V langer ud efter regeringen: Mangel på ordentlighed at haste børneaftale igennem under coronakrisen

KRITIK: Finansudvalget har givet grønt lys til et aktstykke, der specificerer, hvordan de første 500 millioner fra aftalen om minimumsnormeringer skal udmøntes. V kalder det "mangel på ordentlighed", mens coronakrisen står på. EL affejer kritikken.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Simon Lessel

Selv om størstedelen af det parlamentariske arbejde i Folketinget lige nu udelukkende handler om coronavirus, stemte et flertal i Finansudvalget mandag for et aktstykke, der udpensler, hvordan de første 500 millioner fra finanslovsaftalen om bedre normeringer skal fordeles.

Men den manøvre er både "mærkværdig" og "mangel på ordentlighed", lyder kritikken fra Venstres børneordfører, Ellen Trane Nørby (V).

"Der er intet, der tilsiger, at det her forslag har så hastende karakter, at det pinedød skulle igennem Folketinget nu. Slet ikke set i lyset af, at institutionerne er lukkede. Diskussionen om at ansætte flere pædagoger er mindre relevant, når institutionerne er lukket," siger Venstres børneordfører, Ellen Trane Nørby.

Men aftalen om fordelingen af de 500 millioner er jo allerede indgået. Hvilken forskel gør det, om man gennemfører aftalen nu eller venter?

Vi var allerede i fuld gang med arbejdet, da krisen indtraf. Og vi har jo aftalt, at pengene skal ud til kommunerne.

Jakob Sølvhøj
Børneordfører, Enhedslisten

"Det gør en forskel for, hvad Folketinget har mulighed for at komme til bunds i. Jeg har siddet med hastelovgivningen relateret til nedlukningen af daginstitutioner og uddannelser og med hele epedemiloven på sundhedsområdet. Stod det her aktstykke højest på dagsordenen under covid-19-situationen? Nej, det har jo ikke hastende karakter," siger Ellen Trane Nørby.

EL affejer kritik
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har ikke ønsket at svare på kritikken fra Venstre.

Men Børne- og Undervisningsministeriet oplyser i et svar til Altinget, at aktstykket blev fremsat i Finansudvalget allerede 19. februar med henblik på behandling på et møde 27. februar. Men ifølge ministeriet er de 52 indkomne spørgsmål til aktstykket, som Venstre står bag, selve årsagen til, at finansudvalget først har kunnet tiltræde aktstykket mandag 23. marts. Forretningsordenen tilsiger nemlig, at der ikke kan gives grønt lys, så længe der er ubesvarede spørgsmål til aktstykket.

Enhedslisten, der har været med til at give grønt lys for aktstykket, stiller sig uforstående over for kritikken fra Venstre. 

Partiets børneordfører, Jakob Sølvhøj, betegner det som "helt naturligt", at det politiske arbejde med minimumsnormeringer fortsætter.

0:000:00