Set og hørt på Folkemødets sidste dag: "Få staten ud af min tissekone!"

Altingets journalister holder øjne og ører åbne og rapporterer fra Folkemødet, hvor eliten og folket samles. Her er observationerne fra sidste dag i Allinge.

For første gang siden 2020 har en kvinde vundet DM i Debat. Den står nu 4-10 til mændene.
For første gang siden 2020 har en kvinde vundet DM i Debat. Den står nu 4-10 til mændene.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Martin Mauricio

ALLINGE: Efter en nat med flere battles – DJ "Daddy" Vanopslagh er for tredje aften i streg bag mixerpulten – er de fleste folkemødegæster ved at nå et mætningspunkt. Lyden af rullekufferter runger i byens gader. Man kan også få for meget af det gode, som nogen siger. "Vi skal ha' noget brunch," siger en ung kvinde til sin veninde. 

Ved Information er Bertel Haarder på scenen. Læserne har kåret 'Lyse Nætter' som den bedste sang på dansk. "Den ville jeg også have stemt på," erklærer han. Den tidligere kulturminister fortæller, at han lige nu holder fire papiraviser. Information er ikke en af dem. "Jeres artikler er for lange," siger han og tilbyder at komme forbi redaktionen og give journalisterne et skrivekursus. Det gjorde han med sine embedsmænd som minister.

Omkring klokken 10.30 er der dømt ekkokammer hos Højskolerne. Et publikum har fået uddelt grønne og røde skilte. Grønt er ja, rød er nej: "Stemte du til venstre for midten ved europaparlamentsvalget?" De fleste kigger lige rundt, inden flagrer med de grønne skilt. En mand giver sin kammerat en albue i siden: "Moderaterne er da lige i midten, ikke?"

Læs også

På en scene lidt derfra sidder Jakob Ellemann-Jensen. Han taler med Niels Krause-Kjær om stress og livet efter politik. "Han lyder mere liberal i dag, end han gjorde den dag, han gik i regering," siger en dame, da arrangementet er slut. Lidt derfra braser en ung fyr ind i Venstres telt. Han fortæller begejstret sine venner, at han lige har fået et luftkys af Morten Messerschmidt. "Det er jo drømmen," siger hans ven og smiler.

Folketinget har også et telt. Her taler et panel af powerladies om kvinder og magt i politik. Pernille Skipper er ved at sige noget, men bliver afbrudt af Torsten Schack, der varmer op til Troels Lunds partiledertale. Skipper forsøger at runde af, men må give op. Fra hovedscenens højtalere er der nu live-premiere på Bertel Haarders nyeste banger, som han har skrevet til melodien fra Jutlandia. Søren Pind synger selvfølgelig med ved hans side.

Læs også

I sin partiledertale har Troels Lund mere eller mindre opfordret alle danskere til at preppe, så de kan klare sig selv i op til tre dage, hvis russerne skulle gå cyberamok. Det diskuteres ved Altingets frokostbord på Nordbornholms Røgeri. "Det her skal sgu nok holde mig mæt i tre dage," siger en redaktør, der lige har rundet buffeten for anden gang.

Udenfor siler regnen ned. Mange telte og scener er allerede pakket sammen. FOA deler chokolade ud. Tilbage ved Venstre-teltet deler Troels Lund og Ellemann en smøg. De har søgt ly under en parasol. I nærheden bliver partifællen Morten Løkkegaard spottet i sine (nye?) Renew Europe-sneaks.

Venstres Morten Løkkegaard blev spottet, da han var ude og flashe sine Renew Europe-sneaks.
Venstres Morten Løkkegaard blev spottet, da han var ude og flashe sine Renew Europe-sneaks. Foto:

Klokken 15.30 skal slaget stå. De fire finalister, der fredag gik videre i DM i Debat, skal snart på scenen hos Politiken og tæske løs på hinanden med hurtige puns og oneliners. Folkemødefolket er mødt talstærkt op med paraplyer og regnslag. En deltager møder sjaskvåd op og får stukket en lang frakke i hånden, som han tager på. "Jeg ligner jo en fra Harry Potter," konstaterer han. 

I den afgørende runde er der dømt borgerlig boksekamp mellem ungdomspolitikerne Sofie Mosgaard og Jonas Søndergaard Juul. Venstre mod Liberal Alliance. Et af finaleemnerne handler om, hvorvidt det skal være lovpligtigt for skoler og gymnasier at stille bind og tamponer til rådighed for de kvindelige elever. Sofie Mosgaard fik tidligere besked på at være mere legesyg. "Få staten ud af min tissekone!" tordner hun ud mod publikum.

Kærligheden er i luften på Gæstgiveren, hvor eftermiddagen rundes med en debattle. Deltagerne skal freestyle en sang om "de oversete" på årets folkemøde. "Katte!" råber en tilskuer fra balkonen. Kort efter er der dømt omfavnelser til lyden af det lyriske: "mis, mis, mis, mis, mis, åh, fuck, hvor jeg elsker dig".

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Pernille Skipper

Formand for Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL), politisk kommentator
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024