Udlandsophold bliver krav på nogle studier

INTERNATIONALISERING: Som noget nyt får universiteterne mulighed for at indføre et obligatorisk udlandssemester på deres studier. Regeringen har opbakning fra S, og universiteterne er parat til at bruge de nye regler.
Foto: Colourbox.com
Jørgen Skadhede

For fremtiden bliver det obligatorisk at tage et semester i udlandet på flere studier.

Regeringen og Socialdemokraterne er nået til enighed om, at universiteterne som noget nyt skal have mulighed for at gøre det til et krav med et udlandsophold på nogle studier.

Og universiteterne er parat til at bruge de nye regler, siger rektorformand Jens Oddershede.

Oplagt på sprogfag
"Det er stort fremskridt, som vil være med til at gøre vores uddannelser bedre og mere relevante. Vi vil formentlig gøre brug af det på sprog- og kulturuddannelser og måske også på andre uddannelser, hvor det er en ekstra kvalitet, at arbejdsgiverne ved, at kandidaten har været i det område eller det land, som uddannelsen refererer til," siger Jens Oddershede.

Fakta

Danske studerende i udlandet

2009: 4.518
2008: 3.898
2007: 3.662
2006: 3.513
2005: 3.505


Kilde: Danske Universiteter

Han nævner, at hans eget universitet, Syddansk Universitet, tidligere forgæves har søgt om tilladelse til at indføre et obligatorisk udlandsophold på en uddannelse i arabisk sprog.

"Vi mener, at hvis man skal lære at tale arabisk, som man gør i Mellemøsten, så kræver det næsten, at man har opholdt sig i den del af verden," siger han.

Vi lever i en globaliseret verden, og det er en supergod ide, at man også henter sine kompetencer i udlandet, der hvor det giver mening. Det er naivt at tro, at vi altid er bedst i Danmark.

Rasmus Prehn (S)
Forskningsordfører

Studerende advarer
Hos Danske Studerendes Fællesråd er man lettede over, at det bliver universiteterne og ikke politikerne, der bestemmer, hvilke studier, der får et obligatorisk udlandsophold.

"Vi er glade for, at politikerne ikke stiller krav om udlandsophold på bestemte fag, men lægger det ud til en faglig vurdering på universiteterne. Men vi vil gerne advare mod at bruge det for meget. Det vil afholde nogle grupper fra at læse bestemte fag, fordi de ikke har lyst eller mulighed for at tage på udlandsophold på grund af personlige eller økonomiske forhold," siger Mikkel Zeuthen formand for DSF.

Lovforslaget giver dog mulighed for dispensation for udlandsopholdet i særlige tilfælde eksempelvis ved barsel.

Bredt politisk flertal
Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) luftede i foråret for første gang ideen om at gøre udlandsophold til et krav på visse studier. Nu bliver det virkelighed fra sommeren 2011.

"Det fremmer den personlige udvikling, den kulturelle forståelse og ikke mindst de faglige muligheder. Det er vigtige kompetencer, og vi vil gerne have kandidater, der har en øget indsigt i de muligheder, globaliseringen giver, og det kræver en forståelse for fremmede kulturer," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Der er fuld opbakning til forslaget fra Socialdemokraterne, som er regeringens forligspartner om universitetsloven.

"Vi lever i en globaliseret verden, og det er en supergod ide, at man også henter sine kompetencer i udlandet, der hvor det giver mening. Det er naivt at tro, at vi altid er bedst i Danmark," siger forskningsordfører Rasmus Prehn (S).

Trods stor politisk fokus på internationalisering har det gennem en årrække været svært for alvor at lokke flere danske studerende til at tage på udlandsophold.

Men i 2009 steg antallet af udgående studerende fra de danske universiteter dog med 15 procent til 4.518 studerende med studieophold i udlandet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Sahl-Madsen

Administrerende direktør, CoC Playful Minds, bestyrelsesformand, onecollection/House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

Jens Oddershede

Fhv. SDU-rektor, professor em., bestyrelsesmedlem, Lunds Universitet, museumsrådet for Danmarks Nationalmuseum
cand.scient. i fysik og kemi (Aarhus Uni. 1970), dr.scient. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00