelfærd?

Ældreområdet er præget af store udfordringer. Den demografiske udvikling sætter ældrevelfærden under pres og stiller stadig højere krav til politisk prioritering og nytænkning.

Altinget Ældre beder i en stafet aktørerne selv udpege eksempler på, at de med nye eller utraditionelle metoder kan hæve kvaliteten i ældreplejen.

Her er de foreløbige modtagere af stafetten:
  • Ib Boye Lauritsen (V), borgmester, Ikast-Brande Kommune

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ib Boye Lauritsen

Borgmester (V), Ikast-Brande Kommune, gårdejer
landmand (Hammerum Landbrugsskole, 1985)

0:000:00