Kræftens Bekæmpelse advarer mod overvægt. Men foreningen har købt aktier i Coca-Cola og McDonald's

Næst efter rygning er overvægt den største risikofaktor for kræft, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. Alligevel har organisationen købt aktier i store fastfoodkæder og Coca-Cola. Økonomichef kalder det en "super relevant problemstilling" og vil undersøge muligheden for at ændre praksis. 

Det møder kritik fra sundhedsordførere på Christiansborg, at Danmarks største patientforening kan have økonomiske interesser i fastfood og Coca-Cola.
Det møder kritik fra sundhedsordførere på Christiansborg, at Danmarks største patientforening kan have økonomiske interesser i fastfood og Coca-Cola.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl LøppenthinKarl Emil Frost

Overvægt øger risikoen for kræft. 

Så kontant er vurderingen fra Kræftens Bekæmpelse. Faktisk er overvægt så stor en risikofaktor i forhold til udvikling af kræft, at det kun overgås af rygning, lyder det. 

“Hvis vi kunne fjerne overvægt med et trylleslag her og nu, ville 48.000 færre danskere blive ramt af kræft i løbet af de næste 30 år,” skriver Danmarks største patientforening på sin hjemmeside. 

Alligevel har Kræftens Bekæmpelse investeret penge i McDonald’s, Coca-Cola, Pizza Hut, Dominos Pizza og en international slikproducent, som blandt andet producerer Oreo og Toblerone. Det viser patientforeningens senest opdaterede aktieliste fra december 2020.

Kræftens Bekæmpelse plejer ellers ikke at lægge skjul på, at der er en sammenhæng mellem overvægt og kalorieholdige fødevarer.

På sin hjemmeside opfordrer foreningen eksempelvis danskerne til at skrue ned for sukkerholdige drikkevarer, ligesom man i en årrække har kæmpet for at få fastfoodkæder til at oplyse om antallet af kalorier på retter i deres menukort.

Kritik fra EL og DF
På Christiansborg undrer flere sig over, at Kræftens Bekæmpelse fører kampagne mod overvægt, men samtidig har investeret i cola og fastfoodkæder.

”Det kan være med til at skabe en tillidskløft mellem organisationen og resten af samfundet, netop fordi man kan blive i tvivl om, hvilke interesser der er i spil. Derfor er det virkelig uklogt og betænkeligt, at Kræftens Bekæmpelse har foretaget den type investeringer,” siger sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) og tilføjer:   

”Det er problematisk at nogle af Kræftens Bekæmpelses midler er hentet gennem investeringer i den type firmaer, når de samtidig forsøger at sætte fokus på alvorlige konsekvenser ved overvægt. De bør overveje at få nogle endnu klarere retningslinjer for, hvordan de investerer.” 

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00