De forvandler døde maskiner til et levende, historisk værksted, hvor smukke tekstiler fødes

Foreningen Hørvævsmuseet på Krengerup holder ved frivillig kraft liv i et stykke spillevende egnshistorie, der kigger tilbage på både landsbrug, industri og kunsthåndværk. Men museumsforeningen har også globalt udsyn og ønsker sig mere udenlandsk samarbejde.

Maskinerne på Hørvævsmuseet på Krengerup er ikke kun til at beundre. Foreningen bag museet sørger nemlig for, at interesserede får lov at bruge dem, og de fremstiller selv kunsthåndværk, der sælges til fordel for flere aktiviteter.
Maskinerne på Hørvævsmuseet på Krengerup er ikke kun til at beundre. Foreningen bag museet sørger nemlig for, at interesserede får lov at bruge dem, og de fremstiller selv kunsthåndværk, der sælges til fordel for flere aktiviteter.Foto: Hørvævsmuseet
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Da Tommerup Væveris direktør, Kurt Reindel, i slutningen af 1960’erne lukkede fabrikken, lod han maskinerne stå i hallen. Han skulle ikke bruge dem til noget.  

Omkring 25 år senere fik han besøg. Gæsten så maskinerne og sagde: Der står jo et museum! Og det fik gæsten ret i, for den tidligere væveridirektør kunne godt se ideen. Han gik sammen med kyndige og villige mennesker fra blandt andet Krengerup Gods i gang med at stable et museum på benene. En forening blev etableret med det formål at stifte et museum, og museet blev til virkelighed i en gammel dyrestald på godset. I dag står foreningen for en bred vifte af aktiviteter i relation til museet. 

Dens formand hedder Ole Grønbæk, nu på sjette år, og han kom med i foreningen, efter at hans hustru havde været med nogle år. Han fandt, at foreningsaktiviteterne både var et godt alternativ til dagslangt tv-kiggeri i en pensionisttilværelse og en god fælles interesse for begge. Eftersom Ole Grønbæk er pensioneret agronom, havde det også hans interesse, at museet jo netop giver indsigt i en afgrøde, der tidligere blev dyrket i lokalområdet, indtil bomulden kom til Danmark efter 2. Verdenskrig.   

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00