Debat

DGI: Udlodningsmidlerne skaber stabilitet og udvikler det lokale foreningsliv

Udlodningsmidlerne sikrer blandt andet, at vi i DGI kan arbejde bredt med at dæmme op for et overdrevet fokus på præstation i samfundet. Modellen er god og kan forhåbentlig inspirere andre dele af civilsamfundet, skriver Charlotte Bach Thomassen.

Så skal vi under ét sætte ord på, hvad udlodningsmidlerne betyder for os, så er det udvikling af det lokale foreningsliv. Det, der lokalt bidrager til at binde Danmark sammen, skriver Charlotte Bach Thomassen.<br>
Så skal vi under ét sætte ord på, hvad udlodningsmidlerne betyder for os, så er det udvikling af det lokale foreningsliv. Det, der lokalt bidrager til at binde Danmark sammen, skriver Charlotte Bach Thomassen.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Charlotte Bach Thomassen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udlodningsmodellen er igen til debat her i Altingets virtuelle spalter. Det er sundt.

Holder hovedformålet stadig? Nemlig stabile midler til de mange hundrede organisationer, der alle har det til fælles, at de hver med deres udgangspunkt afspejler og understøtter en levende folkeoplysende foreningstradition.

Vi oplever, at flere og flere børn starter i en idrætsforening gennem esport.

Charlotte Bach Thomassen
Landsformand, DGI

Alt peger på, at hovedformålet stadig holder. Derfor er det også fornuftigt, at en evaluering, som oprindeligt ment, ser på økonomien på det såkaldte niveau 3, på tværs af miljøområdet, uddannelse, kultur- og socialområdet.

Udlodningsmodellen har vist sig robust for markedsudsving i indtægterne hos Danske Spil og Klasselotteriet. Det var der tvivl om år tilbage. Med robustheden følger stabilitet og tryghed. Det er positivt, at se, at der er midler til at støtte nye idéer.

Modellen er god og kan forhåbentlig inspirere andre dele af civilsamfundet. Vi bakker op om Civilsamfundets brancheforening og Frivillighedsrådet, som i deres oplæg til en fast finansiering af landets sociale organisationer, netop efterspørger et fast finansieringsgrundlag – efter at satspuljen blev ophævet.

Udlodningsmidlerne udvikler

Det er udlodningsmidlerne, der sikrer, at vi i DGI hvert år understøtter idrætsforeningerne på tværs af idrætter. Eksempelvis uddanner DGI tusinder frivillige trænere og ledere.

Mange unge oplever mødet med demokratiet eller ledelse første gang i en forening, når kompromisser skal indgås og et hold skal sættes. At der også i idrættens tusinder af foreninger er fokus på trivsel, dygtige, men også anerkendende og inkluderende voksne omkring vores børn, er afgørende. Ole Testrups trænertid i filmen Buster er forbi.

Temadebat

Kulturministeriets fordelingsnøgle til de danske udlodningsmidler skulle i år have været til gennemsyn af aftalekredsen, men den er som så meget andet blevet udskudt på grund af coronasituationen.

Er den nuværende fordelingen skæv? Bør den såkaldte gruppe 3 fremover få en fast andel af midlerne? Eller er skal ministeriets tre grupper helt gentænkes?

Evalueringen af udlodningsmodellen vil igen blive drøftet i aftalekredsen i 2022, men vi tager på Altinget Idræt forskud på debatten, ved at invitere en række aktører og politikere til en ny temadebat.

Det er også udlodningsmidlerne, der sikrer, at vi i DGI kan arbejde bredt med at dæmme op for et overdrevet fokus på præstation i samfundet. Ikke gennem løsrevne puljer eller kampagner, men gennem metodeudvikling og med fokus på bevægelsesglæde i vores aktiviteter.

Så skal vi under ét sætte ord på, hvad udlodningsmidlerne betyder for os, så er det udvikling af det lokale foreningsliv. Vi har i DGI flere end 6.600 foreninger med over 140.000 frivillige. Det, der lokalt bidrager til at binde Danmark sammen.

At det foreningsliv er inkluderende er tilsvarende afgørende. Det er en fast finansiering, der gør, at vi kan inkludere og udvikle nye idrætter, som eksempelvis esport i en idrætsforening. Sidste år slog Skatterådet fast, at netop esport er en foreningsidræt på linje med håndbold og gymnastik. En sag der var rejst af DGI.

Vi oplever, at flere og flere børn starter i en idrætsforening gennem esport. Børn og unge, der typisk ikke tidligere har været i en idrætsforening oplever nu nye fællesskaber – flere steder med synergier til andre idrætter i hallen ved siden af.

Det er derfor, at vi siger at udlodning både udvikler og skaber stabilitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00