Europa-Parlamentet foreslår adskillige ændringer af EU-valg i fremtiden

DEMOKRATI: Et stort flertal i EU-Parlamentet har stemt for en rapport med forslag til forbedringer af fremtidige valg. Spitzenkandidat-proceduren og en ny rolle til Rådet deler vandene blandt de danske medlemmer.

Valg til Europa-Parlamentet i 2019. Ved næste valg i 2024 kan meget være ændret, hvis det står til Europa-Parlamentet.
Valg til Europa-Parlamentet i 2019. Ved næste valg i 2024 kan meget være ændret, hvis det står til Europa-Parlamentet.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Holst Jensen

Valget til Europa-Parlamentet i 2019 var ikke inkluderende nok over for minoriteter, og kønsfordelingen blandt kandidaterne var for skæv.

Det kan man udlede af de forslag til ændringer af selve valghandlingen, som Parlamentet i denne uge fandt stort flertal for. Ændringer, der skal give større repræsentation af minoriteter og mere ligevægt på kønsbalancen, er bare to af en række mere eller mindre konkrete forslag i rapporten.

Der åbnes blandt andet for at lade personer helt ned til 16 år stemme i 2024-valget, og så skal der være mere kontrol med de penge, de politiske grupper modtager fra lande eller organisationer uden for EU.

Den såkaldte Spitzenkandidat-procedure står også foran en overhaling, hvis det står til Europa-Parlamentet. Den har ved de seneste to valg med blandet succes været Parlamentets forsøg på at få indflydelse på, hvem der bliver formand for EU-Kommissionen, ved at de europæiske partier har stillet med deres bud på, hvem der kunne få den post. Den proces vil et flertal nu have opgraderet.

Fokus på Spitzenkandidat-proceduren
Netop Spitzenkandidat-proceduren er blandt de ting, som Pernille Weiss (K) er glad for at have med i rapporten med forslag.

”Mere fokus på Spitzenkandidat-proceduren vil jo også gøre, at man i højere grad inviterer borgerne til at tage stilling til, om de enkelte kandidater har noget at byde ind med for dem,” siger hun.

Det er Radikales Karen Melchior helt enig i.

”Jeg tror ikke nødvendigvis, at ret mange danskere har lagt mærke til, at vi har haft proceduren ved de seneste to valg, og når man har den, så synes jeg, man skal få den til at fungere,” siger hun.

Ingen gang på jord
I den helt anden grøft på det spørgsmål er Nikolaj Villumsen (EL), som blandt andet nævner de foreslåede ændringer på Spitzenkandidat-proceduren som udslagsgivende for sin stemme imod.

Dokumentation

Det foreslår Europa-Parlamentet

Herunder er et udpluk af de forslag, der er nævnt i den rapport, Parlamentet har vedtaget.

  • Der skal være bedre kønsbalance på opstillingslisterne
  • Minoriteter (især romaer) skal repræsenteres bedre
  • Der skal være bedre adgang til valgsteder for personer med handicap
  • Det skal være lettere for hjemløse og indsatte at stemme
  • Der skal gøres noget ved involvering fra fremmede aktører - her nævnes eksempler som at forbyde økonomisk støtte fra lande udenfor EU samt eftersyn af sociale mediers algoritmer
  • Spitzenkandidat-proceduren skal forbedres, så alle kan stemme på deres foretrukne kandidat
  • Man skal overveje at sænke valgretsalderen til 16 år
  • Man skal overveje at indføre transnationale lister
  • Man skal overveje at ændre Rådet til et overhus
  • Man skal bygge videre på den voksende ungdomsdeltagelse

0:000:00