Otte ud af ti danske bestyrelsesmedlemmer er mænd: "Det er ekstremt, at så mange er så langt fra målet"

Blot 19 procent af pladserne i de danske bestyrelseslokaler er besat af kvinder, viser tal fra Danmarks Statistik. "Det er et spild af talent. Det er halvdelen af befolkningen, der ikke rigtig kommer i spil," lyder det fra Dansk Industri.  

Et bestyrelsesmøde i KL. I 2021 var det blot 19 procent af alle bestyrelsesmedlemmer i erhvervslivet, der var kvinder. DI's har et mål om, at det tal skal være 40 procent i 2030. 
Et bestyrelsesmøde i KL. I 2021 var det blot 19 procent af alle bestyrelsesmedlemmer i erhvervslivet, der var kvinder. DI's har et mål om, at det tal skal være 40 procent i 2030. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Ligestillingen i de danske bestyrelseslokaler har trange kår.

Hele 81 procent af bestyrelsesmedlemmerne i dansk erhvervsliv var nemlig mænd i 2021.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 

Tallene vækker opsigt i DI.

"Det er et spild af talent. Det er halvdelen af befolkningen, der ikke rigtig kommer i spil," lyder det fra Pernille Erichsen, underdirektør for ledelse og virksomhedsudvikling i DI. 

Ifølge Pernille Erichsen er der flere grunde til, at færre kvinder kommer i spil til bestyrelsesposterne.

"Man bliver valgt ind i bestyrelser efter nogle meget ensartede kriterier. Samtidig slår man oftest ikke bestyrelsesposter op," siger hun.

Det er forskellige erhvervsmæssige netværk, hvor man mødes i VL-grupper, eller hvor man går til jagt eller golf sammen. Og derfor bliver kvinderne ikke valgt.

Pernille Erichsen
Underdirektør for ledelse og virksomhedsudvikling i DI

Kønsbalancen er også et udtryk for, at kvinder ikke er i de samme netværk som mænd, mener hun. 

0:000:00