V: Højere skattetryk er udtryk for fremgang

SKATTETRYK: Det er udtryk for en positiv udvikling i beskæftigelsen, at skattetrykket i Danmark i 2016 når det højeste niveau siden 2005, mener Venstre. Dansk Erhverv opfordrer til handling.

Regeringen har opjusteret sit skøn over skattetrykket i Danmark for 2016 til 47,6 procent. 
Regeringen har opjusteret sit skøn over skattetrykket i Danmark for 2016 til 47,6 procent. Foto: Erik Refner/Scanpix
Frederik Tillitz

I år bliver skattetrykket i Danmark 47,6 procent, viser beregninger fra Dansk Erhverv, hvilket er mere, end regeringen havde forventet.

Og fraregner man fremrykningen af pensionsskatterne i 2014, har det ikke været højere i ti år.

Men det høje skattetryk er et udtryk for en positiv udvikling for beskæftigelsen, mener Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm.

”Det øgede skattetryk skyldes i høj grad, at der er kommet flere i beskæftigelse. Derfor er der flere, der betaler mere i indkomstskat. Det skyldes egentligt, at der er sket en positiv udvikling, og at der generelt er mere værdi i samfundet,” siger hun og fortsætter:

Fakta
Skattetrykket bliver afgjort af, hvor stor procentdelen af et lands samlede BNP, der bliver opkrævet i skatter og afgifter. I Danmark kommer skattetrykket i 2016 til at ligge på 47,6 procent.   

Kilde: Dansk Erhverv

”Det er generelt meget positivt, at vi har en udvikling, der giver fremgang i Danmark, men det er på den anden side ikke regeringens politik, at vi skal have et højere skattetryk.”

Skattetrykket udregnes som de samlede skatter og afgifters andel af et lands samlede produktion målt i BNP.

Louise Schack Elholm pointerer, at regeringen i sin 2025-plan har fremlagt en række initiativer for at gøre Danmark til et mere konkurrencedygtigt samfund, men at regeringen ikke lægger op til at ændre på skattetrykket.

Dansk Erhverv: Ingen skattelettelser
Skattetrykket stiger, når staten får flere penge ind i skat af eksempelvis danskernes pensionsafkast, og når beskæftigelsen vokser.

Dansk Erhverv, mener dog, at faktorer som beskæftigelsen og pensionsafkast først og fremmest bidrager til udsving på den korte bane.

Tager man en mere gennemsnitlig tendens over de sidste mange år, vil man se, at skattetrykket ikke falder i Danmark – trods reformer med henblik på det modsatte, mener Dansk Erhverv.

”Det afgørende er, hvor gennemsnittet ligger. Der ligger vi med et stabilt højt niveau, på trods af at man i en årrække har talt om, at vi har fået skattelettelser i Danmark. Det var vi altså ikke,” siger underdirektør i Dansk Erhverv, Geert Laier Christensen, ifølge TV 2.

Han mener, at problemet er, at der ikke er lavet reformer, der skaber flere investeringer og et større arbejdsudbud, hvilket erhvervslivet efterspørger for at skabe vækst.

S: Koldt vand i blodet
Ifølge Socialdemokratiets skattepolitiske ordfører, Jesper Petersen, kommer danskerne til at mærke, at skatten på arbejde vil falde i de kommende år. Han mener ifølge Berlingske, at man bør 'slå koldt vand i blodet'.

”Først og fremmest er der tale om et foreløbigt tal fra regeringens side. Forventningen er, at skattetrykket vil falde i de kommende år. Den enkelte dansker vil opleve, at skatten på arbejde falder som følge af skattereformen fra 2012,” siger Jesper Petersen til Berlingske.

Han fremhæver, at det høje skattetryk er med til at finansiere vores velfærd og virksomhedernes rammevilkår.

Dokumentation

Skattetrykket for 2016, fordelt på forskellige skatter og afgifter:

  • Samlet skattetrykket i 2016: 47,6 procent af BNP.

  • Personskatter såsom bund-, top- og kommuneskat samt ejendomsværdiskatter: 25,4 procent af BNP.
  • Moms: 9,6 procent af BNP.
  • Andet: 6,1 procent af BNP.
  • Selskabsskat: 2,4 procent af BNP.
  • Pensionsskatter: 2,1 procent af BNP.
  • Ejendomsskat (grundskyld): 1,4 procent af BNP.
  • Afgift på motorkøretøjer: 0,6 procent af BNP.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Geert Laier Christensen

Underdirektør, Politisk-Økonomisk afdeling, Dansk Erhverv
cand.scient.pol. (Århus Uni. 2000)

0:000:00