Ugens civile enmandshær: En nobelpris og et livslangt uvenskab

På Johannes V. Jensen og Thit Jensen museet i Farsø har man det største indlån fra Nationalmuseet i hele Danmark. Det er lykkedes efter en frivillig støtteforenings årelange flid og slid.

Museet og støtteforeningen har hjemme i Johannes V. Jensen restaurerede fødehjem i Farsø.
Museet og støtteforeningen har hjemme i Johannes V. Jensen restaurerede fødehjem i Farsø.Foto: Privatfoto/Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet
Rasmus Lauge Winding

Efter flere årtiers frivilligt arbejde gik en drøm i opfyldelse. Man havde omsider haft held med at få godt 100 af Johannes V. Jensens genstande til indlån på museet. Et bevis på, at frivilligt kulturarbejde er besværligt og tager utroligt lang tid. Peter Hørup, museumsleder på museet, fortæller om frivillighed, familieintriger og en nobelpris.

”Støtteforeningen blev dannet i 1999. Baggrunden var, at man i 1991 opdagede, at Johannes V. Jensens fødehjem i Farsø skulle rives ned. Det var der en modvilje overfor, så fødehjemmet blev købt for en krone af Lions Club, Farsø, restaureret og sat i stand. Fra 1991 var det en mindestue for forfatteren. Man havde bare ikke noget som helst, der havde tilhørt Johan V. Jensen, men man vidste, at der var del på Nationalmuseet, hvor genstande fra hans arbejdsværelse havde været udstillet i 1970’erne. Dem ville man gerne have til et Farsø for at kunne udstille dem. Derfor valgte man at stifte støtteforeningen for at drive mindestuen og for at få en organisation, der kunne arbejde for at få genstandene til Farsø. Med støtte fra Johannes V. Jensens børnebørn og Vesthimmerlands Museum lykkedes det til sidst at få udlånet fra Nationalmuseet på plads. Derpå skaffede støtteforeningen midler til, at museet kunne blive udvidet. Vi har stadig udlånet af cirka 100 genstande, som er det største, Nationalmuseet har nogen steder til.”

Om serien Danmarks civile enmandshær

I Danmark er registreret mere end 12.000 aktive foreninger. Mange af dem har ingen, kun få eller en enkelt ansat, men er ofte drevet helt eller delvist af ihærdige frivillige, som hvert år bruger timevis eller dagevis, ofte mere, på at gøre og være noget for andre, for en sag eller et formål.

Med en serie foreningsportrætter tager Altinget Civilsamfund på tur i hele Danmarks mangfoldige foreningslandskab.

Foreningerne er udvalgt blandt registrerede frivillige foreninger med netop en ansat – en i hver af Danmarks 98 kommuner. Serien er samtidig en stafet, hvor den portrætterede forening vælger, i hvilken kommune, det næste foreningsportræt skal findes.
 

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00