Kommentar af 
Mona Juul

Mona Juul: Tredobling af generations­skifteskatten bør rulles tilbage

KOMMENTAR: Regeringen har siden tiltrædelsen pålagt erhvervslivet skatter og afgifter for mere end 13 milliarder kroner. Vel at mærke i en tid, hvor der er brug for hver en krone til grøn omstilling og til at fastholde arbejdspladser på grund af pandemien.

På trods af advarsler fra et samlet erhvervsliv, 3F og Dansk Metal valgte regeringen sammen med støttepartierne at gennemføre tredoblingen af generationsskifteskatten, skriver Mona Juul.
På trods af advarsler fra et samlet erhvervsliv, 3F og Dansk Metal valgte regeringen sammen med støttepartierne at gennemføre tredoblingen af generationsskifteskatten, skriver Mona Juul.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De fleste af os kan godt se fidusen med at betale skat. Især når vi oplever at få noget for pengene. Desværre er det hverken altid tilfældet eller klogt samfundsøkonomisk at ribbe både borgere og virksomheder.

Regeringen har siden tiltrædelsen pålagt erhvervslivet skatter og afgifter for mere end 13 milliarder kroner. Det er vel at mærke i en tid, hvor der er brug for hver en krone til grøn omstilling og til at fastholde arbejdspladser i anden bølge af corona.

En af de største skattestigninger er tredoblingen af generationsskifteskatten. På trods af advarsler fra et samlet erhvervsliv, 3F og Dansk Metal valgte regeringen sammen med støttepartierne at gennemføre tredoblingen af generationsskifteskatten. En beslutning, der truer vækst og arbejdspladser i de tusindvis af danske familievirksomheder, som står foran et generationsskifte i de kommende år.

For nogle uger siden, godt et år efter tredoblingen, var jeg - ligesom partierne bag tredoblingen - inviteret til DI’s ejerskiftekonference og en debat om generationsskifteskatten. Debatten blev desværre aflyst, fordi hverken regeringen eller støttepartierne mødte op.

Fakta
Mona Juul (født 1967) er medlem af Folketinget for Konservative. Hun er tidligere administrerende direktør i det private erhvervsliv og professionelt bestyrelsesmedlem. 

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Jeg synes ærligt talt, at det var lidt svagt. Nok er der travlt, og jeg er ofte selv nødt til at melde afbud. Det er jo ikke ligefrem, fordi eksempelvis forhandlinger varsles i god tid. Men når man indfører en skat, der i den grad truer vækst og arbejdspladser særligt i yderområderne, så må man stå på mål for sin politik. Det er nu engang sådan, at demokratiet fungerer. Men det er forbavsende så få, der har haft lyst til at debattere netop generationsskiftebeskatning og dens uheldige konsekvenser.  

Det er ikke i orden, når man det sidste år har skullet fortælle klimainvesterende, coronaramte virksomheder, at de også skal betale en tre gange højere skat for at holde virksomheden i Danmark og familiens ejerskab. 

Når blind ideologi møder virkeligheden, så kan det være endda meget svært at skulle forsvare sine politiske beslutninger.

Mona Juul (K)

Når blind ideologi møder virkeligheden, så kan det være endda meget svært at skulle forsvare sine politiske beslutninger. Især når regeringen har malet skræmmebilleder af en ny adel for at forsvare tredoblingen af en skat, der hovedsageligt rammer SMV’er. Altså 90 procent af alle danske virksomheder.

Når nu ikke partierne vil forsvare deres tredobling ansigt til ansigt, så vil jeg tillade mig kort at smide lidt ekstra argumenter på, hvorfor den bør rulles tilbage. Omgående.

For der er bred enighed i Folketinget om, at vi skal have virksomhederne gennem krisen, og at vi skal fortsætte den grønne omstilling. Begge dele kræver, at vi giver virksomhederne mulighed for at foretage de nødvendige investeringer.

Derfor kunne man starte med at kigge mod Norge og Sverige. Begge lande har med succes fjernet generationsskifteskatten, og med flere andre reformer har de gjort det langt mere rentabelt at investere i virksomheder.

Det betyder, at norske og svenske virksomheder er bedre rustet til at foretage grønne investeringer og komme tilbage på sporet efter corona. Vi burde gøre det samme i Danmark i stedet for at presse virksomhederne til at sælge livsværket eller helt dreje nøglen om.

Gør vi det, så tror jeg også, at det bliver nemmere for regeringen at se virksomhederne i øjnene ved næste års konference.

.....

 

Mona Juul (født 1967) er medlem af Folketinget for Konservative. Hun er tidligere administrerende direktør i det private erhvervsliv og professionelt bestyrelsesmedlem. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mona Juul

Politisk leder, Konservative, MF (K)
civiløkonom (Syddansk Uni. 1993)

0:000:00