Mediernes psykodrama afmeldt på landsmøde

ANALYSE: Debatten på Venstres landsmøde fremstod fokuseret og uden det varslede opgør med partitoppen, skriver Rhetors anmelder.
Fogh var landsmødets retoriske midtpunkt - og de delegerede tog ikke de verbale køller i brug mod ham, som nogle aviser ellers havde varskoet, noterer Rhetors anmelder.
Fogh var landsmødets retoriske midtpunkt - og de delegerede tog ikke de verbale køller i brug mod ham, som nogle aviser ellers havde varskoet, noterer Rhetors anmelder.Foto: Altinget/Rasmus Nielsen
Af Heidi Jønch-Clausen,
Cand.mag. i retorik, konsulent hos RHETOR Analyse

"Psykodrama" betegnede Politiken det kommende landsmøde i lørdagens leder. Ordet var mildt sagt skudt over målet. De konfliktfikserede politiske journalister fik kun et par godbidder at skrive hjem om - ikke mindst den allerede vidt omtalte vedtagelse af mulighed for brugerbetaling hos lægen. Men set i lyset af de massive ideologiske spændinger, ubehagelige personintriger og dårlige meningsmålinger forløb landsmødet i god ro og orden.

Simmels Lov
Det var tydeligt, at både ledelse og deltagere trods grundlæggende uenighed havde et fælles mål om ikke at hælde vand på journalisternes mølle. De fleste svigtede venstremænd og -kvinder havde besluttet sig for at sluge de kameler, der sluges skulle, for ikke at fremstå endnu mere splittede i morgendagens nyheder. Denne mekanisme, hvor ydre pres (her fra medierne) skaber indre sammenhold, kaldes Simmels Lov.

Simmels Lov kom til udtryk på flere måder i landsmødesalen. Ikke mindst i en generel jovial og positiv tone, hvor den friske bemærkning: "Jeg kan jo så godt lide dig, Anders!" startede en bølge af lignede tilkendegivelser.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00