Debat

Vi kan selv vise vejen

DEBAT: Danmark kan blive modelland for grøn teknologi ved at satse på de teknologier, danske virksomheder har udviklet. Et oplagt sted at starte er at investere i at skabe CO2-reduktioner inden for områderne biler, bønder og boliger frem for at købe CO2-kvoter i udlandet, skriver Steen Riisgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Steen Riisgaard,
Administrerende. direktør, Novozymes

Tanken er besnærende: Danmark har verdens førende teknologier til at reducere CO2 inden for områderne bønder, biler og boliger – også kaldet de tre B'er. Hvorfor så ikke omdanne Danmark til et model-land, hvor vi bruger det teknologiske forspring, vi har, til at vise verden, hvad vi kan?
Det ville på én gang skabe vækst, arbejdspladser og bane vejen for det fossilfri samfund, som Danmark gerne vil hen imod – og ikke mindst gøre os fri af olie, som Danmark på sigt løber tør for. Klima koster penge, tænker de fleste nok. Men det er faktisk omvendt. Vi har nemlig muligheden for at sætte gang i væksten ved at kigge på vores eget CO2-udslip.
Vi kunne starte med at investere den godt kvarte milliard kroner, som vi hvert år bruger på at købe CO2-kvoter i udlandet på i stedet at lave klima-initiativer herhjemme. Uanset de mange tiltag, Danmark har gjort gennem mange år, så er sagen den, at Danmark målt per indbygger ligger over gennemsnittet i EU i forhold til udledning af CO2.

Skab vækst herhjemme

Danmark bruger lige nu en kvart milliard kroner om året på at købe kvoter i udlandet for at kompensere for de stigende CO2-udledninger i de ikke-kvotebelagte sektorer – populært kaldet biler, bønder og boliger. Det på trods af at Danmark faktisk er blandt verdens førende med teknologier inden for dette område – og at vi med stor fordel kunne bruge vores teknologiske forspring på at skabe reelle C02-reduktioner.

Danmark har i mange år valgt at regulere og kontrollere udslippet af C02 i industrien ved hjælp af kvoter. Men det er straks sværere at regulere og kontrollere hvor meget CO2, der slipper ud i hjemmene, på gårdene og på vejene. Frem for at kaste mange penge efter at spare CO2 på et område, der var svært at administrere og regulere, valgte vi for en del år siden, at Danmark kunne få ”mere miljø for pengene” ved at købe CO2-kvoter i udlandet.

Det er min påstand, at det er blevet tid til at ændre den praksis.

Fakta
Bland dig i debatten - skriv til [email protected]

Pengene er bedre anvendt på teknologiske løsninger, der retter sig imod kernen af problemet og reducerer CO2 herhjemme. Det vil på samme tid skabe vækst i Danmark og bane vejen for det fossilfri samfund, hvor vi ikke er afhængige af dyr og CO2-tung olie.

DK førende
Ironisk nok er Danmark blandt verdens førende inden for de teknologier, der retter sig mod biler, bønder og boliger. Danmark har således opbygget verdens førende kompetenceklynger såsom grønne teknologier, bioteknologi og effektivt landbrug.

Når vi har verdens førende teknologier, er der ingen grund til ikke at bruge i dem i større stil herhjemme! Alt tyder på, at fremtidens vindernationer er dem, der har satset benhårdt på at udvikle høj-vækst teknologier med grønt potentiale – og vel at mærke i god tid.

Steen Riisgaard
Administrerende direktør, Novozymes

Der er en række erhvervsklynger, der kan spille tæt sammen i Danmark. Og ved at satse på at bruge disse løsninger i Danmark omdanner vi Danmark fra at være et pilotland, der har udviklet disse teknologier, til at være et foregangsland, hvor teknologierne bruges i fuld skala. Det vil give os en unik platform for at blive globalt modelland inden for grøn teknologi – som kan blive et væsentligt element i det, som Danmark skal leve af.

Danmark har desuden en anden stor fordel: Vi har samtidig en stor mængde uudnyttet biomasse, der kan bruges til at skabe energi. Danmark har en lang tradition for anvendelse af biomasse til energi, og på en række områder er Danmark i dag førende med hensyn til at forske i og udvikle biomasseteknologier. Et eksempel er biogasanlæg baseret på husdyrgødning og affald fra blandt andet fødevareindustrien. Et andet eksempel er biobrændstoffer, hvor der produceres bioethanol ud fra restprodukter (f.eks. halm) og restprodukter fra landbruget, samtidig med at der også produceres foder og brændselspiller. Der er derfor en række erhvervsklynger, der kan spille tæt sammen i Danmark om at udnytte vores tilgængelige biomasse.


Titusinder jobs
Mens store danske virksomheder lige nu flytter arbejdspladser til udlandet, er vores opmuntrende budskab til regeringen, at der kan skabes titusinder af danske arbejdspladser i Danmark inden for den næste årrække ved at satse på grøn teknologi inden for de tre B'er. Det vil både være jobs til folk med lang uddannelse, men en stor del vil også være til folk med kortere uddannelse. Og de vil netop være i yderkants-områderne, der lige nu er hårdt ramt af arbejdsløshed. Det er varige jobs, der ikke er 'udflytningstruede', da de er baseret på den danske biomasse, der netop skal forarbejdes her i Danmark – og ikke i lavtlønnede lande i Sydøstasien.


Vi står overfor at finde svar på arbejdsløshed, klimaforandringer og langsigtet økonomiske vækst. I det lys rummer en satsning på eksisterende, stærke kompetenceklynger i Danmark store muligheder. Når vi har verdens førende teknologier, er der ingen grund til ikke at bruge i dem i større stil herhjemme! Alt tyder på, at fremtidens vindernationer er dem, der har satset benhårdt på at udvikle høj-vækst teknologier med grønt potentiale – og vel at mærke i god tid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Riisgaard

Bestyrelsesmedlem, Novo Nordisk Fonden, næstformand, Novo Holding
MSc, mikrobiologi (Københavns Uni.)

0:000:00