Debat

Brug biomassen begavet!

DEBAT: Danske millioner til kvotekøb i udlandet kan bruges bedre på dansk teknologi, siger dagens debattør Steen Riisgaard, adm. dir. hos Novozymes.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Steen Riisgaard
Adm. dir., Novozymes

I dag inviterer Novozymes og Landbrug & Fødevarer til debat på Christiansborg.

Danmark ligger, som jeg før har anført på denne plads, inde med store mængder biomasse, der kan bruges mere effektivt i fremtidens energi-løsninger, hvad enten det er halm til bioethanol eller husdyrgødning til biogas. Det er derfor vigtigt, at vi får en debat om, hvordan vi vil bruge den biomasse - og hvordan vi gør det mest effektivt.  Biomassen er et vigtigt element i det fossifri samfund - og tilmed en meget tilgængelig og samfundsøkonomisk en af slagsen.

Jeg har før på denne spalteplads talt for, at den danske regering skal prioritere tiltag i de såkaldte ikke kvote-belagte sektorer højere. Uanset de mange tiltag, så er Danmark målt per indbygger over gennemsnittet i EU i forhold til udledning af CO2.

Vi skal granske vores eget CO2-udslip
Danmark bruger lige nu en kvart million kroner om året på at købe kvoter i udlandet for at kompensere for de hastigt stigende CO2 udledninger i de ikke-kvotebelagte sektorer - populært kaldt biler, bønder og boliger. Danmark har i flere år reguleret udslippet af C02 i industrien og elsektoren ved hjælp af kvoter. Men det er straks sværere at regulere og kontrollere, hvor meget C02, der slipper ud i hjemmene, på gårdene og på vejene.

Derfor har vi i Danmark i dag de såkaldte ikke-kvotebelagte områder. Frem for at kaste mange penge efter at spare C02 på et område, der var svært at administrere og regulere, valgte vi for en del år siden, at Danmark kunne få "mere miljø for pengene" ved at købe C02-kvoter i udlandet.

Det er min påstand, at det er blevet tid til at ændre den praksis. Udledningerne fra de ikke-kvotebelagte stiger år for år. Og det forventes den at blive ved med i fremtiden. Det er ikke holdbart i en fremtid, hvor vi skal reducere vores CO2 udledninger massivt.

Paradoksalt nok er Danmark allerede i dag internationalt i top inden for de teknologier, der kan reducere CO2 i forhold til biler, bønder og boliger. Danmark har således opbygget verdens-førende kompetenceklynger indenfor grønne teknologier, bioteknologi og effektiv landbrugs- og fødevareproduktion. Vi kan bruge dette fundament til at blive verdensførende inden for grøn energi - uden at det går ud over fødevareproduktionen.

Helt konkret skal Danmark snart i forlængelse af EUs klima- og energipakke reducere udledningerne af drivhusgasser i de ikke-kvotebelagte sektorer med 20 procent i år 2020 i forhold til 2005. Det er imidlertid i dag, som nævnt oven for, svært at nå de 20 pct. da emissionerne er vanskelige at kontrollere og da tiltag generelt er dyre. Der skal derfor mere til end de nuværende tiltag.

Biogas har stort potentiale
En af de oversete løsninger er biogas, der bl.a. produceres af husdyrgødning og organisk affald fra industri og husholdninger. Udbredelsen af biogas har et stort potentiale i DK. Der er masser af tilgængelig husdyrgødning  - og vi har enzymerne, der kan forbedre effektiviteten. På sigt kan biogas dække 10 pct. af det danske energiforbrug.

Heldigvis viser regeringen gode takter. I Grøn Vækst hedder det at halvdelen af dansk husdyrgødning i 2020 skal bruges til biogas. Regeringen har også besluttet at understøtte udbygningen med 100 mio. kr. årligt frem til år 2012.

Alligevel er der store spørgsmål, der stadig er ubesvarede. Hvem skal tage initiativet og risici ved at etablere de store biogasanlæg? Der er behov for at tænke nyt, og der skal stærke finansielle spillere på banen. 

Biogas er blot én af de måder, vi effektivt kan bruge vores biomasse på. Samlet set har vi et rigtigt godt udgangspunkt for at tage fat på at reducere CO2 i de ikke-kvotebelagte sektorer ved hjælp af den biomasse, vi har tilgængelig i Danmark. 

Vi har også et godt udgangspunkt, da vi har nogle stærke erhvervsklynger, men vi skal have en debat om, hvordan vi sikrer, at biomassen udnyttes mest effektivt - og at den bliver fremmet.

Det vil være godt for klimaet, bønderne, miljøet, beskæftigelsen i udkantsområder og forsyningssikkerheden. Skulle du have lyst til at sætte dit præg på debatten, ses vi i eftermiddag!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Riisgaard

Bestyrelsesmedlem, Novo Nordisk Fonden, næstformand, Novo Holding
MSc, mikrobiologi (Københavns Uni.)

0:000:00