Her er de ti oftest stillede spørgsmål til Folketingets Oplysning

Få et overblik over de ti mest udbredte henvendelser, som Folketingets Oplysning blev mødt med i folketingsåret 2021-2022.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Lauge Winding

Kan løsgængere indgå politiske aftale? Hvordan hjælper man bedst flygtninge fra Ukraine? Og hvad er et mistillidsvotum egentlig?

Folketingets Oplysning modtager hvert år cirka 14.000 henvendelser fra nysgerrige borgere, der vil have svar på forskellige politiske spørgsmål.

Få et overblik over de ti emner, der lå borgerene mest på sinde i folketingsåret 2021-2022, her:

Folketingets Oplysning

Folketingets Oplysning er sat i verden for at servicere borgeres nysgerrighed vedrørende politiske emner og spørgsmål. Oplysningsservicen foregår både per e-mail, telefonisk samt via en chatfunktion.

Coronarestriktioner i Folketinget

Mange henvendelser drejede sig om afstandskrav og brugen af coronapas på Christiansborg.

De mange løsgængere

I løbet af folketingsåret steg antallet af løsgængere markant. Det førte til mange henvendelser fra både vælgere og pressen, som spurgte ind til, om en løsgængere mister sit ordførerskab og sine udvalgsposter, og om en løsgænger kan indgå politiske aftaler.

Den gensidige forsørgerpligt

I regeringens udspil 'Danmark kan mere' fra september 2021 stod der, at borgere ikke længere skulle mordregnes i pension på grund af ægtefælles eller samlevers arbejdsindkomst. Det medførte stor interesse i den gensidige forsørgerpligt.

Lynetteholm

I foråret 2022 kom det frem, at der i forbindelse med anlæggelsen af Lynetteholmen skulle dumpes en mængde slam i Køge Bugt. Det vakte offentlighedens interesse.

Kvindeportrætter i Samtaleværelset

Da Folketingets Præsidium 2021 besluttede, at der skal males 30 portrætter af prominente danske kvinder, som har spillet en afgørende rolle for kvinders inddragelse i demokratiet, fik det også flere til at kontakte Folketinget. Henvendelserne drejede sig om blandt andet om, hvordan kvinderne var blevet udvalgt.

Rigsretten

Ved Rigsretten blev der i det forgangne folketingsår rejst tiltale mod forhenværende minister Inger Støjberg for overtrædelse af ministeransvarlighedsloven. Det affødte stor interesse for Rigsretten som institution samt udgifterne i forbindelse med rigsretssagen.

Krigen i Ukraine

Siden krigen brød ud i Ukraine har offentligheden haft stor interesse heri. Henvendelserne handlede om, hvordan man bedst kunne hjælpe nødstedte ukrainere, som kom til Danmark.

Varmechecken

I februar 2022 blev der indgået en politisk aftale om udbetaling af en varmecheck til husstande, der levede op til en række krav. Borgere henvendte sig i den forbindelse vedrørende tilskuddets størrelse og udbetalingsdato.

Ekstra økonomisk hjælp til overførselsmodtagere

Modtagere af ældrechecken og samt overførselsmodtagere blev også berørt af en politisk aftale om ekstra økonomisk hjælp. De førte til en række spørgsmål omkring, hvem og hvor meget den ekstra hjælp var øremærket. 

Et mistillidsvotum

Ved offentliggørelsen af Minkkommissionens rapport i juni 2022 krævede Radikale, at statsminister Mette Frederiksen (S) skulle udskrive valg senest ved Folketingets åbning i oktober 2022. Truslen fra Radikale lød på, at de ellers ville stille et mistillidsvotum. Den situation medførte en mængde henvendelser fra undrende borgere. 

Læs mere om henvendelserne her

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00