Brigitte Klintskov Jerkel
svarer
Mattias Tesfaye

Hvad er ministerens holdning til, at private dagplejere ikke må kalde sig dagplejer?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

§20-spørgsmål 1042

Hvad er ministerens holdning til, at private dagplejere ikke må kalde sig »dagplejer«, men skal kalde sig »børnepasser«, selvom de udfylder præcis samme rolle som en kommunalt ansat dagplejer, og er ministeren enig i, at »børnepasser« er negativt ladet?
Skriftlig begrundelse:
Ingen.

Svar fra torsdag den 13. juni 2024

Det er ikke korrekt, at der er krav om, at man skal kalde sig børnepasser.

Af hensyn til forældrene er det et krav, at private pasningsordninger skal anvende betegnelsen privat pasningsordning om ordningen i alle offentlige sammenhænge. De private pasningsordninger kan også kalde sig f.eks. Susannes private pasningsordning, den økologiske private pasningsordning el.lign. Den private pasningsordning må i offentlige sammenhænge ikke betegne sin ordning eller sig selv som eksempelvis privat dagpleje.

Det skyldes, at private pasningsordninger og dagpleje efter dagtilbudsloven er forskellige typer af tilbud, hvor private pasningsordninger baserer sig på en privatretlig aftale mellem forældrene og den private pasningsordning.

Private pasningsordninger adskiller sig fra kommunal og privat dagpleje ved, at der i private pasningsordninger ikke er krav om en pædagogisk læreplan, krav om forældreindflydelse, krav til pasning af barnet ved sygdom i den private pasningsordning, alternativ pasning ved lukkedage i pasningsordningen, regler om, at børn ikke kan opsiges mv.

Vi har i Danmark en bred vifte af tilbud, som forældre kan vælge mellem i relation til at få passet barnet. Det har en værdi i sig selv og giver valgfrihed til forældrene. Men det stiller også krav til, hvad vi kalder de forskellige tilbud, så forældre kan finde vej mellem tilbuddene.

Det er i forlængelse heraf et krav, at kommunen skal orientere forældrene om forskellen mellem pasning af barnet i en privat pasningsordning og et dagtilbud.

Jeg synes, at det er vigtigt, at forældre kender til forskellen mellem dagpleje efter dagtilbudsloven og en privat pasningsordning, når forældre skal beslutte, hvor deres barn skal passes.









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024