Debat

S-drama på vej om forbeholdene

Koncentrat af kommentatoren Ralf Pittelkows analyse "Drama på vej" i Jyllands-Posten 16. august 2003.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Meningsmålingen fra PLS i dagens avis bringer oppositionen ned på jorden igen.

Sommerens målinger, hvor afstanden til regeringen var snævret betydeligt ind, havde ellers tændt et håb hos den. En enkelt måling midt i ferietiden gav endda det indtryk, at der nærmest var dødt løb, og at Socialdemokratiet havde overhalet Venstre som det største parti.

Men nu, da det politiske liv er kommet i gang, tegner PLS-målingen et andet billede: Regeringslejren fører klart over oppositionen. Venstre og Dansk Folkeparti er på vej frem igen, og Venstre er det markant største parti. (...)

Samtidig er Socialdemokratiet på vej til at få sig et alvorligt problem på halsen. Et politisk drama er under opsejling, som kan ramme partiet ved næste valg.

Det drejer sig om, hvad der skal ske med det danske EU-forbehold om retspolitikken, specielt udlændingepolitikken.

Socialdemokratiet og de radikale har længe kritiseret statsminister Anders Fogh Rasmussen for, at han har udskudt et opgør med forbeholdene. Men nu er der kommet et nyt og nok så sprængfarligt element ind i debatten:

Fogh har erklæret, at han ikke vil føre en EU-politik, der slækker på den danske udlændingepolitik. En bemærkelsesværdig melding, al den stund den stramme udlændingepolitik dårligt lader sig forene med at afskaffe det retlige forbehold.

De radikale og Socialdemokratiet har angrebet Foghs standpunkt i stærke vendinger og krævet en ubetinget afskaffelse af det retlige forbehold.

Socialdemokraternes krigeriske holdning er mindst lige så opsigtsvækkende som Foghs udtalelser. Den støder nemlig sammen med partiets ny, strammere kurs i udlændingepolitikken, der har lagt op til, at man ikke vil ændre væsentligt på VK-regeringens politik.

Det vil man altså alligevel. Via EU.

Her og nu er Socialdemokratiet og de radikale i angriberens rolle over for Fogh. Men for Socialdemokratiet kan denne sag vende tilbage som en boomerang, når partiet møder befolkningen ved næste valg. (...)

Dansk Folkeparti vil have det godt med denne debat: Partiet vil bevare både forbeholdene og den stramme udlændingepolitik, så sagen er ligetil. Det samme for de radikale, med modsat fortegn: De vil af med både forbeholdene og den stramme udlændingepolitik.

Sværere er det for de partier, der på én gang har stået for forbeholdenes afskaffelse og en stram udlændingepolitik.

Venstres ledelse risikerer at få kritik fra røster, som mener, at den nu bakker ud af sine løfter om at afskaffe det retslige forbehold.

De konservative kan blive straffet af vælgerne, fordi partiet erklærer sig villigt til at lempe på udlændingepolitikken for at få fjernet forbeholdet.

Men mest står på spil for Socialdemokratiet. Partiet, som tabte sidste valg med et brag på udlændingepolitikken, og som har arbejdet på at undgå en gentagelse.

S skal forklare vælgerne, at dets EU-politik ikke vil øge indvandringen. Noget af en opgave.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ralf Pittelkow

Ansv. chefredaktør, Den Korte Avis, fhv. særlig rådgiver, Poul Nyrup Rasmussen (S)
mag.art. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

0:000:00