Kommentar af 
Thomas Larsen

Venstre skal ikke videre, men hjem til Fogh

I en af sine sidste desperate handlinger lagde Jakob Ellemann-Jensen afstand til Anders Fogh Rasmussen. Det vil Troels Lund Poulsen med garanti ikke gøre. Tværtimod kan han lære af, hvad der på Foghs tid gjorde Venstre til et så stærkt parti, skriver Thomas Larsen.

Troels Lund Poulsen nedtoner forventningerne og viser ydmyghed, mens han diskret vil styrke relationerne til lederne i blå lejr. Nogle gange er det slet ikke så tosset at være undervurderet, spørg blot Anders Fogh Rasmussen, skriver Thomas Larsen.
Troels Lund Poulsen nedtoner forventningerne og viser ydmyghed, mens han diskret vil styrke relationerne til lederne i blå lejr. Nogle gange er det slet ikke så tosset at være undervurderet, spørg blot Anders Fogh Rasmussen, skriver Thomas Larsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Thomas Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I et af sine sidste politiske skaktræk kastede Jakob Ellemann-Jensens sig ud i et opgør med Venstres tidligere formand og statsminister – Anders Fogh Rasmussen. 

I Politiken anklagede han Fogh for at have undertrykt den idépolitiske debat så hårdt, at venstrefolk fortsat var bange for at tænke frit og udgive bøger. Ved samme lejlighed lagde Ellemann luft til Hjort-doktrinen – opkaldt efter partiets tidligere superstrateg Claus Hjort Frederiksen – som var med til at erobre både midten og magten til Venstre. 

Kort efter blev Jakob Ellemann-Jensen – ifølge lækkede oplysninger – grillet af Claus Hjort Frederiksen på et internt møde i Venstre. Og da han i mandags annoncerede sin afgang, var Claus Hjort Frederiksen og Anders Fogh Rasmussen blandt de første til at pege på Troels Lund Poulsen som den helt rigtige nye formand. 

At Jakob Ellemann-Jensen, mens han stod i problemer til halsen, fandt på at udfordre det gamle succesrige makkerpar, var ikke bare dumt. Det var med til at besegle hans skæbne. 

At Ellemann systematisk havde trukket Venstre ned på et historisk lavpunkt, havde isoleret Venstre fra det borgerlige Danmark og selv stod uden realistiske chancer for at blive statsminister, gjorde i forvejen ondt på mange venstrefolk. 

Men de tog sig til hovedet, da han i denne situation valgte at kaste smuds på en periode, en guldalder, hvor Venstre var det suverænt største borgerlige parti og i perioder var større end Socialdemokratiet. 

Den korte analyse af Venstres nuværende situation er, at i Jakob Ellemann-Jensens turbulente tid som leder blev opløsningen af den brede vælgerkoalition, som Fogh skabte, fuldendt.

Thomas Larsen

Et godt gæt er, at Troels Lund Poulsen i rollen som – forventet – ny formand ikke kommer til at kaste vrag på Fogh og Hjort. Tværtimod vil han nok tænke over, hvad der dengang gjorde Venstre til et så stærkt parti. 

I den forbindelse kan han genlæse I godtvejr og storm, som undertegnede udgav i to omgange i starten af nullerne. Første udgave af bogen udkom i 2000 og rummede reelt Foghs drejebog til at vinde magten. Hvilket han gjorde med en overlegen valgsejr i 2001, da han udraderede Poul Nyrup Rasmussen og Socialdemokratiet og derpå dannede sin første VK-regering med loyal støtte fra Dansk Folkeparti. 

Anden udgave udkom i 2003, hvor Fogh reflekterede over de første år i Statsministeriet og gjorde status over Venstres udvikling. Og det gjorde han blandt andet med disse ord: 

"Ved valgene i 1994 og 1998 nåede Venstre ind i Københavns forstæder, men vi manglede gennembruddet på stenbroen. Det lykkedes i 2001. Dermed blev Venstres omstilling tilendebragt i den forstand, at vi blev det bredest forankrede politiske parti i Danmark." 

