Debat

LGBT komiteen: Borgerlige fløjkrigere vil udøve negativ social kontrol over transbørn

DEBAT: Folketingsmedlemmer fra højrefløjen bringer arven fra Orban på banen herhjemme og stiller sig imod juridisk kønsskifte for børn og unge. At påstå, det er for barnets bedste, viser en fuldstændig mangel på empati, skriver Søren Laursen og Tina Thranesen.

Juridisk kønsskifte handler blot om, at man får et nyt cpr-nummer, skriver Søren Laursen og Tina Thranesen. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix)<br>
Juridisk kønsskifte handler blot om, at man får et nyt cpr-nummer, skriver Søren Laursen og Tina Thranesen. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Laursen og Tina Thranesen
Medstiftere af LGBT komiteen

Skal et barn, der i et og alt oplever sig som og agerer som en pige henholdsvis en dreng, have lov til at få et cpr-nummer, der svarer overens hermed?

Nej, mener en række folketingsmedlemmer fra Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance. De har fremsat et beslutningsforslag om, at regeringen pålægges ikke at indføre en ret til juridisk kønsskifte for børn.

Juridisk kønsskifte handler blot om, at man får et nyt cpr-nummer. Navnligt handler det ikke om medicinsk eller kirurgisk behandling. Det handler om at skifte personnummer fra et lige til et ulige endetal eller omvendt. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det kan voksne i dag, og proceduren er ganske enkel. Man skriver til cpr-kontoret, og de retter det i databasen. Det er ganske enkelt og udramatisk. Hvis man en dag skulle fortryde, hvilket er meget sjælden,  ja, så skriver man til cpr-kontoret igen, og så bliver det rettet tilbage i databasen.

Det er svært at sætte ord på, hvor stor en gevinst i livskvalitet, det er at blive anerkendt som det køn, man føler sig som. At man ikke længere på dagligt plan skal bankes oveni hovedet med det køn, man blev tillagt ved fødslen, men som sidenhen har vist sig ikke svarer til ens kønsidentitet.

Vi har navnlig i østeuropæiske lande set den bekymrende udvikling, hvor populistiske og traditionalistiske partier bruger kampen mod LGBT-rettigheder som valgflæsk og til at definere deres politiske ståsted.

Søren Laursen og Tina Thranesen
Søren Laursen og Tina Thranesen

Mangler empati og forståelse
Muligheden for at skifte cpr-nummer har børn og unge under 18 år ikke i dag, men regeringen har i en politisk udmelding skrevet, at den vil gøre det muligt. Det har fået Liselott Blixt (DF), Peter Skaarup (DF), Birgitte Bergman (KF), Mai Mercado (KF), Mette Thiesen (NB), Pernille Vermund (NB), Henrik Dahl (LA) og Ole Birk Olesen (LA) til at stille beslutningsforslaget. De begrunder deres forslag med, at børn ikke kan overskue konsekvenserne af et juridisk kønsskifte, og at hensynet til barnets bedste og dets ret til beskyttelse bør komme i første række. 

For os, der omgås disse børn, er det evident, at det er forslagsstillerne, der ikke kan overskue konsekvenserne af deres forslag. De ønsker, at barnet og den unge indtil sit attende år dagligt skal have at vide, at det, de føler, er forkert – i skolen, i klubben, på arbejdet. 

Hvorfor skal en dreng der får et job som avisomdeler, ydmyges ved at skulle aflevere sit pigepersonnummer til sin arbejdsgiver? Hvorfor skal en pige, der skal låne en bog på biblioteket ydmyges med at skulle vise sit drengessundhedskort? 

Vi ser igen og igen i trivselsundersøgelser, hvordan denne gruppe børn og unge har markant dårligere trivsel end gennemsnittet. At påstå, det er for barnets bedste og en beskyttelse, viser en fuldstændig mangel på empati og forståelse og er en åbenlys afvisning af at lytte til disse børn og unge. I stedet er der tale om at disse børn og unge tages som gidsler i en identitetspolitisk nærkamp.

Ikke et bevidst påhit
Vi har navnlig i østeuropæiske lande set den bekymrende udvikling, hvor populistiske og traditionalistiske partier bruger kampen mod LGBT-rettigheder som valgflæsk og til at definere deres politiske ståsted. De tegner et billede af LGBT-personer som samfundsfjender, som søger at underminere samfundet med forrykte forestillinger om LGBT-rettigheder og med et kulturradikalt parnas bag sig. 

Men retten til at leve i overensstemmelse med sin kønsidentitet eller sin seksuelle orientering er ikke et outreret påhit af nogle studentikose universitetsstuderende. Det er noget, vi alle burde værdsætte og fremme, hvis vi ønsker os et frit og værdigt samfund.

Læs også

Nu er arven efter Kaczyński og Orbán bragt på banen herhjemme. De borgerlige fløjkrigere finder det opportunt at positionere sig på bekostning af transbørn og -unge ved at knæsætte ydmygelsen af dem og forbyde at ændre deres cpr-nummer i personregistret.

Forslagsstillerne kan næppe forestille sig, at der kan opnås flertal for forslaget. Regeringen og dens støttepartier vil være imod. 

Regeringens udmelding er kommet på baggrund af de politiske initiativer, der blev søsat af Venstre-ligestillingsministre, der under Løkke Rasmussen fik et koordinerende LGBT-mandat.

Dermed er der fra forslagsstillernes side alene tale om et ideologisk felttog med en udsat gruppe børn og unge som menneskeskjold. Ét ord. Uanstændigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Laursen

Medstifter og talsperson, LGBT komiteen, dataarkitekt, Nordic RCC
civilingeniør (DTU 1989), ph.d. i physical chemistry (DTU 1991)

Tina Thranesen

Medstifter, LGBT komiteen, stifter, Vidensbanken om kønsidentitet

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024