Støttepartier kom ikke af med udskældt tolkegebyr

FINANSLOV: Det lykkedes ikke Radikale at få tolkegebyret på dagsordenen ved forhandlingsbordet i Finansministeriet. Lægeformand ærgrer sig, men giver ikke op.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Ingen elsker det, men det er tilsyneladende mejslet i sten. Tre enige støttepartier kunne ikke rykke ved det udskældte tolkegebyr, som den tidligere regering vedtog med støtte fra Dansk Folkeparti og – mere nølende – Socialdemokratiet.

Det må De Radikale erkende. Partiet havde en afskaffelse af tolkegebyret med som en del af partiets udspil til finanslovsforhandlingerne, ’Fra håb til handling’.

Lægeforeningens formand ærgrer sig, men opgiver ikke håbet om en afskaffelse:

"Det er skuffende, at tolkegebyret ikke er blevet afskaffet som en del af finansloven. Det øger ulighed i sundhed og stjæler lægetid fra alle patienter i det danske sundhedsvæsen. Vi vil fortsat kæmpe for at få tolkegebyret afskaffet," siger Andreas Rudkjøbing.

Tungt at administrere
Tolkegebyret afskaffede gratis tolkning ved lægebesøg for personer, der har boet i Danmark i mere end tre år. Beløbet, som skal betales for tolkning, varierer fra 191 til 1.675 kroner. 

Gebyret har imidlertid vist sig tungt at administrere. I september viste tal fra regionerne, at der var blevet brugt flere penge på at administrere gebyret, end det var lykkedes at få ind fra patienterne. Samtidig er opgaven omkring fakturering tidskrævende, ikke bare for regionernes administrative medarbejdere, men også for sundhedspersonalet. En nylig rundspørge blandt 600 læger viste, at tolkegebyret betød længere konsultationer, både hos hospitalslæger og praktiserende læger.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har flere gange afvist at fjerne tolkegebyret. Argumentet er, at man efter tre år må forventes at have lært dansk, hvorfor det offentlige herefter ikke skal betale for en tolk.

0:000:00