Sigrid Friis: Det bedste forsvar er et forbud mod atomvåben

KOMMENTAR: Donald Trump rasler med sablen for at få flere lande til at øge militærbudgettet. Herhjemme lægger regeringen op til øgede udgifter. Men måske vi skal tænke i helt andre baner for at nå målet om en fredeligere verden, funderer Sigrid Friis.

Det burde være stof til efteranke, at Nobels Fredspris uddeles søndag d. 10. december – og den går selvfølgelig hverken til Donald Trump eller til NATO.

Nej, fredsprisen gives til græsrodsbevægelsen ICAN – International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. Her er flere hundrede organisationer verden over forenet i et fælles budskab: Besiddelsen eller brugen af atomvåben kan ikke retfærdiggøres. Der findes ingen retfærdige krige, men ved at overholde et sæt internationale spilleregler er håbet at minimere civile tab.

Nogle vil sikkert mene, at det er umuligt at opstille regler for krig og konflikt – men ikke desto mindre har verdenssamfundet allerede forbudt landminder, kemiske og biologiske våben. Disse våben er skabt til at øge voldsom skade mod civilbefolkningen – ligesom atomvåben! Derfor må det næste skridt naturligvis være at forbyde brugen og besiddelsen af atomvåben.

Konsekvenserne af en eventuel anvendelse af atomvåben er uoverskuelige og uretfærdige: De er destruktive, vilkårlige og ligner ikke andre våben, når det kommer til den vedvarende virkning af radioaktiv stråling, der fuldstændig ødelægger menneskeligt DNA og gør store områder totalt ubeboelige. De skader er svære at sammenligne med andre våben.

Kæmper man for eksistensen af atomvåben, forsvarer man også konsekvenserne – og de kan ikke forsvares! Der et behov for et opgør med tanken om oprustning og den håbløst forældede idé om masseødelæggelsesvåben som en stabiliserende faktor i verdenssituationen. Vi må holde op med at tro, at man kan bombe sig til fred.

Når slyngler som Kim Jong Un spiller med musklerne, kan musktéreden ikke hjælpe os ret meget. At sætte hårdt mod hårdt kan hurtigt blive spiralen uden ende. Men hvis FN-landene i fællesskab forbyder atomvåben, kan vi forhåbentlig skabe en fredeligere verden – og der er håb forude!

Så sent som i sommer vedtog FN en traktat, der netop arbejder for et forbud mod at bruge eller true med atomvåben. Et flertal på 122 lande stemte for forslaget – desværre var Danmark ikke at finde i blandt disse. Faktisk undlod NATO-lande over en bred kam at deltage i forhandlinger eller aktivt tage stilling til traktaten. Det er kujonagtigt blot at lukke øjnene – som politisk leder må man som minimum være klar til at debattere, forhandle og stå på mål for sine holdninger. Også til store og svære emner som atomvåben.  

Kom ind i kampen for en fredeligere verden! Et flertal i FN bør man ikke kunne ignorere – uanset om man hedder Donald Trump eller Lars Løkke. Jeg håber, de begge ser med, når Nobels Fredspris gives til ICAN i dag.

--------

Sigrid Friis Proschowsky (født i 1994) er landsformand for Radikal Ungdom. Hun studerer pt. statskundskab på Københavns Universitet. I 2017 blev hun nr. 2 i det årlige Danmarksmesterskab i debat. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Anna Libak: It's the immigration, stupid Anna Libak: It's the immigration, stupid Næste artikel Michael Kristiansen: Vild post-kommunalvalgspanik – tilbage til dna'et! Michael Kristiansen: Vild post-kommunalvalgspanik – tilbage til dna'et!