Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge

DET SKER: Vand bliver et af ugens hotte temaer, da drikkevandets kvalitet og vandmiljøets tilstand er på dagsordenen i henholdsvis EU og i Folketinget. To ministre skal i den varme samrådsstol, og så er der temadag, hvor der vil blive diskuteret datacentrenes betydning for elforbruget.

EU-Kommissionen har fremlagt en række forslag til at forbedre kvaliteten af drikkevandet.
EU-Kommissionen har fremlagt en række forslag til at forbedre kvaliteten af drikkevandet.Foto: colourbox
Sine Riis Lund

Flere begynder så småt at trække i shorts frem for jakkesæt.

Men det grønne overbliks to helt centrale ministre må dog vente med sommerplanerne lidt endnu. Miljø- og fødevareministeren og energi-, forsynings- og klimaministeren skal nemlig begge i samråd denne uge.

Få dit overblik her.

Mandag
I EU er der bestemt heller ikke feriestemning. Her er der nemlig miljørådsmøde mandag.

Blandt andet skal EU-landene udveksle synspunkter om et forslag fra Kommissionen, der væsentligt vil ændre direktivet om kvaliteten af drikkevand. Blandt forslagene er at opdatere listen af parametre til at vurdere drikkevandskvaliteten og at styrke sikkerheden af drikkevand gennem risikovurdering.

På mødet håber man også at vedtage rådskonklusioner om opfølgning på handlingsplanen for cirkulær økonomi, efter at Kommissionen i januar i år fremlagde tre såkaldte meddelelser. De handlede om henholdsvis en plaststrategi, om samspil i kemikalie-, produkt- og affaldslovgivning og om en overvågningsramme for cirkulær økonomi. Sidstnævnte handler blandt andet om, at der mere regelmæssigt skal følges op og evalueres.

Det sidste tema på mødet, der skal nævnes her, er et forslag fra Kommissionen om bedre at beskytte afrikansk-eurasisk migrerende vandfugle (AEWA). Det kan betyde, at Færøerne som udgangspunkt ikke længere må drive jagt på topskarv, alk og lunde, som i dag er jagtbare på Færøerne.

Man kan læse mere i Miljø- og Fødevareministeriets samlenotater her og her.

Tirsdag
Vil man gerne lidt op i højden, så kan man tage til indvielse af Rødby Fjord III Vindmøllepark, som forestås af Hofor og Lollands 1. viceborgmester, Henrik Høegh (V). Her vil der være lodtrækning blandt gæsterne om en tur op i en af de 150 meter høje vindmøller.

0:000:00