Tweet fra Tesfayes pressechef vækker vrede i Venstre: "Det er et klokkeklart billede på kammerateriet”

NEUTRALITET: Udlændinge- og Integrationsministeriets nyansatte pressechef, Pelle Dam, har skrevet et tweet, der ifølge en ekspert langt overskrider grænserne for, hvad en embedsmand kan tillade sig. "En ren tilståelsessag," mener Venstre. 

Pelle Dam, der 1. november begyndte som pressechef i den tidligere SF'er Mattias Tesfayes (S) Udlændinge- og Integrationsministerium, var mellem 2009 og 2011 formand for SF Ungdom. 
Pelle Dam, der 1. november begyndte som pressechef i den tidligere SF'er Mattias Tesfayes (S) Udlændinge- og Integrationsministerium, var mellem 2009 og 2011 formand for SF Ungdom. Foto: Rikke Madsen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Søndag aften skrev den nyligt udpegede pressechef i Udlændinge- og Integrationsministeriet, Pelle Dam, et tweet, der har fået både Venstre og en ekspert i forvaltningsret op i det røde felt. 

I tweetet, der nu er blevet slettet igen, kommenterede pressechefen en artikel i Politiken, hvor Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, udtaler sig om regeringens indkøb af elefanter. 

“Stærkt, at Ellemann kommer ud med en politisk melding, der virkelig tegner den retning, han ønsker Danmark skal bevæge sig i de kommende år. Vigtigt som ny formand at markere de store linjer for partiet!,” skrev Pelle Dam og afsluttede sit tweet med en emoji med himmelvendte øjne og tungen ud af munden. 

Artiklen fortsætter under tweetet.

Pressechefens tweet er langt over grænsen for en neutral embedsmand, mener professor emeritus ved Københavns Universitet og ekspert i forvaltningsret Tim Knudsen. 

”Det er ret rystende, at sådan noget overhovedet kan ske. Det ligger langt uden for, hvad en ministeriel embedsmand kan tillade sig at skrive. Det er polemisk, sarkastisk og har slet ikke noget med det pågældende ministerium at gøre,” siger Knudsen.

Venstre: Han har afsløret sig selv
Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, er stærkt utilfreds med Pelle Dams tweet, som hun mener er et tæppefald for, hvor pressechefens politiske loyalitet ligger. 

"Det er jo en ren tilståelsessag og desværre et klokkeklart billede på kammerateriet og den socialdemokratisering af embedsværket, som regeringen stik imod dansk forvaltningstradition er i fuld gang med at indføre,” siger Sophie Løhde. 

Pelle Dam begyndte som pressechef i Udlændinge- og Integrationsministeriet 1. november. Mellem 2009 og 2011 var han formand for SF Ungdom. I samme periode var udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, der nu er Pelle Dams chef i ministeriet, medlem af landsledelsen i SF. 

”Pressechefen har afsløret sig selv. Han er ikke en neutral embedsmand. Han er håndlanger for Socialdemokratiet, og det er simpelthen ikke skatteborgernes opgave at betale for deres propaganda. Enhver kan jo se, at han ikke er en neutral embedsmand,” siger Sophie Løhde. 

"Privatperson på Twitter" 
Pressechef Pelle Dam har ikke ønsket at udtale sig til Altinget, men på Twitter har han gjort opmærksom på, at han i sin profiltekst skriver, at han er "privatperson på Twitter". 

Derfor står pressechefen ikke med et juridisk problem, mener professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing.

”Der er ytringsfrihed for offentligt ansatte, når de udtaler sig som privatpersoner. Jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være anderledes, fordi man er pressechef,” siger han og bakkes op af Tim Knudsen: 

”Det kan godt være, at han rent formelt kan dække sig ind under det. Men det bliver jo lidt mudret. Der er jo ingen, der opfatter den distinktion,” siger han. 

Privat? "Man kan komme i tvivl" 
I profilteksten på Twitter skriver Dam også sit professionelle telefonnummer og mailadresse i Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Så er Pelle Dam privat på Twitter? 

”Man kan komme i tvivl, når han opgiver sin arbejdsmailadresse og -telefonnummer. Men det må være op til hans arbejdsgiver at vurdere, om de er tilfredse med, hvordan han ytrer sig,” siger Sten Bønsing. 

Udlændinge- og Integrationsministeriet har skrevet en mail til Altinget som svar på kritikken.

"På baggrund af dit spørgsmål om en medarbejders brug af Twitter, kan ministeriet oplyse, at offentligt ansatte – ligesom alle andre borgere – er beskyttet af bl.a. grundlovens bestemmelse om ytringsfrihed," skriver ministeriet og fortsætter:

"De kan derfor på egne vegne deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger. Ministeriet har således ikke yderligere kommentarer til medarbejdernes personlige brug af sociale medier." 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00