Debat

DE: Det er for tidligt at kalde Danmark for en iværksætternation

DEBAT: Der er stadig en række strukturelle udfordringer, som skal ændres, hvis Danmark skal være en iværksætternation, skriver Sigurd Schou Madsen, chefkonsulent for iværksætterområdet i Dansk Erhverv.

Foto: /ritzau/Jonas Olufson
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sigurd Schou Madsen
Chefkonsulent for iværksætterområdet i Dansk Erhverv

Når én person får en god idé og formår at få den omsat til en god forretning, så gavner det hele Danmark. Succesfulde iværksættere er nemlig afgørende for fremtidens vækst, innovation, jobskabelse og velstand.

Det er vigtigt at huske på, at alle etablerede virksomheder, der får hjulene til at dreje i Danmark, er et resultat af iværksætteri.

Ja, uden driftige iværksættere havde vi ikke Novo Nordisk, som leverer livsvigtig medicin til hele verden. Vi havde heller ikke kunnet få et godt tilbud fra Danmarks dynekonge, Lars Larsen.

Fakta
Deltag i debatten!

Fælles for både JYSK og Novo er, at begge er startet, fordi de havde noget på hjerte, de ville skabe, de ville gøre det lidt bedre.

Vi arbejder for et innovativt Danmark
Intet mindre end verdensmesterskaberne i iværksætteri, University Startup World Cup, har netop fundet sted på Børsen i København.

Hvis Danmark skal matche iværksætternationer som USA, Storbritannien og Sverige, skal der meget mere til.

Sigurd Schou Madsen, Chefkonsulent for iværksætterområdet i Dansk Erhverv

Her har 70 iværksætterteams fra universiteter over hele verden dystet om at have den bedste ide. Det er en af verdens store begivenheder på iværksætterscenen, og det er en del af arbejdet i forhold til at gøre Danmark til et globalt center for iværksætteri og innovation.

Og potentialet er stort, for aldrig før har det været nemmere at springe ud som iværksætter. Digitale løsninger understøtter ny forretning, og samtidig er myndighedskravene blevet mere smidige – ja, for bare én krone kan man være i gang med sit første iværksætterselskab.

Det har positiv effekt, og de mange innovative iværksættermiljøer, der skyder op rundt omkring i landet, betyder, at man ikke længere står alene med sine udfordringer og iværksætterdrømme.

Der er langt til at være en iværksætternation
Men, men, men … Innovative iværksættermiljøer, én-krones selskaber og afholdelse af store events for fremtidens Novo og JYSK gør det langtfra alene.

Det er desværre for tidligt at kalde Danmark for en iværksætternation. Hvis Danmark skal matche iværksætternationer som USA, Storbritannien og Sverige, skal der meget mere til.

Forskningsbaseret viden omsættes i utilstrækkelig grad til nye virksomheder, undervisningssystemet uddanner unge med lønmodtagerlivet som hovedsigte, både iværksættere og investorer betaler uforholdsmæssigt dyrt for den risiko, de løber, og den offentlige sektor er alt for dårlig til at tænke i nye løsninger.

Det skal der laves om på.

Vi skal investere i iværksætteri
På den baggrund lancerede Dansk Erhverv tidligere på året en ny iværksætterpolitik med 19 konkrete forslag, der skal sende Danmark i retning af den internationale iværksætter-superliga.

Nye teknologier skal omsættes til nye forretningsmodeller, flere danskere skal gribe mulighederne for at udvikle nyt, der skal investeres i nye ideer med vækstpotentiale, risikoen ved at være iværksætter skal stå mål med den potentielle gevinst, det skal – når det går galt – være nemmere at rejse sig efter konkurs, og så skal den offentlige sektor i højere grad udfordre vanetænkningen og give plads til innovative og produktivitetsfremmende ideer og initiativer.

Med en stærk iværksætterkultur og innovative iværksættermiljøer, der kan måle sig med de bedste i verden, kan vi – på tværs af geografiske og branchemæssige skel og på tværs af alder, køn og nationalitet – få skabt flere nye virksomheder og vækstiværksættere, som vil bidrage afgørende til innovation, vækst og beskæftigelse i samfundet.

Vi har vores bud på, hvordan vi kan gøre Danmark til verdensmestre i iværksætteri.

Nu venter vi i spænding på forslagene fra regeringens Iværksætterpanel og ikke mindst modtagelsen af forslagene på Christiansborg. For der påhviler os alle et ansvar, hvis fremtidens globale vækstlokomotiver skal gro ud af den danske muld.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00