Ulveangreb på husdyr stiger: ”Panikken vil indtræde, hvis man politisk læner sig tilbage og gør ingenting”

Antallet af ulveangreb på husdyr er fordoblet fra 2021 til 2022. Og med udsigt til flere og flere ulve i Danmark, vil situationen kun blive værre, hvis ikke miljøministeren kommer med flere penge til bedre hegn, lyder det fra flere sider.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Hjalte T. H. Kragesteen

32 gange blev landmændenes husdyr angrebet af en ulv i 2022. Det er præcis en fordobling af angreb i 2021 (se tabel nedenfor).

Det viser en ny opgørelse fra Miljøstyrelsen.

Stigningen gør, at man fra politisk hold er nødt til at tage situationen seriøst, lyder det fra både Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer.

”Vi frygter, at der kommer så mange ulve, at vi vil se flere og flere angreb. Og det vil kun optrappe konfliktniveauet i et i forvejen konfliktfyldt farvand,” siger Karen Post Bache, der er naturchef i Landbrug & Fødevarer.

Bekymringen for, at vi ser flere ulveangreb på husdyr, er reel.

Bo Håkansson
Seniorrådgiver, DN

Hun sidder i Vildtforvaltningsrådets Ulvegruppe og er dermed med til at rådgive miljøministeren, om hvordan man håndterer ulven i Danmark. Det samme gør seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, Bo Håkansson. Og han er helt på linje med Karen Post.

”Bekymringen for, at vi ser flere ulveangreb på husdyr, er reel. Panikken vil indtræde, hvis man politisk læner sig tilbage og gør ingenting,” siger Bo Håkansson.

(Artiklen fortsætter under tabellen)

Tabel: Ulveangreb og erstatninger 

År 2017 2018 2019 2020 2021 2022
Antal ulve ved året udgang 9-11 4-5 12 9-10 14 29
Angreb, som skyldtes ulv 24  28 25 43 16 32
Antal dræbte husdyr
(Primært får og lam)
54  98 198 242 78 161
Udbetalt erstatning, kr. 121.350 214.326 311.504 578.847 167.172 381.155

Hegn er vejen frem

De to er også enige om, hvad der er det vigtigste værktøj, som ministeren nu bør tage op ad kassen. Nemlig, at der skal sættes flere penge af, så landmændene kan få tilskud til at opstille ulvesikrede hegn. Argumentet er, at ingen angreb er sket inden for fungerende ulvesikrede hegn.

”Man har registreret ulveangreb på husdyr i seks år nu. Og det er virkelig iøjnefaldende, at man har registreret nul angreb bag fungerende ulvesikrede hegn,” siger Bo Håkansson.

Det er dog ikke alle landmænd, der i dag har mulighed for at få tilskud til hegn. Det kan kun ske, hvis man bor i to udpegede ulvezoner – i Midtjylland og Vestjylland, hvor ulvene i første omgang slog sig ned. 

Behov i hele Jylland

Men da ulvebestanden er steget kraftigt, er risikoen for ulveangreb bestemt også til stede uden for områderne. Der er således både ulve i Nordjylland og Sønderjylland, hvor det ikke er muligt at få støtte til de særlige hegn. Og af fem ynglende ulvepar i Danmark bor tre uden for de nuværende ulvezoner. Samtidig er det forventningen, at ulvebestanden vil stige yderligere de kommende år.

”Det er ikke nok med de nuværende ulveområder. For der er behov for ulvesikrede hegn i hele Jylland,” siger Karen Post Bache fra Landbrug & Fødevarer.

Det er dog ikke blot et spørgsmål om at udpege områderne. Der skal også sættes flere penge af, hvis det skal lade sig gøre, lyder det fra de to. Vildtforvaltningsrådet har i sit bud på en ny ulveforvaltningsplan i 2021 peget på, at beløbet til ulveområdet bør fordobles fra fem til ti millioner kroner om året. Det svarer nemlig til, hvad der bruges i Slesvig Holsten syd for grænsen.

Og Karen Post påpeger i den forbindelse, at der også vil være noget at spare ved at forhindre ulveangreb. Staten betaler erstatning til de landmænd, der får taget husdyr af ulven. Sidste år udbetalte staten 381.155 kroner i erstatning, mens det for 2021 blot var 167.172 kroner.

”Så derfor vil god ulvesikring naturligvis også føre til, at man skal udbetale mindre i erstatning fremover,” siger hun.

Altinget har uden held forsøgt at få et interview med miljøminister Magnus Heunicke, der dog ikke har nogen kommentar til sagen på nuværende tidspunkt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Håkansson

Seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Københavns Uni.)

Karen Post Bache

Naturchef, Landbrug & Fødevarer
Cand.silv. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 2000)

0:000:00