Regeringens civile taskforce vil styrke Frivilligrådet

STØRRE MUSKLER: Frivilligrådet skal have flere ressourcer til at styrke det frivillige sociale arbejde, mener regeringens taskforce. Samtidig vil man fjerne ministerens eneret til at sammensætte rådet.

Frivilligrådet skal have vokseværk og være en mere samlende figur i den frivillige, sociale sektor.

Sådan lyder budskabet fra regeringens taskforce, som offentliggør deres anbefalinger til regeringens civilsamfundsstrategi torsdag.

"Vi vil gerne levere markante input til regeringen, men også kunne kigge regeringen efter i sømmene. Sagen om moms-refusion er et meget godt eksempel. Det skal vi have viden og analysekraft til at kunne levere gode input til den diskussion,” siger formand for Frivilligrådet, Vibe Klarup, som var medlem af taskforcen.

Taskforcen foreslår derfor, at Frivilligrådet skal levere analyser, der kan spille ind i den politiske samtale om frivillighed. Samtidig ønsker man, at rådet skal styrke sin lokale indsats i samarbejde med kommunale frivilligråd.

Det tredje punkt er, at man ønsker at styrke demokratiet i Frivilligrådet ved, at "aktører inden for det frivillige sociale område får indflydelse på rådets sammensætning." I dag er det suverænt børne- og socialminister Mai Mercado, som sammensætter rådet.

Ifølge Red Barnet kan styrkelsen af Frivilligrådet være med til at skabe mere samling i en fragmenteret social sektor.

"Jeg synes, det er vigtigt at have et stærkt frivillig-organ, som rådgiver regeringen og varetager feltets interesser," siger generalsekretær Jonas Keiding Lindholm, som også sad i taskforcen.

DUF: Får ikke indflydelse på os
Kasper Sand Kjær sad også i taskforcen. Han er formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, som selv er en paraply for landets ungdomsorganisationer - og henter finansiering fra kulturministeriets ende af udlodningsmidlerne. Derfor tror han ikke, at en eventuel styrkelse af Frivilligrådet vil få den store betydning på hans område.

"Der har været ønske om at give Frivilligrådet en stærkere stemme og repræsentation i forhold til den frivillige, sociale sektors vilkår. Og det har jeg sådan set respekt for, at den frivillige, sociale sektor ønsker. Og det er også derfor, det er med som en del af anbefalingerne. Men hvis jeg bare skulle se det som DUF-formand, så er det jo ikke noget, der har den store indflydelse på vores arbejde."

Taskforcens anbefaling er bemærkelsesværdig, fordi skatteminister Karsten Lauritzen (V) så sent som i sidste uge udtalte, at Frivilligrådet "langt hen ad vejen har misforstået deres rolle i mange af de ting, de gør."

Men børne- og socialminister Mai Mercado (K) er anderledes positiv over for taskforcens forslag om at styrke Frivilligrådets arbejde på landsplan og lokalt.

"Det ser jeg positivt på, og jeg er også glad for, at der er et stærkt lokal fokus i den anbefaling," siger hun.

Anbefalingerne er nu overdraget til Mai Mercado. De kommer til at indgå i arbejdet med regeringens civilsamfundsstrategi, som man forventer bliver præsenteret i løbet af efteråret.

Forrige artikel Her er taskforcens anbefalinger til regeringens civilsamfunds-strategi Her er taskforcens anbefalinger til regeringens civilsamfunds-strategi Næste artikel Professor revser civil task forces anbefalinger til regeringen Professor revser civil task forces anbefalinger til regeringen