Departementscheferne ved Folketingets åbning 2014 (Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget)
ANSÆTTELSE: Intellektuel kapacitet, robust og rodfæstet, selvindsigt, bredt netværk, politisk tæft samt erfaring, erfaring og mere erfaring. Det er blot nogle af kriterierne for at blive departementschef. Se listen over alle de ønskede kompetencer her.
31. Så mange forskellige kriterier skal du sætte flueben ved, inden du ansøger om at blive departementschef.
Altinget har fået aktindsigt i Moderniseringsstyrelsens dokumenter for rekruttering af departementschefer. Herunder en departementschefprofil, der viser, hvilke kriterier en kommende departementschef med fordel kan besidde. Kompetencerne og erfaringerne, ansøgeren skal have, spænder bredt. Overordnet set er der seks kriterier, ansøgeren skal sætte kryds ved. Foruden stærke personlige kompetencer er det blandt andet erfaring fra en politisk ledet organisation, erfaring fra andre sektorer og erfaring med økonomi- og virksomhedsstyring.
Ud over de mange kriterier, der ses i skemaet nedenfor, lægges der yderligere vægt på den pågældende ansøgers dokumenterede resultater fra tidligere ansættelser. I profilen pointerer Moderniseringsstyrelsen desuden, at relevans og vægtning af de mange forskellige kriterier kan variere fra ministerområde til ministerområde, og at kriterierne ikke er stillet op i prioriteret rækkefølge.
Rekrutteringskriterier
Erfaring og kompetencer
1. Besiddelse af relevante personlige kompetencer
Stærke kommunikative evner
Intellektuel kapacitet
Gennemslagskraft
Robust og rodfæstet
Fleksibel
Relationel forståelse
Beslutnings- og resultatorienteret
Selvindsigt
Energi
2. Erfaring fra politisk ledet organisation
Erfaring med politisk betjening og og rådgivning, herunder om politiskstrategiske emner
Erfaring med ledelse og/eller betjening af politisk styret organisation
Erfaring/resultater vedrørende håndtering af større enkeltsager og uforudsete hændelser
Erfaring med håndtering af medier
Evne til at lade den daglige ledelsespraksis afspejle grundværdier om almeninteresse, åbenhed, retssikkerhed, ligebehandling, uvildighed, saglighed, inddragelse og det repræsentative demokrati
3. Dokumenterede resultater som leder, herunder erfaring med organisationsudvikling
Resultatskabelse på områder, der er generelle for den offentlige sektor, for eksempel effektivisering eller fusionsledelse
Analyse- og beslutningskraft samt erfaring med kompetent at eksekvere løsninger på komplekse problemstillinger og processer
Erfaring med ledelse af driftsorganisationer med forskellige konkrete udfordringer
Evne, erfaring eller kompetencer inden for strategisk ledelse
Forhandlings- og samarbejdsevner
Erfaring med forandringsledelse og eksekvering af organisationsforandringer
Rekruttere og udvikle en ledergruppe, så medarbejderes og lederes potentiale udnyttes, herunder identificering af ledertalenter
4. Erfaringer fra andre sektorer, områder og lignende
Jobmæssig baggrund, der har bibragt et bredt netværk med interessenter på pågældende ressort
Forudgående ansættelse på andet område i den offentlige sektor, privat virksomhed eller lignende.
Erfaring med at skabe brede netværk, herunder til andre dele af den offentlige sektor, organisationer og erhvervslivet
Erfaring fra internationale beslutningsfora, for eksempel hvis det er et EU-tungt område
5. Viden om ministeriets faglige områder og centrale interessenter
Viden om specifikke krav, der knytter sig til det pågældende ministerområde eller sektorindsigt
6. Erfaring med økonomi- og virksomhedsstyring
Forståelse af det styringsmæssige set-up på området
Praktisk erfaring og solidt kendskab til driftsmæssig styring fra offentlige eller private virksomheder
Erfaring med budgetarbejde og/eller bevillingsmæssig styring af offentlige organisationer
Erfaring med strategisk brug af digitale løsninger
Indblik i samspillet mellem centrale parter eller interessenter.
NYHEDSOVERBLIK: Statsministeren vil snart tage hul på arbejdet med at øge den danske arbejdsstyrke. Alle partiernes frontfigurer skal på talerstolen i en partilederdebat på Christiansborg. Og to partier ønsker Støjberg dømt for at tale usandt for Folketinget. Få dagens politiske overblik.
