Nye beregninger af klimaplaner: Ingen forskel på regeringen og Socialdemokratiets CO2-reduktion

KLIMAVALG: Regeringen og Socialdemokratiets konkrete klimaforslag giver samme CO2-reduktion. Det viser en ny model udarbejdet af forskere fra DTU. Ifølge modellen når ingen af folketingspartierne Danmarks mål om klimaneutralitet i 2050.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Socialdemokratiet og regeringen er lige gode – eller dårlige – til at nå målet om klimaneutraliet.

Fakta
De ni største politiske udfordringer ifølge DTU-gruppen:
  1. Udbygning af hav- og landvind
  2. Udnyttelse af overskudsvarme fra bio-raffinaderier, produktionsindustrien og datacentre
  3. Store varmepumper skal afløse centrale og decentrale kraftvarmeværker allerede fra 2030
  4. Der skal investeres i solceller i stor stil både til hustage og markanlæg
  5. Elbiler bliver billigst og formentligt den dominerende bilteknologi – hvordan understøtter vi det?
  6. Import af biomasse kan blive et kæmpe problem. Det har også stor betydning, om vi satser på at bygge bio-raffinaderier i Danmark eller vælger at importere brændslerne
  7. Energibesparelser i bygninger og industri
  8. Lagring af el
  9. Indfangning og lagring af CO2.

Kilde: dtu.dk

Det viser en ny model lavet af Danmarks Tekniske Universitet. Ifølge den lander både regeringens og Socialdemokratiets klimaudspil nemlig på en CO2-reduktion på 81 procent i 2050.

Et stykke fra de 100 procent, der skal til, hvis Danmark skal leve op til Paris-klimaaftalens bestræbelser om at holde den globale temperaturstigning på 1,5 grader

”Det, man har som ønske, gør ikke, at man når i mål. Man skal have nogle helt konkrete politikker,” siger Kenneth Bernard Karlsson, leder af energisystemanalyse på DTU og gruppeleder på projektet.

Partierne kommer et stykke, men de når ikke helt i mål

Kenneth Bernard Karlsson
Leder af energisystemanalyse på DTU

Han fortæller, at modellen kun kigger på de helt konkrete politikker, partierne har fremsat, som for eksempel afgifter og reguleringer.

Karlsson fortæller, at gruppen fra DTU har kigget partiernes udspil og forslag igennem og fundet de steder, hvor der er konkrete politikker og reguleringer, som kan påvirke udviklingen. De konkrete tiltag er derefter lagt ind i modellen. Politikker målrettet adfærd er ikke inddraget. 

Modellen ligger offentligt tilgængeligt på nettet og viser forskellige klimascenarier. De forskellige udregninger er desuden forudsat en teknologisk udvikling.

Ingen når i mål
Det er ikke kun Socialdemokratiet og regeringen, der lige p.t. ikke når i mål. For ingen af folketingspartierne når målet om klimaneutralitet i 2050.

Dog tager Alternativet den grønne førertrøje med en CO2-reduktion på 91 procent i 2050, mens Liberal Alliance tager sidstepladsen med 79 procent.

0:000:00