Atomkraften rører på sig

ATOMKRAFT: For første gang i årtier støtter et dansk politisk parti atomkraft i Danmark. Folketingets øvrige partier står dog i kø for at skyde Liberal Alliances idé ned.
Atomkraft er vejen frem for at nedbringe CO2-udledningen, mener Liberal Alliance.
Atomkraft er vejen frem for at nedbringe CO2-udledningen, mener Liberal Alliance.Foto: www.colourbox.com
Niels Th. Dahl

For første gang i flere årtier har et dansk politisk parti nu stukket hånden ned i en gammel og velkendt energipolitisk hvepserede.

Liberal Alliance foreslog i sidste uge, at atomkraften - som Danmark ellers besluttede sig for ikke at anvende helt tilbage i 1985 - i lyset af både teknologiens udviklingen og de dystre klimaadvarsler igen skal tænkes ind i dansk energiforsyning.

Atomkraft er nemlig ikke bare langt mere CO2-neutralt end de kulfyrede kraftværker, som leverer størstedelen af den danske energi i dag, den giver også mere forsyningssikkerhed og billigere energi end alternativerne, mener Liberal Alliances formand Anders Samuelsen:

"Kombinationen af klimaneutralitet, forsyningssikkerhed og økonomi er det, der gør atomkraften interessant. Samtidig er det en ekstremt ren teknologi sammenlignet med de traditionelle fossile brændstoffer, som folk faktisk dør af hver dag, fordi vi indånder rester fra dem i luften. Der er et oplagt potentiale i atomkraft, og det er jo også derfor, man i højere og højere grad kigger til atomkraft i landene omkring os," siger Anders Samuelsen.

Derfor er vores eneste alternativ til atomkraft lige nu, at vi lader folk dø af at gå rundt i forurening, og at vandstanden i havene stiger.

Anders Samuelsen (LA)
Partiformand

EU-lande bygger atomkraftværker
Flere og flere europæiske lande har har i de seneste år besluttet igen at satse på atomkraft, efterhånden som EU's krav til reduktioner i udledninger af CO2 begynder at slå igennem - således f.eks. Frankrig, Italien, Storbritannien og Finland.

Også i Sverige har man netop besluttet at bygge nye reaktorer på atomkraftværkerne i landet, selv om man i 1980'erne ellers besluttede at udfase atomkraften inden 2010. Den står i dag for cirka halvdelen af Sveriges energiforsyning.

Anders Samuelsen er bl.a. blevet inspireret til forslaget af chefen for NASAs klimaforskningscenter, James Hansen, der under sit besøg på den netop afholdte konference om klimaforandringer på Københavns Universitet anbefalede investeringer og forskning i netop atomkraft for at slippe fri af energiafhængigheden af kul.

"Folk er skeptiske over for atomkraft, fordi de ikke kender det og måske forbinder det med dødbringende våben som atombomber. Men vi skal jo relatere det til alternativet. Der er ikke nok vindkraft i morgen. Det er for dyrt og for usikkert - og derfor er vores eneste alternativ til atomkraft lige nu, at vi lader folk dø af at gå rundt i forurening, og at vandstanden i havene stiger," siger Anders Samuelsen.

Massiv modstand i Folketinget
Forslaget møder dog massiv modstand blandt energiordførerne fra Folketingets øvrige partier. De fremhæver bl.a. problemet med affaldet fra atomkraftværkerne, som vil skulle opbevares i flere hundrede år, før det bliver ufarligt.

0:000:00