Udvalget
svarer
Mattias Tesfaye

Hvad mener ministeren om mobning i folkeskolen på baggrund af etnicitet?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

§20-spørgsmål 1030

Vurderer ministeren, at der bliver gjort nok for at undgå mobning i folkeskolen, herunder særligt mobning på baggrund af etnicitet, når over halvdelen af folkeskoleeleverne har været vidne til mobning relateret til mobbeofferets etnicitet ifølge en omfattende undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder og Børns Vilkår, og hvis ikke, hvilke tiltag vil ministeren så igangsætte for at nedbringe mobning på baggrund af etnicitet?
Skriftlig begrundelse:
Der henvises til artiklen »Børn mobbes med deres etnicitet i skolen: De ældre drenge prøver at vaske mig, så jeg bliver hvid« bragt den 30. maj 2024 på politiken.dk.

Svar fra mandag den 10. juni 2024

Alle elever har ret til et godt undervisningsmiljø uanset deres baggrund. Hvis skolens ledelse konstaterer problemer med det psykiske undervisningsmiljø i form af mobning eller lignende, skal ledelsen i henhold til undervisningsmiljøloven udarbejde en handlingsplan senest 10 arbejdsdage efter, at der er modtaget oplysning om problemerne. Jeg har tillid til, at skoleledelserne tager ansvar for at sikre et godt undervisningsmiljø for alle elever.

Ifølge Skolebørnsundersøgelsen 2022 skete der fra 2002 til 2010 et fald i andelen af elever i grundskolen, som har været udsat mobning i skolen. Herefter har andelen været nogenlunde stabil på omkring 6 pct.

Dertil viser Den Nationale Trivselsmåling i folkeskolen, at de fleste elever i 4.-9. klasse aldrig eller sjældent oplever mobning, omend der de seneste år været en svag stigning i andelen, der bliver mobbet. Den mindre stigning skal vi selvfølgelig tage alvorligt. Derfor ser jeg også frem til at drøfte de af Trivselskommissionens anbefalinger, som har relevans for folkeskolen, med folkeskoleforligskredsen, når Trivselskommissionen ultimo 2024 har afleveret sine anbefalinger. Det fremgår, at Trivselskommissionens kommissorium, at kommissionen bl.a. skal have blik for køn, socioøkonomi og etnicitet i data, undersøgelser og anbefalinger.









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024