Thule-aftale på plads efter årelange forhandlinger

STRID: Efter mere end seks års forhandlinger er USA, Danmark og Grønland blevet enige om nye udbudsvilkår for serviceaftalen på Thulebasen. Samtidig indgår Grønland og USA aftale om tættere samarbejde.

Foto: Ukendt
Andreas Krog

På et virtuelt møde blev der onsdag opnået enighed mellem Danmark, Grønland og USA om nye udbudskriterier for servicekontrakten på Thulebasen. De nye kriterier skal bidrage til, at fremtidige servicekontrakter på Thulebasen bliver til gavn for grønlandske selskaber.

Dermed har en årelang strid mellem Danmark og Grønland på den ene side og USA på den anden side fundet sin afslutning.

Størst muligt udbytte
Sagen om servicekontrakten - som omfatter blandt andet vedligeholdelse, byggeri og kantinedrift på den amerikanske base i Nordvestgrønland - har baggrund i, at USA i 2014 tildelte kontrakten til det amerikanskejede selskab Vectrus Services. Kontrakten havde inden da i mange år været på dansk-grønlandske hænder.

Tildelingen var efter Kongeriget Danmarks opfattelse i strid med gældende aftaler mellem Kongeriget og USA; det såkaldte forsvarsaftalekompleks.

Siden 2014 har Kongeriget og USA forhandlet om nye udbudskriterier med henblik på, at kontrakten ved næste udbud tildeles et grønlandsk/dansk selskab.

Nu har parterne så endelig indgået en aftale, hvis sigte er, at Grønland i bred forstand får størst mulig nytte af den amerikanske tilstedeværelse. For eksempel gennem grobund for flere lærepladser, beskæftigelsesmuligheder og skatteindtægter.

Oprigtig tilfreds
Aftalen består af tilsammen fire dokumenter. Et af dokumenterne er en underskreven aftale om en plan for et videre bilateralt samarbejde mellem Grønland og USA.

”Vi er oprigtig tilfredse med den aftalte plan for vores videre bilaterale samarbejde med USA. Det har således været vigtigt for Naalakkersuisut, Inatsisartut og det grønlandske folk, at vi fik en reel, håndgribelig nytte af den amerikanske tilstedeværelse. Med en bilateral samarbejdsplan, de nye udbudskriterier, og kontraktbetingelser vi har forhandlet på plads, har vi langt bedre betingelser end før,” siger Grønlands landsstyreformand Kim Kielsen.

På mødet underskrev Kielsen og USA's ambassadør Carla Sands aftalen om en fælles plan for det videre samarbejde mellem Grønland og USA på en lang række overtagne sagsområder.

Servicekontrakten på Thule Air Base har været ”nøglen til det hele”, som en kilde tidligere har påpeget overfor Altinget. Så længe der ikke var fundet en løsning her, så var det svært fra grønlandsk side at engagere sig fuldt ud i et samarbejde med USA.

Kompliceret proces
Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (S) glæder sig over at sagen om servicekontrakten på Thulebasen nu har fundet en afslutning.

”Jeg er meget tilfreds med, at vi sammen er nået til enighed om nye udbudskriterier. Det er ikke nogen hemmelighed, at det har været en lang og kompliceret proces, og jeg er både stolt og glad for, at vi har opnået et resultat, som kommer til at gavne især Grønland og grønlandske virksomheder. Det her viser, at samarbejdet med USA er stærkt - og at vi i fællesskab kan løse meget vanskelige problemer,” siger Jeppe Kofod.

Skub i forhandlinger
Efter flere års dødvande og ørkesløse forhandlinger begyndte der i foråret i år at komme skub i forhandlingerne på embedsmandsniveau. Og da USA's udenrigsminister Mike Pompeo besøgte København i juli var emnet på dagsordenen.

”Jeg ved, det er meget vigtigt. Vi håber at kunne nå en konklusion snart. En løsning vil være tilstrækkelig for alle. Jeg kender ikke den præcise timing, men snart,” sagde Mike Pompeo ifølge flere kilder ved et 45 minutter langt møde med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) samt Grønland og Færøernes udenrigsansvarlige Steen Lynge og Jenis av Rana.

Det blev i både Nuuk og København tolket som om, at en løsning meget vel kunne være nært forestående.

Efter mødet med Pompeo sagde Grønlands udenrigsansvarlige Steen Lynge til grønlandske medier, at han sagtens kunne se for sig, at man lander en aftale inden præsidentvalget i USA den 3. november. Det er om mindre end en uge.

Vectrus Services' kontrakt udløber 30. september 2024. En ny kontrakt forventes at blive sendt i udbud næste år.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00