Havene vil stige mere end FN forudså

RAPPORT: FN's klimapanel, IPCC, havde sat barren for lavt, viser ny rapport, som slår fast, at isen smelter hurtigere, og at havene vil stige mere end først antaget. Indlandsisen på Grønland er hårdt ramt af den globale opvarmning, men landsstyret vil alligevel udnytte sine olieressourcer.
Verdens ledere skal handle nu, opfordrede udenrigsminister Per Stig Møller (K) efter at have set resultaterne fra ny klimarapport.
Verdens ledere skal handle nu, opfordrede udenrigsminister Per Stig Møller (K) efter at have set resultaterne fra ny klimarapport.Foto: Hasse Ferrold
Marie Dissing Sandahl

Nye videnskabelige resultater viser, at polerne smelter hurtigere end tidligere antaget. Som konsekvens vil havene stige mellem en halv til halvanden meter inden for de næste 100 år, vurderer forskerne bag en ny rapport fra Arktisk Råd.

Resultaterne blev fremlagt til et storstilet pressemøde under COP15 i mandags med klimakendisser som tidligere vicepræsident Al Gore og Gro Harlem Brundtland, FN's klimaudsending, som modtog rapporterne fra Arktisk Råd.

Isen på polerne, Grønland og store gletsjere i eksempelvis Himalaya forsvinder langt hurtigere end FN's klimapanel tidligere har forudset - selv i den seneste klimarapport fra 2007, hvor havstigningen var estimeret til 0,35 meter.

Både udfordringer og muligheder
Det fik udenrigsminister og formand for Arktisk Råd Per Stig Møller (K), til at konkludere:

Det eneste specielle ved Grønland er, at det er der, isen smelter.

Kuupik Kleist (AI)
Landsstyreformand i Grønland

"Resultaterne maler et dystert billede af konsekvenserne af klimaforandringerne. Og det sender en klar besked til verdens ledere om at handle nu," lød det til pressemødet.

Den globale opvarmning er et faktum, og verden vil se mange forandringer som konsekvens og står over for store udfordringer, slog udenrigsministeren fast.

Men der er også muligheder i forandringerne, mente Per Stig Møller og henviste til muligheden for økonomisk vækst i den arktiske region med nye og kortere skibsruter omkring Grønland og udvindingen af olie og mineraler, som tidligere lå gemt under isen.

Grønland er et uland
Og den idé er formand for landsstyret i Grønland Kuupik Kleist (IA) med på. De alvorlige konsekvenser af den globale opvarmning for Grønlands oprindelige indbyggere, fiskeriet, jagten og flere dyrearter blev understreget flere gange på det stort anlagte pressemøde, hvor hjemmestyreformanden også var tilstede.

Alligevel skal Grønland udnytte olien i undergrunden, mente han.

0:000:00