AJOUR: Instrukskommissionen og to advokater er enige om, at Støjberg har brudt loven. Selv siger hun, at hun aldrig har givet en “direkte ulovlig ordre”. Altingets chefredaktør forklarer de vigtige nuancer om Støjberg-sagen i dagens udsendelse.
KOMMENTAR: Når vaccinerne er rullet ud, kan et efterårsvalg virke fristende for statsministeren, der kan knuse blå blok og understrege sin egen magtposition. Alligevel er status quo sandsynligvis det mest tillokkende scenario for Mette Frederiksen.
SPROGBARRIERE: Danske taxichauffører taler ofte for dårligt dansk, lyder det fra flere partier, der forud for forhandlinger om taxiloven kræver reglerne for optagelse på chaufførkurserne strammet.
ØKOLOGI: EU-Kommissionen vil med et konkret forslag give forbrugerne større sikkerhed for, at økologiske varer i butikkerne også rent faktisk er økologiske. Den danske fødevarestyrelse kalder det uhensigtsmæssigt med mere kontrol. Antallet af butikker i Danmark, der skal kontrolleres, kan næsten blive tredoblet.
NAVNE: Michael Dahl Nielsen har besluttet at trække stikket og forlade sin stilling i Kulturministeriet. "Det hænger ikke længere sammen," forklarer han.
DEBAT: Regeringen er blevet kritiseret for, at den ikke her og nu vil indføre krav om en CO2-grænseværdi i byggeriet. Kritikken er forfejlet, skriver boligminister Kaare Dybvad Bek (S).
KRONIK: Reaktionerne på techgiganternes håndtering af Trump afslører, hvor digitalt umodent samfundet er. Vi bør debattere, hvad tilgangen til den demokratiske samtale og digitalisering skal være, skriver journalist og ekspert i sociale medier Lykke Møller Kristensen.
NYHEDSOVERBLIK: Ny lov vil give politikerne stor magt under epidemier. Statsministeren er stadig bekymret over smittetal. Og økonomer er ikke bekymrede over Danmarks gæld efter coronakrisen. Få de vigtigste politiske nyheder mandag morgen.
PROTEST: Der er alvorlige økonomiske problemer i Atlantsammenslutningen, der får omkring en million kroner fra statskassen årligt. Nu er to bestyrelsesmedlemmer gået, og Udenrigsministeriet har sat tænketanken under øget tilsyn.
DEBAT: En ny bestyrelse skal nedsættes for at hjælpe Kunstakademiet ind i fremtiden. Bestyrelsen skal åbnes for ansatte såvel som elever og dermed sikre en demokratisering, ligesom den skal agere uafhængigt af politiske interesser, foreslår Enhedslisten.
KOMMENTAR: Politisk bestemte nedlukninger kan - i kombination med et vaccinepas - fungere som en reel politisk pression for at få danskerne til at vaccinere sig, skriver Jonas Herby.
DET SKER I DENNE UGE: Venstre vælger ny formand, Joe Biden tages i ed som USA’s næste præsident, og så er der skruet ned for aktiviteten i Folketingssalen. Få overblikket over, hvad der sker i den kommende uge i dansk politik.
EPIDEMILOV: Sundhedsfagligheden bliver holdt i kort snor i ny epidemilov, mener flere eksperter. Sundhedsordførere står på mål for aftalen. Man kan ikke lade embedsmænd træffe beslutninger med så store konsekvenser, lyder det.
INTERVIEW: Briternes handelsaftale med EU er blevet så god, at Danmark bør forsøge at gå samme vej, siger Morten Messerschmidt (DF). Han forestiller sig, at en folkeafstemning kan være et krav til at få DF’s støtte til en regeringsdannelse efter næste folketingsvalg.
KOMMENTAR: #Metoo-sager blotlægger dybe generationskløfter. Mange i den ældre generation bagatelliserer grænseoverskridende og krænkende adfærd, skriver Johanne Dalgaard.
DEBAT: En historisk dyrevelfærdslov bliver nu udmøntet på en måde, så den reelt kastes ud med badevandet. Det er symptomatisk for S-regeringen, der tilsyneladende ikke har den store interesse for dyrevelfærd, skriver Pia Kjærsgaard (DF).
