Folkemøde-byen får bæredygtig helhedsplan

KORT NYT: I kølvandet på Folkemødets vokseværk har Realdania valgt at indgå i et partnerskab med Bornholms Regionskommune om at udvikle en strategisk helhedsplan for Folkemødet og Allinge.

Christian Juhl Mølgaard

Hvordan kan et mindre bysamfund som Allinge med knap 1.500 faste indbyggere hvert år forvandles til ét stort festivalområde med op mod 100.000 besøgende?

Sammen med Realdania har Bornholms Regionskommune sat sig for at finde bæredygtige løsninger på netop dét spørgsmål. Løsninger, der på én gang kan styrke videreudviklingen af Folkemødet og Allinges unikke identitet.

Helhedsplanen er tænkt som et udviklingsredskab, som fremadrettet skal gøre det lettere at prioritere aktiviteter og tiltrække investeringer.

En bæredygtig vision for Folkemødets udvikling
Projektet er startet for nylig, og før og under Folkemødet vil man afholde en række workshops og dialogmøder. Her får lokale borgere, foreninger, virksomheder, folkemødedeltagere og andre interessenter lejlighed til at komme med idéer og forslag.

Fakta
Det er Bornholms Regionskommune og Realdania, der varetager processen for udvikling af helhedsplanen og gennemførelse af et parallelopdrag. Det sker i samarbejde med en tværfaglig rådgivergruppe, som består af:
  • Co-Creative v. Søren Femmer Jensen, strategisk rådgivning og procesfacilitering
  • Arkitektkonkurrencerdk v. Anne-Mette Bølling, konkurrencesekretær og rådgiver
  • Blue Bakery v. Anne Katrine Hornemann, faglig konsulent

Kilde: Bornholms Regionskommune og Realdania

Tre tværfaglige teams vil så bearbejde alle ideer og forslag og herefter komme med deres bud på, hvordan en strategisk og bæredygtig helhedsplan for Folkemødet og Allinge kan se ud.

"Kan vi gribe de muligheder Folkemødet kaster af sig, er der nogle unikke potentialer for at bruge festivalen som løftestang for udvikling af det bornholmske samfund," siger borgmester Winni Grosbøll (S) i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Alene hvis en del af de investeringer, som vi hvert år bruger på midlertidigt at skabe rammer om Folkemødet, kan komme øen til gavn en større del af året, åbner det helt nye perspektiver."

Programchef i Realdania Karen Skou supplerer:

"En helhedsplan kan medvirke til at give Bornholm en bæredygtig vision for den fortsatte udvikling af Folkemødet og festivalens fysiske rammer. Men det er også vigtigt, at udviklingen sker med afsæt i Allinges kulturhistoriske miljø, og at sammenhængen mellem byen og havneområdet videreudvikles på en måde, som er til gavn for dem, der bor og arbejder i byen."

Dokumentation

Projekt Helhedsplan for Folkemødet og Allinge gennemføres i samarbejde med tre tværfaglige teams med ekspertise inden for infrastruktur, byrum og landskaber. I processen lægges stor vægt på at inddrage og skabe dialog med lokale borgere og andre interessenter. Det vil ske gennem en række debatskabende aktiviteter før og under Folkemødet 2015.

Projektperioden løber fra februar til november 2015, hvorefter forslagene offentliggøres.

Projektet er organiseret ved en styregruppe med repræsentanter fra Bornholms Regionskommune og Realdania.

Projektet er finansieret af et bidrag fra Realdania på 3,7 millioner kroner.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Winni Grosbøll

Direktør, Friluftsrådet, formand, Hjem til Alle alliancen
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2004)

0:000:00