Professor nedtoner regnefejls betydning for landbruget

INTERVIEW: Det behøver ikke blive et stort problem for landbruget, at mængden af kulstofrige landbrugsjorde i årevis er blevet undervurderet, vurderer professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet, hvor fejlen er opstået.

Fra at man troede, at der er 108.000 hektar kulstofrige landbrugsjorde i Danmark, så vurderes der nu at være cirka 171.000 hektar.
Fra at man troede, at der er 108.000 hektar kulstofrige landbrugsjorde i Danmark, så vurderes der nu at være cirka 171.000 hektar.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Landbrugets areal med klimabelastende lavbundsjord har været massivt undervurderet.

Fra at man troede, at der er 108.000 hektar kulstofrige landbrugsjorde i Danmark, så vurderes der nu at være cirka 171.000 hektar.

Til Politiken har professor Jørgen E. Olesen sagt, at landbrugets udledning af drivhusgasser med al sandsynlighed "er markant højere end hidtil antaget".

Men ofte regnes de organiske jorde slet ikke med i landbrugets regnskaber, og derfor rammer fejlen ikke nødvendigvis landbruget så hårdt, fortæller professoren, der er konstitueret leder på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

Jørgen E. Olesen mener, at de ekstra jorde får langt større betydning for indsatsen mod landbrugets kvælstofudledning.

Læs interviewet her: 
 
Kan du prøve at forklare, hvordan denne her regnefejl er opstået? 

"Da man lavede kortlægningen af de organiske jorde, tørvejorde, for omkring syv år siden, så lavede man en tabel, hvor man skrev, hvor mange hektar jord der er i forskellige kategorier. Der fik man ikke skrevet tydeligt nok, hvad det var for tal. Der stod en kategori med større end 12 procent organisk kulstof, som er det højeste niveau, men så blev der lavet en kategori, hvor der stod, at det var større end seks procent. Der burde have stået, at det var jorde med seks til tolv procent organisk kulstof.

De personer, der skulle lave nationale opgørelser, kiggede så på tabellen, der hed større end seks procent og antog, at det gjaldt alle jordene. Det vil også sige de jorde, der er over 12 procent. Man kom altså til at trække arealet med mere end 12 procent kulstof fra arealet med mellem seks og 12 procent. Så det var en forståelsesfejl. Men den fejl er så røget med videre over i andre opgørelser."

I Berlingske kan man læse, at I har kendt til denne her forståelsesfejl siden første halvår af 2019. Hvorfor er der stadig ikke lavet udregninger for, hvad det her betyder for vores udledninger?

Dokumentation

Hvad er LULUCF?

– LULUCF dækker over udledninger og optag af kulstof samt udledninger af andre drivhusgasser fra arealanvendelse, arealanvendelses-ændringer og skovbrug.

– Udledninger af lattergas og metan fra jordbrug og fra dyrehold indgår ikke, da det indgår i en separat opgørelse af landbrugets samlede udledning af lattergas og metan.

– LULUCH er en forkortelse for Land Use, LandUse Change and Forestry.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00