DEBAT: Nye Borgerliges forslag om at fjerne racismeparagraffen vil give frit spil til en fremmedfjendsk debat og racistiske ytringer. Vi skal med historien in mente holde fast i paragraffens beskyttelse af minoriteter, skriver Petar Socevic.
PRÆDIKEN: Det vil udsætte trossamfundene for en øget mistænkeliggørelse og skade Danmarks anseelse i udlandet, hvis en ny lov om prædikener på dansk bliver til noget, lyder advarslen til regeringen fra landets biskopper.
KOMMENTAR: Når jeg ser rundt i mit eget land, bliver jeg bekymret for fællesskabet og demokratiet. Vi rykker nemlig om bag ved egne hegnspæle, skriver Peter Skov-Jakobsen.
DEBAT: Kommer EU-pengene fra genopretningsfonden til at gøre en reel forskel i især Syd- og Østeuropa, eller forsvinder de i et sort hul, som de sparsommelige fire frygter, spørger Lykke Friis.
NY CHEF: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ansat ny departementschef. Valget er faldet på Morten Niels Jakobsen, der kommer fra en stilling som styrelsesdirektør for Vurderingsstyrelsen.
QUIZ: Hvem fra Venstres folketingsgruppe har sagt, at han vil stemme imod en rigsretssag mod Inger Støjberg?? Prøv Altingets quiz, og se, hvor godt du har fulgt med i ugen, der er gået, i dansk politik.
FORMANDSKAMP: Tre mænd kæmper om pladsen som arvtager for Angela Merkel, når der i weekenden er landsmøde i CDU. Yderligere to kommer i spil, når snakken falder på, hvem der skal være kanslerkandidat.
KOMMENTAR: Venstre og Det Konservative Folkeparti endte begge med at stemme for en rigsret mod Inger Støjberg. Hensynet til lov og orden trumfede til sidst partihensyn. Rejsen derhen har dog ikke været køn – især ikke når man tænker på, at sagen kunne være lukket for længst med en næse.
KOMMENTAR: En penibel sag fra Hørsholm, hvor en 22-årig socialdemokrat er blevet formand for Børn- og Ungeudvalget, viser, hvorfor vi må have anbringelser af børn ud af kommunalt regi.
NYHEDSOVERBLIK: Venstres beslutning om at støtte en rigsretssag mod Inger Støjberg deler blå blok, og ekspertgruppe er på trapperne med evaluering af regeringens coronaindsats. Få morgenoverblikket.
KRISEHÅNDTERING: I slutningen af januar kommer et ekspertudvalg med evaluering af regeringens og myndighedernes coronahåndtering. Gruppen skal blandt andet vurdere, om der er begået fejl undervejs.
ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.
DEBAT: At arbejde i psykiatrien er at gamble med sit helbred. Et skridt i den rigtige retning er, at politikerne gør det muligt for personalet at bruge tjenestenumre, skriver Emil Kjeldsmark Lemvig.
DEBAT: Det er åbenlyst gakket at lukke for Trumps konti på sociale medier, mens de mest hardcore diktaturer får lov til at fortsætte, skriver Martin Henriksen.
YTRINGSFRIHED: Medarbejdere i statens smitteopsporing fik besked om ikke at udtale sig til pressen. Men det var en fejl, medgiver Rigspolitiets kommunikationsdirektør. Forbuddet gælder nemlig kun udtalelser på myndighedens vegne, lyder det.
KRONIK: Selvom der på nuværende tidspunkt er plads i de offentlige finanser til at håndtere store, kortvarige underskud, er det ikke omkostningsfrit, skriver Torben M. Andersen og Michael Svarer. Og hvis statsgælden bliver for stor, som i andre europæiske lande, og renterne stiger, kan det blive alvorligt.
PARLAMENTET #110: Hastværk og blame-game har skabt “rod og uklarhed” i kommunikationen om Europas ellers vellykkede fælles vaccineindkøb, siger chefen for EU-Kommissionen i Danmark, Stina Soewarta. Lyt med, når Altinget i årets første europæiske podcast går tæt på det højspændte spil om vaccinerne mod covid-19.
ANALYSE: Efter Folketinget har besluttet sig for en rigsretssag, står Støjberg over for en afgørende beslutning: Skal hun fortsætte i Venstre eller prøve lykken i et af de partier, der står parat til at byde hende velkommen? Hendes valg kan få store politiske konsekvenser.