Folkemøde-debatter nedprioriterer danskernes foretrukne verdensmål

OPTÆLLING: Danskerne har en forkærlighed for verdensmål, som støtter grøn omstilling, mens folkemødebatternes SDG-topscorer er sundhed og trivsel. Hverken danskerne eller organisationerne har ligestilling som en stærk prioritet.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Mens danskerne primært støtter verdensmål om grøn energi, har folkemødedebatterne størst fokus på sundhed.

En måling foretaget af Ipsos for Operate viser, at 45 procent af danskerne har mål 13, klimaindsats, blandt deres fem vigtigste mål. Dermed er målet klimaindsats topscoreren - en teskespids foran målet bæredygtig energi på 44 procent.

På Folkemødet er tallene noget anderledes. Her er topscorerens mål tre sundhed og trivsel, som 27 procent af debatterne har fokus på. Til gengæld har kun 12 procent fokus på klimaindsats, mens blot fire procent af arrangementerne handler om bæredygtig energi.

 

Det overrasker dog ikke Operates seniorkommunikationsrådgiver Anthon A. Nødskov, at der er en diskrepans mellem befolkningens og folkemødedebatternes prioriteter. 

"Man kan se, at interesseorganisationer fylder meget på folkemødet og en stor del af dem beskæftiger sig med sundhed. Så i den forstand er det ikke overraskende, at lige præcis det verdensmål fylder så meget blandt eventene," siger han.

Samtidig mener kommunikationsrådgiveren, at bæredygtighedsdagsordenen mangler at slå igennem inden for eksempelvis sundhed og socialområdet, hvilket afspejles i folks besvarelser.

"Jeg tror, danskerne ser verdensmålene som klimamål, fordi samtalen om bæredygtighed i meget høj grad sammenkædes til den grønne omstilling," siger Anthon A. Nødskov.

Til gengæld studser Anthon A. Nødskov over, at ligestilling blot er i fokus i syv procent af folkemødedebatterne, ligesom det kun er blandt de foretrukne mål hos 16 procent af danskerne.

"Jeg er overrasket over, at ligestilling mellem kønnene fylder relativt lidt både for organisationer og danskerne. Jeg havde troet, at det lå højere, fordi det er relevant at tale om for både uddannelsesinstitutioner, virksomheder, fagforeninger og de politiske organisationer," siger han.

Forrige artikel Her er Altingets tætpakkede program for Folkemødet 2019 Her er Altingets tætpakkede program for Folkemødet 2019 Næste artikel Folkemødeklar: Ti analoge råd fra den digitale ekspert Folkemødeklar: Ti analoge råd fra den digitale ekspert
To nøglepersoner om deres læringer: ‘Sådan ville jeg gøre, hvis jeg skulle starte Medborgerne igen’

To nøglepersoner om deres læringer: ‘Sådan ville jeg gøre, hvis jeg skulle starte Medborgerne igen’

Borger-alliancen Medborgerne fra Nørrebro/Nordvest drejede nærmest lydløst nøglen rundt i forsommeren. Den platform, der skulle samle civilsamfundet lokalt og styrke nærdemokratiet, overlevede ikke. Men hvorfor? Og hvor bør man justere, hvis andre vil prøve kræfter med Community Organising i Danmark? Det har Civilsamfundets Videnscenter spurgt to centrale kræfter i Medborgerne om.

Lær af Næstehjælperne: Sådan beskytter du sårbare facebookmedlemmer

Lær af Næstehjælperne: Sådan beskytter du sårbare facebookmedlemmer

Mere end 22.000 danskere er medlem af en lokal facebookgruppe under Næstehjælperne. Bevægelsen er en protest- og hjælpegruppe, der skaber forbindelse mellem fattige eller udsatte og andre, der har overskud til at hjælpe. Læs her, hvordan Susanne Jakobsen fra København varetager rollen som administrator.

Lær af Albertslund Kommune: Sådan gøder du et sundt og trygt naboskab

Lær af Albertslund Kommune: Sådan gøder du et sundt og trygt naboskab

Borgere, der tidligere frygtede hinanden, blev i Albertslund Kommune bragt i samme rum til en samtale om utryghed. Arbejdet resulterede i et styrket naboskab og det giver god mening i kriminalitetsforebyggelsen. Civilsamfundets ses som et forlængende led i forhold til myndighedernes indsats.

VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

Et panel bestående af 11 personer, der selv har oplevet alvorlig psykisk mistrivsel, skal gøre VELUX FONDEN skarpere og mere præcise, når der skal uddeles projektmidler til nye indsatser. Panelet kan “forskubbe tyngdepunkter, vi ellers lægger vægt på”, siger programchef Vibeke Lybecker.  

10 gode råd: Sådan bliver du en (endnu) bedre ordstyrer på Folkemødet

10 gode råd: Sådan bliver du en (endnu) bedre ordstyrer på Folkemødet

Der er rift om publikums opmærksomhed på Folkemødet. Det stiller krav til ordstyrere og facilitatorer om at balancere og styre en debat, så folk bliver hængende. Sille van Loon og Solveig Hvidtfeldt fra Good Company Cph giver dig her tip og råd til, hvordan du sætter en krog i publikum. 

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Da Rusland invaderede Ukraine følte mange danskere et behov for at hjælpe. På Amager opstod et nyt initiativ, der i dag forgrener sig til indsamlinger, legegrupper og en butik, hvor ukrainske flygtninge kan forsyne sig med donerede varer. Læs her, hvordan private kræfter tog et lynkursus i nødhjælp.