Ugens EU-podcast: De tyske og franske valgkampe handler om nationalisme

PARLAMENTET#63: Marine Le Pen fisker i Frankrigs oprørte politiske vande, mens nationalistiske Alternative für Deutschland står til fremgang i Tyskland. Bliv klogere på den europæiske valgkamp i EU’s to vigtigste lande, når du lytter til denne uges podcast fra Bruxelles.

Klik her, og abonnér på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Hundredvis af mennesker blev arresteret, da aggressive og ofte maskerede voldsmænd blandede sig med demonstranterne og forvandlede 1. maj i Paris til en kamp mod politiet.

Optøjerne var ventet efter et halvt år, hvor præsident Macron er blevet skydeskive for sociale og politiske protester, der kommer både fra græsrodsbevægelsen De Gule Veste og fra den yderste højrefløj i Frankrig.

Det opgør vil også ramme valgkampen op til landets europaparlamentsvalg 26. maj, lyder det i denne uges podcast fra en redaktør på den store franske avis Le Monde:

”Spørgsmål som købekraften og social ulighed kan blive et af valgets vigtigste emner her i kølvandet på bevægelsen De Gule Veste,” siger Philippe Ricard, som er souschef på avisens udlandsredaktion.

Han fortæller om, hvordan dette europaparlamentsvalg nærmest bliver en forlængelse af tvekampen mellem Emmanuel Macron og nationalistlederen Marine Le Pen ved det franske præsidentvalg for to år siden.

I serien om valgkampe i andre medlemslande ringer podcastvært Thomas Lauritzen også til det tyske dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung, hvor den politiske redaktør, Andreas Ross, ligeledes forventer et opgør med nationalisterne i partiet Alternative für Deutschland (AfD).

”Det er nærmest, som om alle andre partier fører kampagne mod højrepopulisterne i AfD. De siger til vælgerne, at dette er valget, hvor vi er nødt til at forsvare Europa mod fjenderne,” siger Ross.

Den politiske redaktør fra Frankfurt fortæller også, at De Grønne kan blive så store ved dette europaparlamentsvalg, at de overhaler socialdemokraterne i SPD som landets næststørste parti.

Hør om de europæiske valgkampe i eurozonens to største og vigtigste lande i denne uges europæiske podcast fra Altinget.

Thomas Lauritzen og EU-redaktør Rikke Albrechtsen analyserer også det netop overståede nationale parlamentsvalg i Spanien, hvor Pedro Sánchez og hans socialister trodser fortællingen om den traditionelle venstrefløjs kollaps i Europa.

Og så diskuterer vi de første tv-transmitterede debatter mellem de europæiske partifamiliers spitzenkandidater, som fandt sted i denne uge. Er der virkelig nogen af de kandidater, der bliver formand for EU-Kommissionen en dag?

Rikke & Thomas tvivler på det. Hør hvorfor i den nye EU-pod.

 

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Forrige artikel Dagens podcast: Hvad er værd at fremhæve i den nye bog om Mette Frederiksen? Dagens podcast: Hvad er værd at fremhæve i den nye bog om Mette Frederiksen? Næste artikel Dagens podcast: Dansk politiks Loch Ness-uhyre titter frem Dagens podcast: Dansk politiks Loch Ness-uhyre titter frem
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.