Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge 

DET SKER: Statsministerduel om grøn omstilling, Brexit-afstemninger og lancering af regeringens Gastro 2025-udspil er tre begivenheder, der ventes at præge den kommende uge på det grønne område. 

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Godmorgen til en uge, hvor Brexit ventes at være på manges læber.

Tre afstemninger på tre dage kan det blive til i det britiske parlament, der må formodes at kunne blive fulgt lige så intenst som en god thriller.

Herhjemme er der dog også masser på programmet.

Politikerne er tilbage i fuld vigør på Christiansborg, hvor energi-, forsynings- og klimaministeren blandt andet har førstebehandlinger af tre energilove.

Så lancerer regeringen deres Gastro 2025, der blandt andet skal sikre bedre madvaner til danskerne, og Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) møder begge op til en konference om grøn omstilling.

Dyk selv ned i ugens begivenheder her: 
 
MANDAG 
Fra udgangen af 2022 skal det være slut med at sprøjte nær drikkevandsboringer. Det besluttede et bredt flertal i Folketinget i januar. Mandag tager miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) så til Østjylland for at besøge Aarhus Vand og se, hvordan lokale vandforsyninger arbejder med at beskytte drikkevandet.

Samme dag stiller miljø- og fødevareministeren sig også bag disken i Danmarks første supermarked med overskudsmad, Wefood, i Aarhus. Ministeren vil sætte fokus på den store overproduktion af fødevarer – og diskutere mulige løsninger på problemet.  
 
TIRSDAG
Den britiske premierminister Theresa May skal tirsdag forsøge at få sin Brexit-aftale stemt igennem. Får hun ikke det, vil der onsdag blive stemt om, hvorvidt det britiske parlament kan acceptere en Brexit uden en aftale. Hvis det også afvises, vil der torsdag være en afstemning om at udskyde datoen for Brexit, der er sat til 29. marts.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) lancerer sammen Gastro 2025, der følger op på ti anbefalinger, som et gastronomisk ekspertteam i starten af 2018 afleverede til regeringen. Formålet med udspillet er at bruge den danske gastronomiske succes som løftestang for bedre måltidsvaner, mindre madspild, øget eksport og en styrket turisme.
Lanceringen sker på Amass Restaurant på Refshaleøen i København. Flere danske stjernekokke, herunder René Redzepi fra Noma, deltager.

IDA og Energiforum Danmark står bag en konference om at optimere grøn energi i transportsektoren. Her vil det blandt andet blive vendt, hvordan man kan lagre energi, og hvad man gør med overskudsstrøm fra vindmøller.

0:000:00