Ny måling: Rød blok udbygger føring

MÅLING: Socialdemokratiet står til over 30 procent af stemmerne i en ny Norstat-måling, og rød blok udbygger føringen. ”Det begynder at se rigtig godt ud for Mette Frederiksen,” lyder det fra Altingets politiske kommentator.

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet står til mere end 30 procent af stemmerne. Mindre godt ser det ud for Løkke og resten af blå blok.
Mette Frederiksen og Socialdemokratiet står til mere end 30 procent af stemmerne. Mindre godt ser det ud for Løkke og resten af blå blok.Foto: /ritzau/Mads Claus Rasmussen
Cecilie Gormsen

Socialdemokratiet har vind i sejlene.

I en ny måling foretaget af Norstat for Altinget står Socialdemokratiet til 30,9 procent af stemmerne – det højeste målt i en Norstat-måling siden folketingsvalget. Dermed står Socialdemokratiet til at få 55 mandater – hvilket er 9 mere end partiet i dag.

Og ifølge Altinget politiske kommentator, Erik Holstein, ser det da også godt ud for Socialdemokratiet og formand Mette Frederiksen.

”Det begynder at se rigtig godt ud for Mette Frederiksen. I modsætning til næsten alle andre socialdemokratiske partier i Europa går den danske filial frem, og det er ikke længere utænkeligt, at S kan lande et valgresultat over 30 procent,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Partiet har lagt sig strategisk rigtigt i forhold til de to vigtigste områder, udlændingepolitik og velfærd, hvor den nuværende S-ledelses politik flugter med befolkningens flertal.”

Samlet står rød blok til 94 mandater mod blå bloks 81, og det skyldes ikke kun oppositionens egne præstationer, men også at der er kommet hjælp fra de blå partier, lyder analysen fra Erik Holstein.

”Den blå side har haft det ene pletskud i eget net efter det andet de seneste måneder, og Løkkes håbløse kvotesag er naturligvis en foræring til Socialdemokratiet. Fortsætter det på den måde, bliver Mette Frederiksens march mod Statsministeriet 'a walk in the park',” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Ser man på blokkene over for hinanden, er den røde føring nu meget solid, specielt når man medregner de nordatlantiske mandater, hvor rød blok vinder enten 3-1 eller 4-0.”

Venstre går tilbage
Efter at have ligget på omkring 20 procent i efteråret er Venstre i januar-målingen nede på 17,6 procent, hvilket svarer 31 mandater – tre færre, end partiet fik ved folketingsvalget i 2015.

”Noget tyder på, at de første virkninger af kvotekonge-sagen allerede kan aflæses i Venstres tal. Det er i så fald ikke første gang, partiet betaler formandens regning. Efter 3GI-sagen faldt Venstres tilslutning fra over 30 procent til under 25, efter boksershorts-farcen røg Venstre under 20 procent, og spørgsmålet er, hvor Venstre ender denne gang. Man har efterhånden ikke så meget at give af,” siger Erik Holstein.

Han peger på, at Lars Løkke den seneste tid ellers havde kæmpet sig op fra en bundplacering i ministermålingerne til igen at få en hæderlig placering gennem hårdt arbejde og en ny overskudsagtig stil.

Frafaldne vælgere går til rød blok
Ud over sagen om statsministerens relation til storfiskere har den borgerlige fløj også været igennem en krise, der resulterede i afblæste skattelettelser og udlændingestramninger og kold luft internt i den blå blok.

”Lige efter sammenbruddet af forhandlingerne i blå blok så det ellers ud til, at de utilfredse borgerlige vælgere ville blive inden for blokken. Det betød tab til Liberal Alliance og Dansk Folkeparti og gevinst til Venstre og Konservative. Men efter nedturen for Løkke og Venstre taber blå blok som sådan. Den fremstår lige nu som en samspilsramt familie med et upopulært overhoved,” siger Erik Holstein.

Alternativet er mindste parti
Det er dog ikke kun i blå blok, at der er tilbagegang, der er der også hos oppositionspartiet Alternativet. Partiet står til 3,6 procent af stemmerne og er dermed det mindste parti i Folketinget i den nye måling.

”Alternativets dårlige resultat flugter med den nedadgående tendens, man har set i Altingets vægtede gennemsnit af meningsmålinger. Forklaringen er givetvis de møgsager, der ramte Alternativet i slutningen af året,” siger Erik Holstein.

Han henviser til sagen om donation fra skattely, en sexchikanesag og endelig valget af kulturborgmesterposten i København. Men der er dog håb for Alternativet, vurderer Altingets politiske kommentator.

”Alternativet har en dygtig gruppeformand i Rene Gade, og partiet er ikke uden chance for at komme igen. Men lidt af hypen er gået af partiet,” siger Erik Holstein.

Norstat Politisk Index FOLKETINGSVALG 2015 Oktober 2017 November 2017 Januar 2018 usikkerhed +/- %-point 
Socialdemokraterne 26,3 28 28,1 30,9 2,3
Radikale 4,6 4,3 4,4 4,6 1,1
Konservative 3,4 3,9 4,2 4,1 1
SF 4,2 4,5 4,9 5,0 1,1
Liberal Alliance 7,5 5,1 5,3 4,8 1,1
Kristendemokraterne (Opstillingsberettiget siden nov. '17) 0,8 0 0 0,9 0,5
Dansk Folkeparti 21,1 17 16,8 16,7 1,9
Venstre 19,5 20,5 19,5 17,6 1,9
Enhedslisten 7,8 8,4 8 8,8 1,4
Alternativet 4,8 4,5 5 3,6 0,9
Nye Borgerlige (tilføjet oktober 2016)   2,2 2,2 2,3 0,8
Øvrige 0 1,5 1,5 0,5 0,4

 

Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Norstat for Altinget på net og telefon i perioden 24. januar – 29. januar 2018 blandt 1.501 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse og stemme ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale usikkerhed for partierne er +/- 2,3 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00