Debat

Pittelkow om værdikampen

Koncentrat af kommentatoren Ralf Pittelkows analyse "Værdidebatten" i Jyllands-Posten 30. august 2003 om det nye regeringsgrundlag.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
(...) Regeringsprogrammet har to hovedbudskaber:

Man lægger op til grundlæggende reformer i velfærdssystemet og i det kommunale system (herunder fjernelse af amterne). Velfærdsreformerne udskydes imidlertid til efter næste valg.

Først skal man have en velfærdskommission siddende, der kan forberede befolkningen på, at der er problemer, som man er nødt til at gøre noget ved.

Samtidig lægger regeringsprogrammet op til at føre aktiv værdipolitik. Det indebærer blandt andet, at man vil bruge en række politiske instrumenter til at påvirke borgernes adfærd i retning af god samfundsmoral. "Noget for noget", kaldes det. (...)

Velfærdskommissionen er sagligt set overflødig. Det er ikke viden, man mangler, men politisk vilje. Kommissionen skal sikre, at de ubehagelige reformer kan skubbes til efter valget.

Velfærdskommissionen er sagligt set overflødig. Det er ikke viden, man mangler, men politisk vilje. Kommissionen skal sikre, at de ubehagelige reformer kan skubbes til efter valget.

Ralf Pittelkow
Kommentator

Her og nu dyrker man i stedet emner, som har vælgernes positive bevågenhed, og hvor de borgerlige partier står stærkt. Altså udlændingepolitik, retspolitik og faglig opstramning i skolen.

Men regeringsprogrammets betoning af værdikampen drejer sig om langt mere end blot aktuel politisk taktik.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen er i gang med en større omdefinering af, hvad borgerlig politik vil sige. En omdefinering, der skal gøre det naturligt for flere vælgere end før at forbinde sig med de borgerlige partier.

Traditionelt har borgerlig politik - og politik i det hele taget - lagt den absolutte hovedvægt på økonomiske spørgsmål: begrænsning af den offentlige sektor, balance i økonomien, udvidelse af borgernes økonomiske handlefrihed.

Disse træk er ikke bare forsvundet fra Foghs politik, jævnfør f.eks. skattestoppet. Men han fører en forsigtig, midtsøgende og bredt beroligende kurs i den økonomiske politik. Det er ikke her, at han ønsker at tage hovedslaget i forhold til Socialdemokratiet.

Til gengæld markerer han den borgerlige profil så meget skarpere, når det gælder værdierne. (...)

Tiden præges af et politisk værdiskifte. Fogh satser hårdt på at blive samlingspunkt for det.

Hans politiske projekt skal til eksamen ved næste valg. Består han, vil han også stå langt stærkere til at gennemføre de nødvendige økonomiske reformer med det brede flertal, som er så vigtigt.

Samtidig vil han have forandret begrebet borgerlig politik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ralf Pittelkow

Ansv. chefredaktør, Den Korte Avis, fhv. særlig rådgiver, Poul Nyrup Rasmussen (S)
mag.art. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00