Holsteins analyse: Nyrups choksejr

FV98: Poul Nyrup Rasmussens sejr i 1998 er den største valgoverraskelse i årtier. Valgresultatet gav Venstre et sandt traume, men der er flere forklaringer på, at Nyrup tog stikket hjem, skriver Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Valgaftenen i 1998 var på flere planer afslutningen på en epoke.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Der var en opgivende attitude hos socialdemokraterne op til valget i marts 98. De borgerlige havde længe stået til at vinde, og topsocialdemokrater som Mogens Lykketoft og Svend Auken virkede helt resignerede. Kun statsminister Poul Nyrup Rasmussen kæmpede videre som en gal.

Med god grund skulle det vise sig. For en kombination af et kanonvalg til Socialdemokratiet og et mandat baseret på en håndfuld stemmer fra det yderste færøske fuglefjeld var lige akkurat nok til at sikre Nyrup en sejr. Der kan identificeres mindst tre grunde til, at det gik, som det gjorde:

1) Nedsmeltningen af Det Konservative Folkeparti 
Efter Hans Engells fald som leder i 1997 havde Konservative været i en borgerkrig, hvor alle midler på nær kampvogne blev taget i brug. Engells efterfølger, Per Stig Møller, var en intellektuel begavelse, men en misforståelse som partileder.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00