Derfor bliver det svært for Danmark at forbyde snapstreaks

BAGGRUND: Eksperter og erhvervsliv ser en svær vej hen mod forbud af afhængighedsskabende funktioner, som der er et politisk ønske om at indføre. SF mener, at Danmark bør gå forrest i beskyttelsen af børn på nettet.

Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Simon LesselChris Lehmann

Afhængighedsskabende designs i sociale medier og apps til børn skal forbydes, og regeringen skal nedsætte en arbejdsgruppe, der skal undersøge, hvordan det kan lade sig gøre.

Jeg tror, det bliver en bølge, hvor der kommer regulering i hele verden. Så er der måske nogle besværligheder ved at være et af de første lande, der regulerer, men det vil sprede sig som en steppebrand.

Karina Lorentzen-Dehnhardt
Retsordfører, SF

Det er ønsket i et beslutningsforslag, som SF fremlagde for Folketinget 30 oktober. Forslaget er seneste skud på stammen i en lang række politiske udmeldinger om at regulere indhold på sociale medier målrettet børn.

{{toplink}}

"Når det kommer til det digitale, gør vi ikke nok for at beskytte børn. Uden de bemærker det, bliver de presset i en retning, hvor de bliver udsat for skjult reklame eller bliver nødet til at bruge flere penge eller mere tid, end de ellers havde gjort," siger Karina Lorentzen-Dehnhardt (SF), der er en af forslagsstillerne.

Men selvom det politiske ønske er stort, kan det blive en svær øvelse for SF og andre partier at komme i mål med ønsket om at forbyde snapstreaks, autoplay på YouTube og lignende typer adfærdsdesign, der tilskynder børn og unge til at bruge mere tid på sociale medier.

Det vurderer eksperter og aktører over for Altinget.

Det bliver blandt andet svært, fordi det kan være svært at definere, hvilke typer adfærdsdesign, der er i orden, og hvilke der ikke er. Det er nødvendigt at lave nogle klare afgrænsninger af, hvad der skal forbydes, siger Rasmus Helles, der er medieforsker med ekspertise i regulering af medier ved Københavns Universitet.

Det vanskelige er at trække en grænse mellem eksempelvis notifikationer om beskeder og funktioner, der uden en klar årsag presser brugeren til at bruge mere tid på en app.

"Helt konkret tror jeg, det bliver svært at afgrænse, hvilket sæt af fænomener man egentlig synes, det drejer sig om,” siger han og fortsætter:

0:000:00