Han fastslog, at sejren ikke bare var udtryk for taktik og strategi: 

"Af samme grund var det så vigtigt for mig allerede på valgaftenen at understrege, at ingen måtte tro, at vi blot havde fået valgsejren på grund af en taktisk manøvre, der var tilrettelagt alene for at vinde regeringsmagten. Mange vælgere, som traditionelt ikke ville have stemt på Venstre, havde betroet os deres stemme i tillid til, at vi mente, hvad vi sagde." 

I samme moment kom han med en forudsigelse af de nye vilkår, som partierne måtte indrette sig på, da han forudså, at politik ville blive præget af flere voldsomme opbrud: 

Læs også

"Da de fire gamle partier – Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre – opstod og blev forankret i hver deres interessegruppe i det gamle klassesamfund, kunne man ret præcist regne sig frem til den naturlige øvre og nedre grænse for tilslutningen til de enkelte partier.  

I dag har partierne ikke på samme måde en "naturlig" øvre grænse. Vælgerne bevæger sig konstant og stemmer ikke på partier ud fra erhvervs-, uddannelses- eller andre specifikke tilhørsforhold. De stemmer ud fra bredere værdifællesskaber, og for partierne betyder det, at de hastigt kan bevæge sig både nedad og opad i tilslutning. Venstres maksimale størrelse er ikke de 31 procent, vi nåede ved valget i 2001. Vi kan sagtens komme højere op, men vi kan også hurtigt ryge længere ned." 

Han påpegede, at opbruddene var i gang. Ikke blot herhjemme, men i mange lande. "I de kommende år vil vi kunne se massive vælgervandringer og uforudsigelige valgresultater i mange lande, for vælgerne vil konstant udskifte regeringer, hvis de ikke er i stand til at levere effektive løsninger, eller hvis de er ude af trit med befolkningens ønsker." 

Troels Lund Poulsen har – præcis som Fogh – en så stærk baggrund, at han bør kunne skabe stabilitet, inden han skridt for skridt skal forsøge at skabe fremgang. 

Thomas Larsen

Hvis man skal være meget kontant, er den korte analyse af Venstres nuværende situation, at i Jakob Ellemann-Jensens turbulente tid som leder blev opløsningen af den brede vælgerkoalition, som Fogh skabte, fuldendt. Opløsningen havde været undervejs i længere tid, men den kom ud af kontrol under Ellemann. 

Nu skal Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose forsøge at bringe Venstre på fode, og skal det lykkes, skal Venstre igen kunne favne og forene. Den opgave er blevet langt sværere, end den var for Fogh og Hjort.  

Venstre er som bekendt blevet kløvet så voldsomt, at Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen i front og Danmarksdemokraterne med Inger Støjberg i spidsen kan hugge ind på Venstre fra hver deres side. Derudover appellerer Alex Vanopslag og Liberal Alliance til gamle venstrevælgere. 

Det vil kræve tid, hårdt arbejde og held at ændre på Venstres position. Men Troels Lund Poulsen har – præcis som Fogh – en så stærk baggrund, at han bør kunne skabe stabilitet, inden han skridt for skridt skal forsøge at skabe fremgang. 

Nogle har kritiseret, at han allerede har sagt, at han ikke kan være statsministerkandidat, så længe Venstre er så småt. Men det kan paradoksalt nok være et første skridt i retning af, at han en dag kan blive et borgerligt samlingspunkt – hvis SVM-regeringen bryder sammen.

Jakob Ellemann-Jensen slog sig for brystet og talte om Venstre som det store dyr på savannen, da han kom til. Han glemte at vise respekt for de øvrige ledere.

Troels Lund Poulsen gør det stik modsatte: Han nedtoner forventningerne og viser ydmyghed, mens han diskret vil styrke relationerne til lederne i blå lejr. 

Og nogle gange er det slet ikke så tosset at være undervurderet. Spørg blot Fogh.

Da han i 1998 skulle efterfølge den slagkraftige og profilerede Uffe Ellemann-Jensen, var mange overbevist om, han aldrig ville kunne slå igennem som ny formand. Han var for teknokratisk og ufolkelig, lød vurderingerne, der i dag står tilbage i et lidt latterligt skær. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Larsen

Politisk kommentator
fellow (Stanford Uni. 2000), journalist (DJH 1988)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00