Debat

EL advarer regeringen: Overdragelse af politiopgaver presser ældre betjente ud

DEBAT: Borgerligt forslag om resortoverdragelse af flere af politiets bløde opgaver tvinger betjente til et helt arbejdsliv "på gaden". Det kan mange ikke holde til, skriver Rosa Lund (EL) og Henning Hyllested (EL).

Færdselsopgaverne i politiet bidrager til, at man ikke behøver bruge hele sit liv som "gadebetjent", skriver Rosa Lund (EL) og Henning Hyllested (EL). 
Færdselsopgaverne i politiet bidrager til, at man ikke behøver bruge hele sit liv som "gadebetjent", skriver Rosa Lund (EL) og Henning Hyllested (EL). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rosa Lund (EL) og Henning Hyllested (EL)
Retsordfører og transportordfører

Den tidligere regering besluttede i 2019 at overdrage en række af politiets færdselsopgaver til Færdselsstyrelsen.

Resortoverdragelsen skulle frigøre 115 betjente til "rigtigt" politiarbejde, først og fremmest med henblik på opgaverne ved udrejsecenter Lindholm, som skulle etableres.

Den nuværende regering droppede overdragelsen af politiets opgaver. Dels blev udrejsecentret som bekendt ikke til noget, dels viste det sig, at resortoverdragelsen var groft underfinansieret med 70 til 80 millioner kroner.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

De blå partier presser imidlertid fortsat hårdt på for at overdrage opgaver af den ene og anden slags fra politiet. Der er i stor udstrækning tale om "bløde" jobs, som til dels anvendes som seniorjobs.

Men det er en dårlig ide, hovedløst at flytte disse stillinger fra politiet – uanset om det er færdselsstyrelsen eller efterforskere i Rigspolitiet.

Vi vil meget advare regeringen i de igangværende politiforhandlinger mod at købe de borgerliges krav om resortoverdragelser af diverse funktioner i politiet.

Rosa Lund (EL) og Henning Hyllested (EL)
Retsordfører og transportordfører

Med livet som indsats
Det er på alle måder et hårdt job at være politibetjent.

Arbejdet byder blandt andet på skiftende vagter nat og dag. Det er betjentene, der oplever voldsom død og alvorlig tilskadekomst på ulykkessteder – blandt andet i trafikken. Og det er dem, der overbringer det ubærlige budskab om død og tilskadekomst til de nærmeste pårørende til ofrene.

Det er også vores politibetjente, der sendes ud til slagsmål af den ene og anden slags og må foretage voldsomme anholdelser. Og de befinder sig i bogstaveligste forstand i skudlinjen, når bander kriges og fuldstændigt hensynsløs skyder løs i gaderne.

Og det er jo politibetjente, der med livet som indsats "eftersætter" vanvidsbilister eller de, som flygter fra et ulykkes- eller gerningssted.

Et helt arbejdsliv i Politiet
Arbejdet som politibetjent er i det hele taget med livet og helbredet som indsats. Sådan må det nødvendigvis være, men det betyder, at man ikke kan holde til et helt arbejdsliv som "gadebetjent".

Derfor skal der være jobs i politiet, som giver plads til de betjente, som får fysiske og psykiske mén af arbejdet, men også til de betjente, som bare bliver ældre som vi andre og derfor ikke længere har samme fysik til arbejdet på gaden eller i patruljevognen.

Vi vil meget advare regeringen i de igangværende politiforhandlinger mod at købe de borgerliges krav om resortoverdragelser af diverse funktioner i politiet. Det vil føre til tab af viden og erfaring og besværliggøre det arbejde på tværs, som er så afgørende for at opklare og forebygge kriminalitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Hyllested

Fhv. MF (EL), transportordfører, landdistrikts- og øordfører, turismeordfører
Havnearbejder (Esbjerg Havn)

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

0:000:00