Debat

Autisme Ungdom: Vi taber unge autister på gulvet, hvis vi ikke investerer i deres skolegang

Stadigt flere unge autister får skolevægring. Det kan ende katastrofalt og i en radikalt forværret livskvalitet for de unge autister, hvis ikke politikerne afsætter penge til at løfte uddannelsestilbuddene for dem – det haster, skriver Silke Ena Svare.

Vi ved, at tidlig diagnosticering og den rette støtte gennem ens skolegang er altafgørende, skriver Silke Ena Svare. 
Vi ved, at tidlig diagnosticering og den rette støtte gennem ens skolegang er altafgørende, skriver Silke Ena Svare. Foto: Privat/Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den nyeste inklusionsundersøgelse fra Landsforeningen Autisme viser, at det nu er 45 procent af autistiske unge i folkeskolealderen, der har ufrivillig skolevægring og altså simpelthen ikke kommer i skole. Det er et skræmmende højt tal – et tal, der kun er steget fra 28 procent i 2016, til 35 procent i 2019 til nu 45 procent i 2021.09.01

Så høje tal kalder på handling.

Skolegang danner grundlag for fremtiden
Vi ved i Autisme Ungdom, at tidlig diagnosticering og den rette støtte gennem ens skolegang er altafgørende for, at autister kan trives i vores samfund. Vi bragte blandt andet historien om vores medlem, Johan, der fortæller om, hvorfor den rette specialskole var essentiel for, at han kunne komme gennem folkeskolen.

Vi ved, at en god skolegang lægger grundlaget for ens mulighed for videre uddannelse og arbejde og er essentielt for at have en god hverdag som barn.

Silke Ena Svare
Talsperson, Autisme Ungdom

I forbindelse med vores kampagne mod ensomhed fortalte Marcus om, hvor ensom han var gennem folkeskolen, fordi han ikke vidste, han var autist. Det påvirkede hans skolegang negativt i en sådan grad, at han blev erklæret ikke-uddannelsesparat i 9. klasse.

Vi ved, at en god skolegang lægger grundlaget for ens mulighed for videre uddannelse og arbejde og er essentielt for at have en god hverdag som barn. Alligevel er det handicapområdet – og dermed også finansieringen af specialskolerne – der står for skud, nu når vi mærker konsekvenserne af, at der ikke blev bevilget de 5,5 milliarder kroner til social- og handicapområdet, som KL efterspurgte i sommer.

Allerede dengang udtalte KL’s direktør, at den nye aftale ikke ville løfte socialområdet, men det blev der ikke lyttet til.

17. august kunne vi læse, at der blandt andet er forberedt et omfattende sparekatalog på handicapområdet i Faaborg-Midtfyn, Skive, Lejre, Ringsted, Hillerød og Furesø Kommune.

Kan ende katastrofalt
Og 30. august var der en demonstration på Frederiksberg, fordi den – selvom den er en af landets mest velhavende kommuner – har planer om at nedlægge pladser på specialskolerne ved at lave mellemformer ude på folkeskolerne. Altså lave kombinerede klasser og mellemklasser, der skal kunne inkludere de elever, der ellers var blevet henvist til specialskoler med samme normering og samme udgiftsniveau som en almindelig folkeskole.

Der er ikke brug for flere besparelser og nedskæringer. Der er brug for faglighed, forståelse og ressourcer.

Silke Ena Svare
Talsperson, Autisme Ungdom

Set i lyset af Landsforeningen Autismes inklusionsundersøgelse, kan denne tendens kun ende katastrofalt for den generation af unge autister, der allerede nu har svært ved at gå i skole.

Bevægelsen #enmillionstemmer har mandag 30. august sendt et nødråb til blandt andet EU og Amnesty International, fordi vores politikere i årevis har nedprioriteret og gradvist eroderet retssikkerheden på handicapområdet.

I Autisme Ungdom deler vi deres bekymringer og frustrationer. Der er ikke brug for flere besparelser og nedskæringer. Der er brug for faglighed, forståelse og ressourcer. Ellers taber vi en hel generation af unge autister på gulvet, fordi vi ikke får dem tilbage i skole.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00